Primul baraj din lume pictat în întregime va fi în România VIDEO

Primul baraj din lume pictat în întregime va fi în România VIDEO

Un tânăr artist cunoscut în mod special pentru lucrările sale de artă stradală cu care a transformat mai multe orașe, printre care și Râmnicu Vâlcea, unele fiind promovate pentru a fi incluse în Cartea Recordurilor, are un nou vis măreț.

Profesorul Adrian Luță (32 de ani, din Râmnicu Vâlcea, cu un doctorat în artă) vrea acum să picteze un baraj. Este vorba despre Barajul Brădișor de pe Valea Lotrului.

„Va fi primul baraj din lume pictat în totalitate. Ce voi picta, încă nu știu. Intenționez să încep însă lucrarea în acest an. Fiind una de amploare și având în vedere că lucrez singur va dura, cel mai probabil, mai bine de un an”, ne-a dezvăluit artistul.

Artistul Adrian Luță și una dintre lucrările sale Foto Arhiva personală

Artistul Adrian Luță și una dintre lucrările sale Foto Arhiva personală

Artistul care vrea să intre în Cartea Recordurilor cu prin street art

Adrian Luță este profesor de desen la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. Prima sa „ispravă” a fost să picteze singurele panouri fonoabsorbante din plexiglass , din orașul în care locuiește, cu imaginile Râmnicului de altădată.

Este vorba despre plăcile folosite pentru protecția la zgomot a unei zone centrale, de pe malul Olăneștiului, râu care împarte capitala de județ în două, de la vest la est, pentru a se vărsa în Olt, un alt râu care străbate orașul, dar de la nord la sud.

Datorită dimensiunii lucrării de street art – 58 de panouri amplasate pe o lungime de aproximativ 200 de metri -, s-a propus includerea ei în Guiness Book ca fiind singura de acest gen realizată pe o asemenea dimensiune.

A continuat mai apoi să picteze prin tot orașul – domnitori , zâne, personaje de film și de desene animate, animale, natură, sportivi, motive tradiționale - pe blocuri, ziduri, instituții (școli, grădinițe), parcuri, păduri și alte imobile insalubre.

Triptic unic pentru Cartea Recordurilor și o lucrare pe Zidul Berlinului

O altă lucrare ieșită din comun care-i va purta semnătura și care de asemenea este înscrisă pentru a intra în Cartea Recordurilor drept „cea mai mare icoană pe sticlă din lume”, este un triptic unic de dimensiuni impresionante, în care fiecare latură are 3,5 /2 metri și pe care apar toate bisericile și mănăstirile importante ale Vâlcii, dar și personalități religioase care și-au împletit destinul cu aceste locuri. Județul este cunoscut ca fiind primul la nivel național la număr de lăcașuri de cult – monument istoric.

O serie de alte lucrări de artă stradală realizate de profesorul Adrian Luță se mai află și în Horezu , Malaia, Băile Olănești și chiar Sibiu, unde a participat la un festival internațional de street-art, dar și în afara țării, unde de asemenea a participat la festivaluri de profil de la Kosovo și Berlin – unde o lucrare street art de a sa se regăsește chiar pe Zidul Berlinului.

Digul cu scene din tradiția locală

Legat de lucrarea pentru primul baraj pictat, ideea nu este întâmplătoare. A venit după ce a avut alte două contracte în zonă. Primul a vizat realizarea unor picturi murale și în Parcul DexiWorld, dedicat dinozaurilor, din Malaia (VEZI VIDEO), iar celălalt, care este încă în derulare vizează pictarea unui dig, pe o suprafață de aproximativ 600 mp, cu scene legate de tradițiile și legendele locale, dar și de ocupațiile mălăienilor.

În urma unei discuții cu administrația publică locală și-a luat angajamentul să picteze și Barajul Brădișor parte din cea mai mare amenajare hidroenergetică din interiorul țării – Lotru – Ciunget, care include și centrala electrică subterană Ciunget pe lângă cele șapte baraje din zona montană a județului Vâlcea.

„Cu cât locul este mai inedit și greu de abordat, cu atât lucrarea este mai frumoasă”

Barajul Lacului de acumulare Brădișor este în arc din beton și are o înălțime de 62 de metri și o lungime de 220 m.

Artistul va lucra pe o schelă, prins în hamuri: „Partea bună la baraj este că are niște terasamente, dacă nu mă înșel trei la număr, care-mi vor ușura mult munca. Farmecul artei stradale este că îți oferă oportunitatea de a te adapta locului în care creezi. Cu cât locul este mai inedit, mai ieșit din comun, unicat ori greu de abordat cu atât lucrarea va fi pe măsură. Abia aștept să mă apuc de această lucrare!”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!