Primarul din Lehliu Gară și Iulian Dumitrescu, audiați la DNA

Primarul din Lehliu Gară și Iulian Dumitrescu, audiați la DNA

Primarul orașului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, a fost audiat vineri la DNA în dosarul în care este cercetat Iulian Dumitrescu, președinte Consiliului Județean Prahova. Edilul a fost pus sub control judiciar, iar procurorii au pus sechestru pe cinci dintre imobilele sale.

Iulian Dumitrescu

Iulian Dumitrescu este audiat la DNA. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: DNA a anunțat, vineri, că procurorii din cadrul Secției de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 august 2024, față de inculpatul Iulian Iacomi, primar al orașului Lehliu-Gară, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (50 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 22.10.2021 - 08.11.2022 inculpatul Iacomi Iulian, în calitate de primar al orașului Lehliu-Gară, ar fi primit în numerar de la inculpatul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe)”.

Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către Iulian Iacomi a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe inculpatul Iulian Dumitrescu, potrivit comunicatului DNA.

Iulian Iacomi are sechestru pe cinci imobile și nu poate părăsi țara

În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce îi aparțin edilului.

„Inculpatului Iacomi Iulian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv să nu exercite funcția de primar al Orașului Lehliu-Gară”.

Inculpatului Iulian Iacomi i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Știrea inițială:

Și Dumitrescu s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție astăzi, în jurul orei prânzului. El este acuzat de dare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și luare de mită.

Conform unor stenograme apărute în spațiul public, președintele CJ Prahova i-ar fi oferit edilului din Lehiu bani grei pentru ca cel din urmă să elibereze avize de ridicare a unei hale de producție a panourilor termoizolante pe o suprafață de șapte hectare, teren care aparține firmei controlate de Dumitrescu.

Extinderea urmăririi penale

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a extins urmărirea penală pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, pentru alte peste 65 de fapte, precum „dare de mită în formă continuată (50 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale), luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale)” .

Conform unui comunicat al DNA, „în perioada 22.10.2021 - 08.11.2022 suspectul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, în numerar, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).

Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către persoana fizică de la punctul 2 a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Dumitrescu Iulian.”

După cum a relatat, miercuri, „Adevărul”, mai multe percheziții au avut loc marți, 30 iulie, la 18 adrese, inclusiv la Primăria Lehliu, iar, potrivit stenogramelor din dosarul de corupție, președintele CJ Prahova ținea evidența șpăgilor pe caiet.

O listă a cheltuielilor și încasărilor a fost găsită de oamenii legii în timpul perchezițiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit