Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, pus sub acuzare de DNA
Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la uzurparea funcției, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârșită în formă continuată (9.198 de acte materiale).
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, Sergiu Claudiu Maior, consilier al primarului din Târgu Mureș, în perioada 9 martie 2016 — 29 iunie 2017, a îndeplinit acte — semnarea a 9.198 de ordine de plată ale Primăriei Târgu Mureș — ce nu intrau în atribuțiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicția a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenția Națională de Integritate și confirmată de instanță prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea de către Sergiu Maior a dreptului de a ocupa o funcție sau o demnitate publică în următorii 3 ani.
După ce a demisionat din funcțiile de viceprimar și de consilier local, Sergiu Maior a fost angajat de Dorin Florea pe postul de consilier al primarului.
DNA arată că printre atribuțiile primite de Sergiu Maior figura și aceea de a semna ordinele de plată, atribuție pe care acesta o îndeplinise și în calitate de viceprimar.
Procurorii mai spun că, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea a emis două dispoziții (nr. 971/04.03.2016 și nr. 1838/24.06.2016) prin care, cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Sergiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicție.
Conform DNA, în acest caz a fost încălcat și art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că "(...) Instrumentele de plată se semnează de către contabil și șeful compartimentului financiar-contabil".
Claudiu Sergiu Maior a fost pus de DNA sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, având mai multe obligații, printre care: să se prezinte la Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș — Serviciul de Investigații Criminale — Biroul Supravegheri judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a României, având interdicție de a părăsi țara, interdicție ce poate fi ridicată doar cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță, precum și cu toți ceilalți salariați ai Primăriei Târgu Mureș; să nu desfășoare activitatea de consilier al primarului municipiului Târgu Mureș în exercitarea căreia a săvârșit infracțiunea pentru care este cercetat; să nu se deplaseze în incinta Primăriei municipiului Târgu Mureș.
AGERPRES