Primul ajutor în cazul în care ești înțepat de meduza mov, cea mai periculoasă specie din apele Greciei FOTO VIDEO

Primul ajutor în cazul în care ești înțepat de meduza mov, cea mai periculoasă specie din apele Greciei FOTO VIDEO

Multe plaje din Europa, inclusiv din Grecia și România, au fost invadate în anii trecuți de meduze mov, a căror înțepătură toxică poate provoca reacții severe. Iată ce trebuie să faci în astfel de situații.

Meduza mov, o specie foarte veninoasă FOTO Shutterstock

Meduza mov, o specie foarte veninoasă FOTO Shutterstock

Pentru unii dintre noi, vacanțele au început deja și mulți români aleg și anul acesta, ca și anul trecut, ca destinație Grecia. Anul trecut, pe multe dintre plajele continentale sau cele insulare au fost invazii de meduze, unele specii inofensive, altele foarte toxice. În cea din urmă categorie intră meduza mov, care, în anii trecuți, a apărut și în bazinul meditareneean, dar și pe litoralul românesc, unde a avut loc o adevărată invazie în toamna lui 2021. De obicei, aceste meduze apar în apropierea țărmului la sfârșitul verii sau în septembrie, dar, în anii trecuți, ele au apărut mai devreme, în plin sezon turistic.

Meduza mov are una dintre cele mai veninoase înțepături, care, în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane, poate provoca de la reacții alergice moderate, până la simptome severe. Nu trebuie să le atingem nici măcar când sunt moarte.

Meduza mov este o specie de dimensiuni mici (ciuperca are un diametru mediu de 6-8 centimetri, dar pot atinge și dimensiuni mai mari), însă tentaculele pot atinge și o lungime de doi metri, iar acest lucru le face și mai periculoase, deoarece pot înțepa de la distanță. Tentaculele și corpul sunt acoperite de nematociste (celule vezicante otrăvitoare, care sunt eliberate când tentaculele ating un alt organism și care ajung rapid în sângele organismului înțepat).

De cele mai multe ori, reacția este locală, este destul de neplăcută și poate dura de la câteva ore la 1-2 săptămâni.

Cele mai întâlnite reacții sunt înroșirea și inflamarea pielii, umflarea zonei și apariția unei erupții cutanate sau vezicule, dureri, arsură, amorțirea zonei, mâncărimi, usturime. Însă pot apărea și reacții severe: amețeală, dureri de cap, greață, vomă, dificultăți de respirație, chiar și pierderea cunoștinței, în cazurile foarte grave.

Ce să faci dacă te înțeapă o meduză mov

Până la sosirea medicilor, iată măsurile de prim ajutor care pot fi luate, potrivit Medsana :

  • Scoateți imediat persoana din apă.
  • Îndepărtați meduza sau resturile din corpul gelatinos, folosind o mănușă.
  • Spălați zona afectată cu apă din mare, fără să frecați.
  • Dacă aveți posibilitatea, aplicați o soluție cu bicarbonat (un amestec compus din 50% bicarbonat de sodiu si 50% apă de mare) timp de câteva minute pentru a neutraliza acțiunea acelor (nematocistelor), în cazul în care mai sunt tentacule atașate de piele.
  • Folosiți un card de plastic, spre exemplu un card de credit și radeți zona afectată de înțepătură.
  • Aplicați comprese reci sau gheață (nu aplicați direct pe piele, protejați cu un prosop) timp de 5-15 minute. Reaplicați dacă durerea persistă.
  • Aplicați loțiuni cu lidocaină sau cortizon pentru reducerea mâncărimilor, a durerii și a disconfortului.
  • În cazul înțepăturilor la nivelul ochilor, folosiți o soluție salină, specială pentru curățare, și prezentați-vă de urgență la medic!
  • Nu spălați cu apă plată sau de la robinet! Nu folosiți oțet sau alcool!
  • Urmăriți apariția eventualelor simptome extreme sau semne de șoc și solicitați asistență medical.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri