Primul an în care a fost depășit pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius. „Fiecare an din restul vieții tale va fi cel mai călduros”
În anul 2024 temperaturile globale au depășit pragul de 1,5 grade Celsius în comparație cu epoca preindustrială. Schimbările climatice au împins temperatura planetei la niveluri care nu au mai fost cunoscute până acum de oamenii moderni.
Pentru prima dată, planeta a depășit limita încălzirii globale agreată la nivel internațional de 1,5 grade Celsius, ceea ce a dus la temperaturi extreme care au afectat viețile a milioane de oameni.
Temperatura medie în 2024 a fost cu 1,6 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, a transmis Serviciul de Schimbare Climatică al UE, relatează The Guardian . Asta înseamnă o creștere de 0,1 grad Celsius față de 2023, care a fost, de asemenea, un an cu temperaturi record.
Planeta se supraîncălzește în principal din cauza arderii combustibililor fosili, iar viețile oamenilor și traiul de zi cu zi vor continua să se deterioreze peste tot în lume până când cărbunii, petrolul și gazele vor fi înlocuite.
Ținta de 1,5 grade Celsius, stabilită în tratatul de la Paris, este măsurat pe parcursul unui deceniu sau două, așadar un singur an peste acest nivel nu înseamnă că obiectivul a fost ratat cu totul, însă este un indicator că criza climatică se adâncește. Fiecare an din ultimul decenii a fost în top 10 al celor mai fierbinți, de la începutul măsurătorilor în 1850.
„Fiecare an din restul vieții tale va fi cel mai călduros de când se fac măsurători. Asta înseamnă, în același timp, că 2024 va fi printre cei mai reci ani din acest secol. Bucurați-vă cât mai puteți”, a spus profesorul și omul de știință Andrew Dessler de la Universitatea americană Texas A&M.
„Aceste temperaturi globale ridicate au perturbat viețile a milioane de oameni”
Raportul UE mai arată că un număr record de oameni au fost afectați de încălzirea globală. Mai exact, 44% din planetă suferit din cauza căldurii extreme la data de 10 iulie 2024.
„Există o șansă foarte mare că nu vom reuși să menținem obiectivul de încălzire, în medie, cu 1,5 grade Celsius. Aceste temperaturi globale ridicate, alături de niveluri record în 2024 ale vaporilor de apă în atmosferă, care amplifică efectul de seră, au dus la valuri de căldură fără precedent și precipitații puternice, care au perturbat viețile a milioane de oameni”, a spus doctorul Samantha Burgess, directorul adjunct Serviciului de Schimbare Climatică al UE.
„Acest nou record trebuie văzut ca o trezire la realitate. Un an de vreme extremă a arătat cât de periculoasă poate fi viața la o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius. Inundații în Valencia, uragane în SUA, taifunuri în Fiipine, secetă în Amazon sunt doar patru fenomene naturale de anul trecut care au fost mult mai teribile din cauza schimbărilor climatice”, a spus și doctorul Friederike Otto, profesor la Imperial College din Londra, care a adăugat: „Lumea nu trebuie să vină cu o soluție magică pentru ca lucrurile să nu se înrăutățească. Știm exact ce avem de făcut ca să facem tranziția de la combustibili fosili, să oprim tăierile de păduri și să facem societățile mai reziliente”.
Emisiile de carbon în 2024 sunt așteptate să atingă un nou record, ceea ce înseamnă că nu a început tranziția de la combustibili fosili promisă de națiunile lumii la conferința ONU din Dubai din decembrie 2023. Planeta a intrat în linie dreaptă spre nivelul catastrofic de încălzire globală cu 2,7 grade Celsius până la finalul secolului, mai relatează The Guardian.
„Fiecare fracțiune, că vorbim de 1,4 grade Celsius, de 1,5 sau de 1,6 grade Celsius, provoacă daune oamenilor și ecosistemelor, ceea ce subliniază nevoia pentru reducerea ambițioasă a emisiilor de carbon. Costul energiei solare și eoliene scade rapid și este mai ieftină în unele țări decât în combustibilii fosili”, a spus profesorul Joeri Rogelj de la Imperial College London.
Sursa: adevarul.ro