Primul mesaj al lui Prigojin după rebeliunea armată
Șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis luni primul mesaj după ce a abandonat marșul spre Moscova sâmbătă. Prigojin a fost văzut ultima oară când a părăsit orașul Rostov-pe Don în aplauzele locuitorilor.
Locuitorii din Rostov-pe-Don l-au ovaționat pe Prigojin FOTO Profimedia
Prigojin a rupt tăcerea după mai bine de 24 de ore, într-un mesaj audio de 11 minute postat pe canalele de Telegram afiliate Wagner. El a transmis că scopul campaniei sale a fost să protesteze față de ineficiența liderilor militari, și nu să dea jos conducerea Rusiei.
Prigojin a explicat că marșul său spre Moscova – de care s-a apropiat la 200 de kilometri – a fost un curs despre cum ar fi trebuit să arate asaltul asupra Kievului, anul trecut, când a fost lansată invazia în Ucraina.
Luptătorii Wagner sunt „posibil cea mai experimentată și eficientă unitate de luptă din Rusia și poate chiar din lume”, iar compania sa privată a făcut „o muncă uriașă în interesul Rusiei”.
Motivul pentru care a declanșat rebeliunea armată este pentru a „împiedica distrugerea grupului Wagner”, el explicând că mercenarilor li s-a ordonat să-și predea armele către armata rusă.
„Scopul campaniei a fost de a preveni distrugerea PMC Wagner și de a-i aduce în fața justiției pe cei care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au făcut un număr mare de greșeli în timpul operațiunii militare speciale”, a transmis Prigojin care s-ar afla în Belarus în urma unui acord încheiat cu președintele belarus Alexandr Lukașenko.
„Când primul detașament de asalt s-a apropiat de Moscova, a devenit evident că va fi vărsat mult sânge, așa că am considerat că este suficientă o «demonstrație a ceea ce vrem să facem». Nu am făcut un «marș al dreptății» pentru a răsturna conducerea Rusiei, totuși asta a arătat probleme serioase de securitate în țară”, a transmis Prigojin, potrivit traducerii realizate de Faytuks News.
„Decizia noastră de a ne întoarce a fost influențată de doi factori foarte importanți. Primul factor a fost că nu am vrut să vărsăm sânge rusesc.
Al doilea factor a fost faptul că scopul era o demonstrație a protestului nostru, nu răsturnarea conducerii țării”, a spus Prigojin, potrivit Sky News.
Șeful Wagner a reluat acuzația conform căreia trupele sale au fost atacate de soldații ruși, spunând că 30 de persoane au murit, iar altele au fost rănite.
Prigojin a adăugat că președintele belarus Alexander Lukașenko „a întins o mână de ajutor și s-a oferit să găsească soluții pentru continuarea activității Wagner într-o jurisdicție legitimă".
El nu a oferit detalii despre locul unde se află sau care sunt planurile sale de viitor.
Potrivit unei surse apropiate de Kremlin a publicației ruse Meduza, autoritățile ruse au negociat cu Prigojin într-o formă sau alta încă din seara zilei de 23 iunie, când acesta a anunțat începerea „marșului dreptății”.
La început Kremlinul a sperat să rezolve situația „mai mult sau mai puțin pașnic”, dar nu a reușit să ajungă la un acord cu liderul mercenarilor. Apoi, Kremlinul a ordonat guvernatorilor și politicienilor ruși să denunțe public acțiunile lui Prigojin și să-l declare „trădător”.
În același timp, potrivit surselor Meduza apropiate administrației prezidențiale, la mijlocul zilei de 24 iunie, Prigojin a început să încerce să ia legătura cu Kremlinul — chiar cu Putin, dar președintele nu a vrut să vorbească cu el.
Potrivit interlocutorilor Meduza apropiați de Kremlin și guvernul rus, Prigojin și-a dat seama, cel mai probabil, că „a depășit măsura” și că „perspectivele pentru deplasarea coloanelor sale sunt vagi”.
Văzând atitudinea schimbată a lui Prigojin, Kremlinul ar fi decis să nu meargă la o „confruntare sângeroasă”, spun interlocutorii Meduza. Potrivit acestora, negocierile finale au fost purtate de un grup mare de oficiali, care a inclus, printre alții, șeful administrației prezidențiale, Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev și ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Grîzlov.
Solistul acestui grup a fost Aleksander Lukașenko. Potrivit unei surse apropiate Kremlinului, Prigojin a insistat ca „înalți oficiali” să participe la negocieri. Având în vedere reticența lui Putin de a vorbi cu fondatorul Wagner, negociatorii nu au avut prea multe opțiuni.
Sursa: adevarul.ro