Primele alegeri în format hibrid organizate de Colegiul Medicilor. 7 din 10 medici au votat electronic
Pentru prima dată, Colegiul Medicilor din România a organizat, alegeri în format hibrid, cu ajutorul Aplicației Medicului, unde doctorii au votat fie fizic, fie online. Astfel, 7 din 10 medici au ales să voteze online.
Primele alegeri în format hibrid organizate de Colegiul Medicilor din România
Medicii i-au ales pemembrii comisiilor de disciplină teritorială, între 21 și 24 septembrie, iar mai mult de 70% au votat online, potrivit Agerpres.
"În contextul digitalizării şi al evoluţiei tehnologiei, nu este surprinzător să vedem o asemenea participare online la alegerile organizate la finalul săptămânii trecute. Formatul hibrid reprezintă o adaptare la noile tendinţe şi necesităţi ale societăţii şi suntem mulţumiţi pentru că am putut să le oferim colegilor noştri această opţiune", spune Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Votul online este preferat pentru că este sigur și eficient. Acesta le oferă medicilor posibilitatea de a vota de oriunde s-ar afla, astfel se reduce timpul alocat acestei acțiuni.
Pentru că procesele digitale sunt mai rapide și mai eficiente se micșorează timpul de așteptare și birocrația asociată cu votul fizic.
Prezența generală la vot ar trebui să fie îmbunătățită la nivel național, procentul fiind de 11,22%, iar votul electronic ar putea contribui la acest aspect.
"Acest vot, deşi reprezintă un pas în direcţia corectă, ne indică şi faptul că există totuşi o reticenţă sau poate o lipsă de încredere în colegiile teritoriale, respectiv în Colegiul Medicilor din România. Este esenţial să înţelegem cauzele aderenţei scăzute şi să lucrăm pentru a reconstrui încrederea în CMR. Această reformare nu poate avea loc fără implicarea activă a fiecărui medic, fie prin vot, fie prin participare directă", a adaugat Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Între 5 și 8 octombrie, va avea loc turul al doilea al alegerilor pentru comisiile de disciplină teritoriale, unde se va putea vota în mod hibrid.
Tot în luna octombrie, Colegiul Medicilor din România organizează alegeri şi pentru Comisia Superioară de Disciplină, după cum urmează: turul I în 13 octombrie 2023, respectiv, dacă este cazul, turul II în 27 octombrie 2023. Pentru funcţia de membru în Comisia Superioară de Disciplină, lista candidaţilor este deschisă până pe 30 septembrie. Rolul comisiilor de disciplină teritoriale, respectiv al Comisiei Superioare de Disciplină - comisii independente faţă de conducerea colegiilor teritoriale, respectiv faţă de conducerea CMR - este de a soluţiona plângerile formulate împotriva medicilor membrii ai organizaţiei profesionale şi de a asigura respectarea de către medici a deontologiei profesionale şi a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică, potrivit surselor citate.
Votul electronic se va desfășura prin Aplicaţia Medicului, dezvoltată de Colegiul Medicilor din România , la care au acces toți membri săi.
Sursa: adevarul.ro