Primele sondaje o indică pe Kamala Harris drept câștigătoare a dezbaterii cu Trump

Primele sondaje o indică pe Kamala Harris drept câștigătoare a dezbaterii cu Trump

Candidații republican și democrat s-au confruntat marți în prima lor dezbatere în cursa pentru Casa Albă cu privire la asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, avort, imigrație, războaiele din Fâșia Gaza și Ucraina. Primele reacții și sondaje la dezbatere sugerează că Harris a ieșit învingătoare, relatează The Guardian.

Dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris a durat o oră și 45 de minute FOTO PROFIMEDIA

Dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris a durat o oră și 45 de minute FOTO PROFIMEDIA

Statisticianul Nate Silver a scris pe blogul său că există „un consens puternic că Harris a câștigat noaptea”.

El a observat că prețurile Bitcoin sunt în scădere, „ceea ce implică, de asemenea, o pierdere pentru Trump”.

„Harris a câștigat sondajul CNN cu 63-37... În medie, câștigătorul dezbaterii a condus în acest sondaj cu 18 puncte, astfel încât victoria de 26 de puncte a lui Harris se situează la limita superioară a intervalului”

Majoritatea alegătorilor care au participat la un focus grup CNN la Universitatea Mercyhurst din Erie, Pennsylvania, au declarat, de asemenea, că în opinia lor Harris a fost cea care a câștigat dezbaterea cu contracandidatul republican.

„Grupul a fost format din 13 alegători care nu luaseră încă o decizie cu privire la cu cine să voteze înainte de dezbatere. Când Phil Mattingly de la CNN a întrebat grupul cine a câștigat dezbaterea, opt dintre votanți au spus că Harris a câștigat confruntarea. Mattingly a remarcat faptul că Erie este „cel mai oscilant comitat” din statul din câmpul electoral de luptă”, relatează CNN.

Unii conservatori, între care Chris Rufo și Rod Drehrer, au recunoscut - cu rezerve - o victorie pentru Harris, postând pe Twitter/X:

„Cred că ea câștigă. Ea dă impresia că e normală, clară și puternică. Trump nu reușește să dea lovitura - este bășcălios și nefocalizat. Da, moderatorii ABC sunt părtinitori, dar nu-i poți învinui pentru vanitatea și lipsa de precizie a lui Trump”, a scris Rod Drehrer.

„Harris câștigă ușor în anumite puncte. Acest lucru nu ar trebui să schimbe cursa în mod semnificativ, dar ea a fost capabilă să reducă riscurile acestui eveniment și acum dreapta a pierdut povestea că Harris refuză media sau implicarea. Va fi interesant de văzut dacă va reintra în tăcere”, a scris Chris Rufo.

Alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de marți sunt împărțiți în privința candidatului care înțelege mai bine problemele cu care se confruntă, potrivit unui sondaj CNN realizat de SSRS, 44% dintre aceștia declarându-se în favoarea lui Harris în această privință, iar 40% alegându-l pe Trump.

Aceste sondaje marchează o schimbare în favoarea lui Harris față de înainte de dezbatere, când 43% spuneau că Trump înțelege mai bine problemele lor, în timp ce 39% au spus asta despre Harris.

Însă alegătorii care au urmărit dezbaterea îi acordă lui Trump un avantaj de 20 de puncte față de Harris după dezbaterea privind gestionarea economiei, 55% la 35% - o marjă care este puțin mai mare decât înainte ca cei doi să urce pe scena dezbaterii din Philadelphia.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile referitoare la dezbatere doar în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea și nu sunt reprezentative pentru opiniile întregului public votant. Cei care au urmărit dezbaterea în cadrul sondajului au fost cu 6 puncte procentuale mai susceptibili de a fi de orientare republicană decât democrată, ceea ce reprezintă un public care este cu aproximativ 4 puncte procentuale mai înclinat spre republicani decât alegătorii înregistrați la nivel național.

O majoritate de 82% dintre alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de marți spun că aceasta nu le-a afectat alegerea președintelui. Alți 14% au spus că i-a făcut să se mai gândească, dar nu le-a schimbat părerea, iar 4% au spus că le-a schimbat părerea cu privire la persoana cu care să voteze. Cei care au urmărit dezbaterea și care îl susțineau pe Trump înainte de marți au fost ceva mai predispuși decât cei care o susțineau pe Harris să spună că dezbaterea i-a făcut să se răzgândească.

Aliații lui Trump îi atacă pe moderatorii ABC, în timp ce unii recunosc în privat că Harris l-a momit cu succes

Aliații și consilierii lui Donald Trump atacă public postul de televiziune ABC News și pe moderatorii săi din cauza întrebărilor de tip verificare de fapte puse fostului președinte și a subiectelor puse în discuție în dezbaterea de marți, în timp ce unii dintre ei recunosc în privat că acesta a căzut în capcana vicepreședintei Kamala Harris de a-l provoca.

„Această dezbatere este trei împotriva unu – moderatorii ABC virează clar pentru Kamala Harris”, a postat pe X fostul legiuitor democrat Tulsi Gabbard, care l-a susținut pe Trump și l-a ajutat să se pregătească pentru dezbaterea de marți.

O persoană apropiată lui Trump a recunoscut că Harris „uneori l-a momit cu succes pe Trump”. Dar ei au susținut, de asemenea, că verificările în direct la care a fost supus Trump de către ABC au părut să-l enerveze acesta și să-l devieze, în timp ce Harris nu a avut parte de același tratament.

Un consilier al lui Trump a declarat pentru CNN că în opinia sa Harris nu primește suficiente întrebări despre inflație și economie, deși a recunoscut că Trump ar fi putut face o treabă mai bună în a duce conversația către problema pe care o consideră cea mai importantă înainte de alegerile din noiembrie.

Consilierul Trump, Tim Murtaugh, a declarat pentru CNN că răspunsurile lui Harris privind schimbarea pozițiilor sale politice, despre cum va remedia inflația și gestionarea ei a graniței de sud au fost unele dintre momentele mai strălucitoare ale nopții.

„Ea nu a spus un cuvânt despre cum ar rezolva inflația sau granița, cele mai importante două probleme pentru alegători. Ea nu a avut nicio explicație pentru schimbările ei la 180 de grade în atât de multe domenii ale politicii”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Două femei ucise și abandonate în Constanța, după ce ar fi fost drogate. Criminalul le-a furat apoi mașinile și le-a pus la vânzare

4 VIDEO. Momentul în care o dronă ucraineană lovește un bloc cu 16 etaje din Moscova

5 Întâmplarea incredibilă a unei turiste românce în Turcia. Nici măcar nu știe cum mai poate să se întoarcă în țară