Primele speculații ventilate la televiziunile de panică despre originea incendiului de la Ferma Dacilor nu se confirmă
Prima etapă a audierilor în cazul incendiului de la Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, s-au încheiat luni, 26 decembrie, în jurul orelor 20.00, fără a fi trase concluzii cu privire la cauza izbucnirii focului care a mistuit până la temelie pensiunea.
Au fost chemați să dea declarații atât patronul mediatizat al complexului turistic, Cornel Dinicu, dar și angajați și rude ale victimelor surprinse de flăcări.
Datele arată că Ferma Dacilor este pusă pe numele a doi asociați, Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin.
În această cauză a fost deschis dosar penal ”in rem” (asupra faptei), audierile având loc, începând cu orele 16.00 la sediul Poliției Orașului Mizil. Au fost chemați la declarații în primul rând patronul declarat Cornel Dinicu.
Acesta a venit însoțit de un avocat și a declarat că nu poate să dea explicații, invocând starea de șoc în care se află, având în vedere că și-a pierdut un copil în incendiu. Dinicu a solicitat un răgaz pentru a putea fi capabil să suporte ancheta.
Cornel Dinicu a fost lăsat să plece fără ca procurorul să ia vreo măsură preventivă. Tot în cursul acestei zile au fost audiați angajații pensiunii și turiștii care au supraviețuit dezastrului de la Tohani.
Sursele judiciare citate au precizat că multe dintre speculațiile care au fost vehiculate peste zi atât în presă cât și la fața locului au fost infirmate în timpul audierilor preliminarii.
Speculații infirmate la audieri
S-a vorbit la primele ore ale dimineții despre varianta că incendiul a fost provocat intenționat de unul dintre turiștii cazați la Ferma Dacilor.
Au fost martori care au declarat că între două persoane, soț și soție, a avut loc o ceartă, chiar un scandal violent, soldat cu rănirea gravă a femeii. Ca urmare, bărbatul care și-ar fi agresat soția a fost somat să părăsească pensiunea de unul dintre angajați. Deranjat de această situație, omul ar fi amenințat că dă foc fermei, fiind chiar găsit într-o stare de agitație în bucătăria restaurantului. Această ”poveste” a fost infirmată în timpul audierilor.
Angajații complexului turistic au precizat că un scandal între cele două persoane a existat cu adevărat, dar după ce focul deja izbucnise și s-a petrecut pe fondul panicii create în acele momente teribile.
Bărbatul a fost informat pe un ton ridicat că în imobilul cuprins de flăcări se află doi dintre cei trei copii ai familiei. Atunci respectivul ar fi avut o ieșire nervoasă. A intrat în cameră să salveze copiii și nu a mai ieșit. Se află acum pe lista persoanelor dispărute în incendiu, cadavrul acestuia nefiind încă identificat.
Soția lui și singurul copil care a supraviețuit au fost transportați la spital. Ea a rămas la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, la secția de arși, iar copilul a fost transportat la București, intubat.
Sistemul de detecție și avertizare de incendiu ar exista, dar nu a funcționat
Pe de altă parte, informațiile cu privire la absența unui sistem de detecție, alarmare și avertizare de incendiu nu se confirmă. S-a tot vorbit că pensiunea Ferma Dacilor nu era dotată cu un astfel de sistem.
Sursele judiciare citate anterior au explicat că, din contră, în imobilul cuprins de flăcări erau montate detectoare de fum doar că acestea nu au funcționat, cauza nefuncționării nefiind cunoscută la acest moment.
Angajații audiați au explicat că singurul care se ocupa de sistemul de detecție era Cornel Dinicu, ei neavând în fișa postului supravegherea acestei instalații. Știau doar că există și că funcționează.
Nu toate persoanele cazate în pensiune erau înregistrate la recepție
O altă speculație s-a referit la numărul persoanelor cazate în pensiune în ziua incendiului.
Tot în timpul audierilor s-a găsit un răspuns la haosul creat în primele momente cu privire la numărul persoanelor dispărute și identitatea lor.
De Crăciun, la Ferma Dacilor din Tohani nu erau cazați doar turiști, cei mai mulți fiind apropiați ai patronului, rudele acestora și familia lui. Aceștia nu erau înregistrați la recepție cu datele de identitate, având în vedere că fuseseră invitați la o petrecere privată.
Mai mult, în ziua de Crăciun, centrala termică, amplasată într-una dintre clădirile unde fuseseră cazați oaspeții inițial, s-a defectat, astfel că oamenii au fost mutați în camerele de deasupra restaurantului. În momentele de panică, provocate de incendiu, nimeni nu știa să spună cu exactitate cine în ce camera se află.
Ulterior, când toată lumea s-a adunat în curtea complexului, administratorii au descoperit cine lipsește la apel, opt persoane, cei mai mulți copii și tineri cu vârste cuprinse între 12 și 23 de ani. Printre dispăruți se află și un bărbat în vârstă de 48 de ani, tatăl celor doi copii care a sărit în flăcări să-i salveze.
Luni, 26 decembrie, la ora 21.00 fuseseră găsite șase dintre cele opt victime. Pompierii și polițiștii au anunțat că vor rămâne la fața locului până vor descoperi rămășițele umane ale tuturor celor dispăruți.
Identitatea victimelor, stabilită în baza analizelor ADN. Au fost prelevate probe de salivă de la rude
Trupul celei de-a șasea victime a fost descoperit cu puțin înainte de orele 19.00. Pompierii au declarat că nu pot stabili dacă aparține unui adult sau unui copil.
Pentru identificarea clară a victimelor care au murit în incendiu, au fost prelevate probe de salivă de la rudele care au supraviețuit. În baza analizelor ADN va fi stabilită identitatea fiecărui cadavru.
”Este cu adevărat un dezastru ce am găsit aici”
”Este cu adevărat un dezastru ce am găsit aici” este concluzia trasă de anchetatori. Clădirea, construită în mare parte din lemn, a ars ca o torță. Cei aflați înăuntru nu au avut nicio șansă. Focul a izbucnit cu puțin înainte de ora 6 dimineața. Toată lumea dormea, iar fumul a fost foarte dens.
Persoanele dispărute în incendiu:
Copil – 12 ani
Copil – 12 ani
Copil - 16 ani
Femeie – 20 de ani
Bărbat – 22 de ani
Bărbat – 21 de ani
Bărbat – 22 de ani
Bărbat – 48 de ani
Audierile vor continua în cursul zilei de marți, 27 decembrie. Rămâne de văzut în ce măsură patronul Cornel Dinicu și ceilalți supraviețuitori care și-au pierdut rude în incendiu vor fi capabil să răspundă întrebărilor procurorilor.
Deocamdată nu există un suspect în cauză. Procurorii așteaptă rezultatele specialiștilor de la INSEMEX care vor stabili care a fost cauza incendiului. Dosarul penal a fost deschis cu privire la faptă și se fac cercetări pentru ucidere din culpă și distrugere.