Primarul Iașiului, Mihai Chirica, susține că nu a fost chemat la DNA în calitate de inculpat

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, susține că nu a fost chemat la DNA în calitate de inculpat

Primarul Iașiului, Mhai Chirica, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu a fost chemat de procurorii anticorupție pentru audieri în calitate de inculpat în dosarul "Skoda", infirmând astfel informațiile apărute în presa locală.

"Trebuie să vă spun, la DNA, m-am informat și eu, pentru a nu citi doar din presă acest lucru, nu am fost chemat, motiv pentru care nu am putut fi prezent azi la DNA. Nu cred că e vreo persoană care s-ar duce "în plimbare pe acolo" decât dacă are un interes de altă natură decât de a răspunde unor întrebări. Desigur, indiferent în ce calitate sunt sau voi fi chemat acolo, mi se comunică într-un mod oficial, lucru care se poate face public, pentru că nu este nimic de ascuns, dintr-un motiv foarte simplu: știu să fac diferența între necesitatea desfășurării actului de justiție și subiectivismul unor lucruri care s-ar putea petrece și, desigur, asumarea răspunderii pentru orice act pe care îl întreprind", a declarat primarul Mihai Chirica.

El a spus, totodată, că în dosarul care privește achiziția în 2013 a unor mașini marca Skoda, în calitatea sa de viceprimar răspundea de activitățile Poliției Locale și Direcției Tehnice.

"Nu s-a întreprins, din punctul meu de vedere, și trebuie să pronunț ca atare, niciun act de ilegalitate. Acest fapt nu a fost constatat de mine, pentru că aș putea fi subiectiv, ci și de alte instituții ale statului. Cu siguranță, cei care desfășoară acțiuni de verificare și din punct de vedere penal, și poate și din alte puncte de vedere, caută și alte lucruri acolo pe care probabil nu trebuie să le caut eu. Asta va reieși pe parcursul evoluției acestui dosar", a declarat primarul Chirica.

El a spus că în momentul de față, din cunoștințele pe care le deține, sunt cel puțin patru dosare.

"Este dosarul UTI, în care am dat declarații atunci când am fost solicitat. Este dosarul Skoda, despre care am dat și eu declarații la momentul respectiv, atunci când mi s-a solicitat acest lucru. Mai sunt chestiuni legate de dosarul Poliția Locală, acolo unde această instituție a fost utilizată într-un mod abuziv de fostul primar Gheorghe Nichita, și care face obiectul unei cercetări penale. Desigur, mai este dosarul DEXIA, care s-a redeschis și probabil că va face obiectul unor cercetări și se va cere unele puncte de vedere și din partea administrației locale", a spus primarul Chirica.

Conform acestuia, toate aceste dosare și toate lucrurile care s-au manifestat de-a lungul timpului în fosta administrație probabil că "instituțiile statului trebuie să le ducă la bun sfârșit în maniera procedurală pe care ei o stăpânesc".

"Sunt în Primărie de 15 ani. N-am stat într-un turn de fildeș, dar un lucru este cert: tot ceea ce mi-am asumat, prin calitățile pe care le-am avut, de director tehnic, viceprimar, și actualmente de primar, sunt lucruri pe care mi le asum până la capăt. De la data preluării mandatului de primar nu există niciun dosar penal care să nu-mi fie adus la cunoștință pentru fapte, intenție sau alt lucru imputabil mie sau instituției pe care o conduc", a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat că de-a lungul timpului a dat declarații în scris, pe toate aspectele, alături de alți colegi de la diferite departamente ale Primăriei, precum Juridic sau Contabilitate.

"Eu nu sunt în momentul de față în faza de urmărire a cercetării penale. Nu consider că este un act de denigrare. La fel nici nu consider că pentru o persoană care duce în spate responsabilitatea conducerii unei instituții trebuie să fie neapărat asumat cu un act de vinovăție dacă se duce la DNA. DNA, parchetele, Parchetul General și orice instituție a statului care se ocupă de justiție este obligată să ceară punct de vedere. În momentul de față eu sunt și ordonator principal de credite și am derulat acest contract până la finalizarea lui dar asta nu înseamnă că trebuie să își asume cineva și un act de vinovăție", a declarat primarul Chirica.

Primarul a reamintit că despre dosarul "Skoda" s-a vorbit și în 2014, când a fost un control al Curții de Conturi, care și-a dat avizul și acea constatare "închis".

În opinia primarului Chirica, actele de corupție "nu sunt subiecte care le ascunzi sub preș". El a menționat că nu dorește ca un act de justiție să fie "de tip circ" și a menționat totodată că în calitate de primar nu poate să aibă puncte de vedere.

"Nu pot să îmi permit să am puncte de vedere față de un dosar, fie că e deschis de Tribunal, Parchet, DNA sau alte instituții. Este actul de justiție. Consider că un act de justiție nu poate fi un act de justiție de tip circ. Nu cred în asemenea acte de justiție. Fiecare instituție a statului, Primăria, inclusiv, trebuie să își demonstreze competența într-o manieră profesionistă, clară, vizibilă și transparentă în limitele prevăzute de lege, astfel încât rezultatul să fie cel prognozat. Nici organele de anchetă să stea sub presiunea unei alte instituții sau a instituției mediatice, nici în sens invers pentru cei care sunt cercetați. Nu sunt subiecte care poți să le ascunzi sub preș. Lasă loc de interpretări. Multe dintre ele sunt subiective", a declarat primarul Chirica.

El a spus totodată că nu își dorește să afle despre acte de justiție din presă.

"Lucrurile trebuie să le aflăm pe cale procedurală, prin comunicate, și prin derularea firească a unor acte de justiție așa cum vrea România democratică de astăzi. Nu-mi este simplu. Trebuie să trec corect și demn prin toate acestea. Nu pot să bag sub preș ce s-a întâmplat în 2014-2015. Nu am voie să fac acest lucru. Am o răspundere față de acest oraș. Imaginea mea este imaginea Iașiului. (...) Car după mine un pachet de scheleți, îl duc în spate cu demnitate, motiv pentru care nu vreau să incriminez nici să mă protejez pe mine. Mi-ar fi foarte simplu să mă duc să întreb pe fiecare. Nu sunt organ de anchetă penală", a declarat Mihai Chirica.

Reacția primarului Iașiului vine după ce în presa locală au apărut informații conform cărora Mihai Chirica este chemat la sediul DNA pentru audieri în calitate de inculpat în dosarul "Skoda", deși inițial era martor. Dosarul privește achiziția în mai 2013 a patru autoturisme și viza dotarea Poliției Locale, însă mașinile ar fi fost folosite de cei aflați la conducerea Primăriei Iași.

Chirica este cel care, în calitate de viceprimar, a semnat, în baza unei delegații primite de la primarul Gheorghe Nichita, caietul de sarcini aferent acestei achiziții. Documentele ar mai fi fost semnate de directorul de investiții din cadrul Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, și de fostul șef al Serviciului Administrativ Eugen Chișcă. După finalizarea procedurii de achiziție, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, la Iași au ajuns patru mașini, la volanul uneia dintre ele fiind văzută Adina Samson, fosta amantă a fostului primar Gheorghe Nichita.

AGERPRES/(A,AS autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”