Primarul Tudor Pendiuc a fost avertizat de un polițist din cadrul DNA că va fi vizat de percheziții (stenograme)
Un ofițer de poliție judiciară l-a avertizat prin niște intermediari pe primarul municipiului Pitești, social-democratul Tudor Pendiuc, despre faptul că vor fi efectuate percheziții în dosarul în care acesta era cercetat pentru fapte de corupție, conform motivării arestării preventive a edilului.
Foto: (c) George ONEA / AGERPRES FLUX
Polițistul a transmis informațiile prin intermediul tatălui său, care este coleg de partid cu Tudor Pendiuc, dar și prin intermediul șefei Biroului de Promovare din cadrul Primăriei Pitești, Carmen Elena Lis, care are calitatea de martor în dosarul ce vizează încheierea unui contract nelegal privind transportul public local.
O primă discuție telefonică dintre primarul municipiului Pitești și cea care l-a avertizat despre perchezițiile DNA a fost interceptată cu o zi înainte de descinderi:
"Doamnă: Mi-a..., mi-a scris ăsta mesaj că încep..., cred că mâine...
Pendiuc: Aha. Da' nu știe și c..., acolo la noi sau și aici la mine?
Doamnă: A... am întrebat și a zis ca nu știe și mi-a și închis.
Pendiuc: Aha. Da. Da.
Doamnă: Nu știe nimic. Nu, da' mi-a trimis mesaj și eu l-am sunat pe celălalt. De pe celălalt.
................
Doamnă: Are el vreun semnal.
Pendiuc: Are, are, că vede ce e p-acolo.
................
Doamnă: Bine, mai aveți nevoie de ceva, de mine, ceva.
Pendiuc: Nu, nu, nu. Nu. Nu. Nu. Ha...
Doamnă: Bine, păi mâine vedem.
Pendiuc: Păi, vedem.
Doamnă: Și de-o fi ceva... Ce, noi nu mai putem vorbi? Vă ia telefonu'?
Pendiuc: A, nu. E, nu... Nu, nu, nu. Nu. Nu. Nu. Nu".
A doua convorbire telefonică a avut loc în dimineața zilei de 6 noiembrie, chiar înainte de începerea perchezițiilor:
"Doamnă: Ați dormit vreun pic?
Pendiuc: Da, am dormit vreo trei-patru ore. Și mă duc, că... Dacă or veni, să mă găsească bărbierit și... Înțelegi?
Doamnă: Da".
Conținutul interceptărilor a fost confirmat de Carmen Elena Lis, care a recunoscut la audieri că primise un SMS de avertizare de la tatăl ofițerului de poliție judiciară, după ce anterior discutase cu acesta față în față despre faptul că există posibilitatea să fie efectuate percheziții la sediul Primăriei Pitești în dosarul care viza contractul pentru asigurarea transportului public din municipiu.
Instanța a constatat că rapiditatea cu care inculpatul Tudor Pendiuc a intrat în posesia acestei informații confidențiale, pe care a obținut-o de la un ofițer de poliție judiciară numit în cadrul DNA de doar câteva zile, "constituie o dovadă certă a influenței pe care inculpatul o are asupra funcționarilor, inclusiv a unor organe de aplicare a legii, aspect ce vine să confirme pericolul pentru ordinea publică, dar și pentru desfășurarea anchetei, în ipoteza în care ar fi lăsat în libertate".
Împotriva martorei Carmen Elena Lis și a ofițerului de poliție judiciară s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu suma de peste 5 milioane de euro, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa. Edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetată în arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
În același dosar mai sunt cercetați în stare de arest preventiv oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Șerban Barbu, acționar în cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA.
Potrivit DNA, în "strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Pitești", care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans 2000 să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de Consiliul Local Pitești prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între Publitrans 2000 SA și societățile private CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăți, la care printre acționari se află omul de afaceri Valentin Vișoiu.
Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziționat în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.
În schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vișoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul București — Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în suprafață de 117 mp, garaj de 23 mp și un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.
AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Cristian Anghelache)