Primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc, trimiși în judecată de DNA

Primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc, trimiși în judecată de DNA

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, și viceprimarului Domokos Szoke au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care sunt acuzați de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA remis miercuri, Robert-Kalman Raduly este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni) și conflict de interese iar Domokos Szoke va fi judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

DNA susține că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Robert-Kalman Raduly a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între Robert-Kalman Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

De asemenea, în perioada 2007 — 2011, Robert-Kalman Raduly și Domokos Szoke au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional.

Procurorii arată că actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.

DNA îl mai acuză pe viceprimarul Domokos Szoke că, în cursul anului 2014, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22 iunie 2014, Domokos Szoke a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliu Local.

În acest sens, Domokos Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidență a patrimoniului, concesionări și închirieri să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicția subînchirierii, lucru pe care aceasta l-a și făcut.

Ulterior, la data de 2 iulie 2014, Domokos Szoke, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăți comerciale.

Totodată, în cursul anului 2011, Domokos Szoke, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de SC Garden Center Grup SRL din București iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atestă lucrări pentru suprafață de teren de 100 mai mare decât cea reală.

DNA mai susține că, în perioada 2014 — 2015, Robert-Kalman Raduly și Domokos Szoke au folosit câte un autoturism de serviciu din dotarea primăriei pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc în diferite locații din țară.

Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin primarului și viceprimarului din Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…