Primele semne de derută? Șeful Crimeei: Ambițiile lui Putin pentru Ucraina vor trebui „ajustate”
Marile ambiții ale președintelui rus Vladimir Putin de a „demilitariza” Ucraina ar putea necesita o ajustare, potrivit șefului autorității de ocupație instalate de Moscova în Crimeea.
Serghei Aksionov – numit șef al Crimeei ocupate după capturarea acesteia de către „omuleții verzi” ai Moscovei în 2014 – a declarat canalului de televiziune Crimeea 24 că situația care se dezvoltă rapid pe front din sudul și estul Ucrainei va dicta orice reevaluare a obiectivelor rusești ale războiului.
„Situația se schimbă zilnic”, a spus Aksionov, citat de The Moscow Times . „Cred că totuși golurile vor fi ajustate într-un fel sau altul, personal nu am nicio îndoială”, a adăugat el.
Putin și-a lansat invazia din februarie 2022, jurând că va „demilitariza” și „de-nazifica” Ucraina. Aceste obiective vagi au fost construite pe o fundație defectuoasă a istoriei de propagandă și, se pare, ani de informații înșelătoare din partea serviciilor de securitate și a ierarhiei militare ale Rusiei.
Mulți observatori s-au temut de o ofensivă rusă care să finalizeze ocuparea parțială a regiunii de est Donbas, dar puțini se așteptau ca Kremlinul să fie suficient de îndrăzneț – sau nesăbuit – pentru a face o acțiune pentru a cuceri Kievul, în ciuda avertismentelor repetate ale serviciilor de informații americane că Putin s-ar fi pregătit un război la scară largă.
În mai puțin de o lună, planurile de război ale Moscovei erau zdrențuri. Au urmat înfrângeri succesive pe câmpul de luptă, iar acum contraofensiva de mult planificată a Ucrainei amenință să forțeze Kremlinul să se retragă în sudul sau estul țării, unde trupele ruse au reușit să dețină aproximativ 20% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei.
Putin a susținut că a anexat patru regiuni ucrainene parțial ocupate - Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. În toate cele patru, trupele rusești au petrecut luni de zile pregătind apărarea pentru un contraatac ucrainean așteptat. În Donețk, trupele ruse, conduse de mercenari ai Grupului Wagner, se crede că au suferit pierderi uluitoare în cucerirea orașului devastat Bahmut.
Între timp, Ucraina a antrenat trupe noi și a integrat sistemele de arme ale NATO, în pregătirea pentru contraofensiva în curs de dezvoltare. La nivel politic, războiul Moscovei a supraalimentat ambițiile de lungă durată ale Kievului de a adera la NATO și la Uniunea Europeană . Dacă obiectivul lui Putin ar fi să îndepărteze Ucraina de Vest, efectul a fost invers.
De asemenea, Kievul nu și-a ascuns intenția de a elibera Crimeea.
Aksenov a declarat pentru Crimea 24 că eșecul Kremlinului de a-și implementa obiectivele inițiale ar putea crea o situație strategică mai dificilă în viitor. O Ucraina militarizată în NATO și UE, a spus Aksienov, va însemna cî „va fi și mai dificil pentru noi să spunem ceva, să construim ceva”.
Întrebat unde va fi trasată eventuala graniță ruso-ucraineană, Aksenov a cerut observatorilor să aibă răbdare.