Primele consecințe politice ale decesului Reginei: Antigua și Barbuda, referendum pentru renunțarea la monarhie
Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma morții Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii a decis că va organiza un referendum pentru ca țara să renunțe la monarhie și să devină republică în următorii 3 ani.
Referendum în Antigua și Barbuda FOTO Getty Images
Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului. Premierul Browne a semnat duminică un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran.
Ulterior, acesta a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunțarea la monarhie.
e altfel, premierul statului insular a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.
„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană", a explicat sâmbătă premierul la postul ITV. Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani", scrie Agerpres.
În aprilie, Browne le-a cerut contelui şi contesei de Wessex să-şi folosească „influenţa diplomatică" pentru a realiza „justiţia reparatorie" şi a subliniat dorinţa ţării sale de "a deveni într-o zi republică".
Contele de Wessex a fost criticat şi calificat drept „arogant" după ce a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor făcute de Browne.
Browne a mai declarat la ITV că ţara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va renunţa la monarhie în urma referendumului.
Sursa: adevarul.ro