Primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcție
Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost suspendat, vineri, din funcție pe durata mandatului de arestare la domiciliu, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Instituția Prefectului.
"La data de 22 mai 2015, în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului județului Iași privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iași de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenței măsurii preventive a arestului la domiciliu.
Grupul de lucru constituit la nivelul Instituției Prefectului județului Iași, analizând documentele comunicate de către Curtea de Apel București, precum și prevederile legale aplicabile, a constatat că, în comunicarea adresată instituției prefectului, instanța de judecată a înțeles să indice în mod expres aplicarea art. 71 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, articol care reglementează suspendarea de drept a mandatului de primar", se arată în comunicat.
Având în vedere că Instituția Prefectului județului Iași a adoptat deja o conduită, în cazul similar al președintelui Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, cu privire la modul de interpretare a dispozițiilor legale, reprezentanții guvernului în teritoriu susțin că această practică trebuie aplicată uniform pe viitor.
"Prin urmare, în orice altă situație în care o instanță va dispune măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru un ales local din județul Iași, se va înțelege că aceasta este asimilată măsurii arestului preventiv, ca și efecte administrative, chiar și în situația în care instanța nu indică în mod explicit acest lucru în hotărâre sau în comunicare", se precizează în comunicatul de presă.
Având în vedere situația excepțională apărută prin suspendarea mandatului primarului municipiului Iași, cei de la Instituția Prefectului au dispus comunicarea de îndată a Ordinului privind constatarea suspendării către Secretarul Municipiului Iași, recomandând convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare, pentru desemnarea, prin votul secret al majorității consilierilor locali în funcție, a viceprimarului care va exercita temporar atribuțiile primarului municipiului Iași delegarea, prin hotărâre, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atribuțiile viceprimarului desemnat.
Gheorghe Nichita se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie — aprilie, Nichita, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul poliției, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă, i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.
AGERPRES