Primăvară de FOC pentru JUSTIȚIE. Alegeri la CSM, mandatele TUTUROR ȘEFILOR din PARCHETE EXPIRĂ în mai

Primăvară de FOC pentru JUSTIȚIE. Alegeri la CSM, mandatele TUTUROR ȘEFILOR din PARCHETE EXPIRĂ în mai

Urmează o primăvară de foc pentru Justiție. Care debutează cu alegerea unui nou șef la CSM. Apoi cu numirea de șefi în fruntea tuturor parchetelor (Parchetul General, DNA, DIICOT).
Membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) isi vor alege noua conducere la inceputul lunii ianuarie se scrie într-o analiză publicată de HotNews . Una dintre cele mai importante decizii pe care Consiliul va trebui sa o ia in anul 2016 va fi avizarea propunerile facute de Raluca Pruna, pentru functiile de procuror sef al DNA si al Parchetului General, detinute in prezent de Laura Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu.
Candidaturile inca nu au fost anuntate oficial, insa, potrivit unor informatii obtinute de Hotnews, in interiorul institutiei se duc lupte subterane pentru stabilirea candidatilor.

Cine sunt posibilii candidati la sefia CSM si care sunt regulile nescrise ale alegerilor din CSM?

Mandatele tuturor sefilor din parchete (Parchetul General, DNA, DIICOT) expira in mai 2016. Pentru toate aceste functii de procurori sefi, adjuncti, sefi de sectie si sefi de biroruri, ministrul justitiei va face propuneri care vor fi avizate de CSM. Avizul este consultativ, insa de regula presedintele tine cont de recomandarea CSM. Potrivit legii de functionare a CSM, magistratii care ocupa cele doua functii din conducerea institutiei nu pot face parte din aceeasi sectie a Consiliului (un judecator si un procuror). Insa, exista si o lege nescrisa, ceva mai stricta, despre care vorbeste ministrul justitiei intr-un interviu pentru Hotnews, care afirma ca exista o cutuma potrivit careia functia de presedinte a CSM apartine sectiei de judecatori si cea de vicepresedinte procurorilor.

„Nu pot sa spun pe cine sustin, nici nu pot sa spun pe cine vad. Inteleg din discutiile care au avut loc acum cativa ani ca o practica este de a avea presedinte un judecator, vicepresedinte un procuror. Dupa scandalul iscat acum cativa ani nu-mi imaginez ca un procuror va candida pe postul de presedinte. Nu stiu inca, n-am discutat despre intentia niciunui judecator de a candida functia de presedinte CSM, deci nu sunt in masura sa spun pe cine sustin. Nu stiu, inca nu s-au anuntat candidaturile. “, a declarat ministrul justitiei, intr-un interviu pentru Hotnews, fiind intrebata pe cine va sustine la sefia CSM.

Unul dintre numele vehiculate pentru candidatura la functia de presedinte al CSM era cel al procurorului George Muscalu, vicepresedinte al Consiliului in 2014. Contactat de Hotnews, marti, acesta a negat categoric ca vizeaza aceasta functie, insa, potrivit unor informatii, acesta s-a hotarat sa nu mai candideze luni, atunci cand judecatorul Mircea Aron ar fi decis sa se inscrie in cursa. Pentru functia de vicepresedinte CSM ar urma sa candideze Luminita Palade, potrivit surselor Hotnews.ro. Aron (64) este membru al CSM din 2010, cand a fost ales alaturi de Lidia Barbulescu de adunarea generala a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei sa reprezinte instanta in Consiliu. El a mai candidat la presedintia CSM in 2013, impotriva judecatoarei Onei Schimit Haineala, cea din urma fiind preferata de majoritatea membrilor Consiliului. In 2014, acesta s-a remarcat printr-o declaratie facuta in Plenul CSM in care a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice cu mai mare atentie dosarele “uitate”, de care nu s-a apropiat nimeni din martie 2013, dupa ce fostul premier Victor Ponta se plansase ca Guvernul nu a primit, in 500 de zile, nici un raspuns la numeroasele plangeri facute. Anul acesta, judecatorul Aron a propus in Plenul CSM ca legea audiovizualului sa fie modificata astfel incat televiziunilor sa le fie interzis sa mai difuzeze imagini cu persoane in catuse.

Cum sunt alesi presedintele si vicepresedintele CSM, potrivit regulamentului si legii de functionare a CSM

Consilul este alcatuit din 9 judecatori, 5 procurori, 2 reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si 3 alti membri de drept: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general si ministrul justitiei. Consiliul este condus de presedinte cu ajutorul vicepresedintelui, ambii alesi din randul celor 19 judecatori si procurori care alcatuiesc forul. Presedintele si Vicepresedintele sunt alesi de membrii CSM si au un mandat de un an. Magistratii alesi pentru ocuparea celor doua functii nu pot ocupa aceeasi functie doua mandate la rand.

Activitatea CSM din 2015

In 2015, CSM a fost condus de judecatorul Marius Tudose cu ajutorul procurorului Bogdan Gabor. Consiliul a avizat in acest an pozitiv propunerea fostului ministru de Justitie, Robert Cazanciuc, pentru postul de sef al DIICOT. Astfel, dupa o perioada de reflectie si o intalnire tet-a-tet cu candidatul avizat pozitiv de CSM, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu in fruntea DIICOT. Scaunul de sef al DIICOT ramasase neocupat dupa ce Alina Bica si-a dat demisia din functie, dupa ce procurorii DNA au dechis mai multe dosare penale pe numele ei.

O vara tensionata pentru CSM

Declaratiile generalului SRI, Dumitru Dumbrava, potrivit caruia instantele de judecata sunt „camp tactic” pentru SRI, au inflamat relatia dintre CSM si asociatiile de magistrati, care au considerat afirmatiile generalului inaceptabile si au sesizat Consiliului. CSM nu numai ca nu le-a dat dreptate magistratilor, dar au legitimat, spun ei, afirmatiile generalului SRI, prin luarea unei decizii in care se arata ca aceste declaratii „nu sunt de natura a aduce atingere independentei sistemului judiciar”. Ping-pong-ul intre magistrati si CSM a continuat. Asociatiile de magistrati au spus ca hotararea Consiliului este „nelegala”, in conditiile in care acesta nu si-a motivat in mod real hotararea, argumentele aduse de catre magistrati prin sesizarea initiala fiind ignorate de catre Plenul Consiliului. CSM a decis sa nu revoce decizia initiala si sa nu desecretizeze informatiile transmise de SRI in cazul generalului Dumitru Dumbrava.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…