Primul SEMN de CRIZĂ! Guvernul BLOCHEAZĂ SPORURILE și 7 INDEMNIZAȚII! MĂRIRI, în 2020-2021!

Primul SEMN de CRIZĂ! Guvernul BLOCHEAZĂ SPORURILE și 7 INDEMNIZAȚII! MĂRIRI, în 2020-2021!

Nimeni nu vorbește deschis în România despre criza care s-a instalat din nou în SUA și care, pe fondul crizei din China, va mătura iar Lumea! Faptul că Guvernul Cioloș propune deja nu măriri ci tăieri și amânări până în 2020-2021 a unor măriri de salarii spune ceva despre ce nu ni se spune în față. Își mai aduce aminte cineva că ministresa Justiției a lăsat să-i scape păsăroiul din gură când mergea la negocieri cu sindicatele? Că, cităm, domnii sindicaliști trebuie să știe că este CRIZĂ! La ieșirea de la negocieri a mai dres busuiocul dând-o la întors. Acum, însă, vedem că n-a mințit...

Noua ordonanță privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Guvern sub coordonarea proaspătului ministru al Muncii, va include indexări în trepte care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, și până la un nivel de sustenabilitate bugetară care va fi definit prin calcule, va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie 7 categorii de plăți sociale, au declarat pentru Profit.ro  surse din Guvern.

Inechitățile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021.

Cele 7 categorii de plăți sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 - având în vedere că ordonanța de urgență pregătită de Executiv, denumită "corecții aduse la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice", va fi aplicată din august, cu primele plăți în septembrie - sunt:

1) Indemnizațiile, compensațiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare

2) Pensiile de serviciu (pentru funcționari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, judecători și procurori, militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare)

3) Indemnizațiile consilierilor locali și consilierilor județeni

4) Indemnizația de limită de vârstă pentru deputați și senatori

5) Suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor

6) Diurna deputaților și senatorilor

7) Indemnizațiile de pensionare 

Vor fi păstrate clasele de salarizare prevăzute în Legea-cadru 284/2010, precum și actuala încadrare a personalului pe clase de salarizare.

Sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menținte în cuantumul avut la nivelul lunii iulie 2016 și nu vor fi determinate prin aplicarea procentului prevăzut în Legea 284/2010 la salariul de bază.

Pentru a putea să își impună ordonanța de urgență, Guvernul va transmite liderilor sindicali că rezolvarea acestei probleme necesită "solidaritate" din partea salariaților ale căror remunerații nu vor fi ajustate și li se va spune că este o situație temporară, "pentru care este nevoie de înțelegere din partea partenerilor sociali", au arătat sursele citate.

Guvernul le va promite în același timp că va propune curând un proiect de lege care va rezolva până în 2020/2021 și inechitățile rămase nerezolvate. 

Cabinetul Cioloș a pregătit și un calendar de aprobare a ordonanței, care prevede aproximativ 3 săptămâni de analiză și adoptarea actului normativ într-o ședință deja programată în acest sens pentru 1 iunie, astfel încât ordonanța să poată fi introdusă în ședința de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare și aplicată din august.

"Ordonanța este o măsură de corecție, cu adresabilitate punctuală, nefiind posibilă, în acest moment, rezolvarea problemelor de sistem în integralitatea lor. Ținând cont de faptul că valorile estimate necesare pentru o rezolvare optimă a problemei salarizării în sistemul public s-au situat cu mult peste suma disponibilă, de circa 2 miliarde de lei, considerăm că principiul de alocare trebuie să fie concentrarea pe categoriile cele mai afectate. În acest sens, scenariile de calcul vor porni de la baza piramidei salariale, urmând ca indexările să se facă în trepte,  în limita anvelopei disponibile", au explicat sursele din Guvern.

Acestea au punctat astfel că vor fi eliminate diferențele salariale existente pentru aceeași funcție care desfășoară aceeași activitate în instituții diferite sau în aceeași instituție, dar nu vor putea fi eliminate diferențele salariale pentru funcții a căror salarizare se situează peste nivelul care va fi reglementat de ordonanță.

În urmă cu aproape două săptămâni, Profit.ro a prezentat în exclusivitate, în mai multe articole, forma ordonanței de salarizare pregătită de Guvernul Cioloș.



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...