Primul semn al crizei care va veni?/Silicon Valley Bank, a 16-a cea mai mare bancă americană, a fost închisă
Prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB), care a fost închisă vineri de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace, potrivit AFP.
Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.
Prin urmare, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a convocat vineri mai multe autorități de reglementare financiară pentru a discuta situația, reamintindu-le că are „încredere deplină” în capacitatea lor de a lua măsurile adecvate” și a declarat că sectorul bancar rămâne „rezistent”.
Clienți nervoși
Puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022, avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.
Dispariția sa reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA.
Vineri, în fața sediului central al băncii din Santa Clara, câțiva clienți nervoși se întrebau cum își vor putea accesa fondurile, unii încercând să ghicească ce se întâmplă prin ușile de sticlă închise. Pe ușă, o hârtie de la FDIC spunea că pot retrage până la 250.000 de dolari începând de luni.
Panica de pe piețe a început joi, după ce SVB a anunțat că încearcă să strângă rapid capital pentru a face față retragerilor masive ale clienților săi, pierzând 1,8 miliarde de dolari din vânzarea de titluri financiare.
Anunțul a surprins investitorii și a reaprins temerile privind soliditatea întregului sector bancar, mai ales în condițiile în care creșterea rapidă a dobânzilor a dus la scăderea valorii obligațiunilor din portofoliile lor și la creșterea ratei la care se împrumută.
Cele mai mari patru bănci americane au pierdut joi 52 de miliarde de dolari la bursă, iar în urma lor, băncile asiatice și apoi cele europene s-au zbătut.