Primele de care poți beneficia când îți găsești de lucru, cu condiția să fii înregistrat la Șomaj. Cât timp ai să anunți că ai job

Primele de care poți beneficia când îți găsești de lucru, cu condiția să fii înregistrat la Șomaj. Cât timp ai să anunți că ai job

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, înscrierea ca șomer în baza de date a serviciului public de ocupare îți poate aduce o serie de beneficii când ți-ai găsit un job. Condiția este să anunți în termen încadrarea și să ții seama de sfaturile consilierilor de ocupare.

Șomerii înregistrați în sistemul public pot beneficia, la încadrare, de diverse prime FOTO: arhiva

Șomerii înregistrați în sistemul public pot beneficia, la încadrare, de diverse prime FOTO: arhiva

De la cursuri pentru a deprinde meserii noi, pe care le poți urma gratuit, și până la burse oferite în cadrul diverselor proiecte sau prime oferite în momentul angajării, avantajele înregistrării în baza de date a AJOFM, ca șomer în căutarea unui loc de muncă, sunt multiple și, cele mai multe, puțin cunoscute șomerilor. Despre toate află la înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la Agenția de Ocupare și Formare în Muncă.

Spre exemplu, șomerilor înregistrați în baza de date a AJOFM li se acordă, dacă își găsesc un loc de muncă, diverse prime. Este nevoie să soliciți acordarea acestora și să îndeplinești anumite condiții specifice pentru a beneficia de o măsură gândită pentru a-i stimula pe șomeri să fie interesați să petreacă perioade cât mai scurte în șomaj.

Primă de activare, primă de instalare, primă de relocare, primă de încadrare...

Prima de activare – poate fi solicitată de șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile și care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Condiția este să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Prima de activare este în valoare de 1.000 lei și nu se impozitează.

Completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj – este una dintre cele mai solicitate măsuri, spune șeful Agenției Locale Slatina din cadrul AJOFM Olt, Costinel Gheorghe. De aceasta beneficiază persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi care se angajează cu normă întreagă şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj. De această completare a veniturilor beneficiază din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj. Suma se acordă lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, și reprezintă 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.

Prima de inserție – se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima de inserţie este egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare la data încadrării. Prima se acordă în două tranșe, astfel: o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării; o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare – este printre cele mai consistente și se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă și care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Există în schimb o condiție specială, anume ca șomerul să aibă domiciliul sau reşedinţa ori să își stabilească noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate aprobat prin H.G. nr.903/29.11.2016 (zone defavorizate din punct de vedere al pieței muncii).

Prima de încadrare – poate fi solicitată de persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Și aceasta este neimpozabilă și este destinată susținerii cheltuielilor de transport, putând ajunge până la aproximativ 1.000 lei/lună, în funcție de distanță.

Prima de încadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acordă la cerere, pe o perioadă de 12 luni.

Prima de relocare – se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare, neimpozabilă, este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 lei. Se poate acorda pentru o perioadă de până la 36 luni. Există, și în cazul acestei prime, câteva condiții care trebuie îndeplinite cumulativ și pe care le descoperiți pe site-ul ANOFM.

Important de menționat: prima de relocare se acordă la cerere şi nu se cumulează cu prima de activare, cu prima de încadrare sau cu prima de instalare.

Pentru a beneficia de oricare dintre beneficiile menționate, principala condiție este ca șomerul să anunțe, în termen de trei zile de la încadrare, la AJOFM, că a intervenit modificarea în statutul de șomer (că și-a găsit de lucru). Consilierii din serviciul public de ocupare le precizează șomerilor, de altfel, încă de la înscrierea la AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă acest detaliu, explicându-le că doar la momentul încadrării se poate evalua situația concretă în care se află persoana.

„Nu poți să le spui toate condițiile de la început, pentru că-i pierzi și niciun șomer nu le va reține pe toate. De asta îi și sfătuim: aveți obligația să veniți în trei zile (n. red. - de la încadrare), încercați să vă achitați și noi vă spunem în funcție de unde v-ați încadrat, unde locuiți și toate celelalte detalii dacă vă încadrați în vreuna dintre condițiile care vă aduc bani suplimentari”, a conchis Gheorghe.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…