Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut pentru mită , va fi cercetat sub control judiciar

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut pentru mită , va fi cercetat sub control judiciar

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită, a fost eliberat şi va fi cercetat sub control judiciar.

Romeo Stavarache, membru al Partidului Naţional Liberal, a fost ridicat de procurori alături de alţi doi oameni de afaceri, patroni ai unor trusturi de presă din Bacău. Unul dintre aceştia este văr cu Romeo Stavarache.Pe numele celor trei sunt reţinute cinci infracţiuni de dare de mită.Romeo Stavarache a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2014 pentru tentativă de abuz în serviciu.

Vă prezentăm documentul DNA:

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită; 
- GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită; 
CENUȘĂ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracţiuni de complicitate la luare de mită 

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:
1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.
În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.
4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.
5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane. 

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I. 

Inculpaților Stavarache Romeo, Goian Liviu și Cenușă Liviu Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 Averea lui Stavarache conform Declaraţiei de Avere

 Stavarache deţine patru terenuri intravilane, dobândite în 1999, 2000, 2005 şi 2008, pe care le-a cumpărat împreună cu soţia sa, Ana-Maria Stavarache.

Trei dintre terenuri sunt în Bacău şi au suprafeţele de 108, 318 şi 518,8 metri pătraţi, iar cel de-al patrulea, aflat în satul Şulţa, comuna Agăş, are 4.087 metri pătraţi.

De asemenea, Stavarache deţine şi o casă de locuit de 252 metri pătraţi, tot în Bacău, cumpărată în 1999.

Stavarache nu are maşină, nu are active financiare, nu are plasamente şi nici bunuri mobile a căror valoare să depăşească 3.000 de euro fiecare.

De asemenea, edilul a menţionat că nu are datorii.

Pe lângă aceste venituri, Stavarache este acţionar al firmei SC Prod Cresus SA, având un venit anul din dividente de 2.785 lei.

Primarul încasează, totodată, o indemnizaţie de 35.941 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor al Consiliului Uniunii Europene.

Soţia sa, Ana-Maria Stavarache, a obţinut, în calitate de adminstrator la SC Prod Cresus SA Bacău, suma de 17.000 lei anual.

În declaraţia de interese din 14 martie 2014, Stavarache a menţionat calitatea de acţionar la firma SC Prod Cresus SA, unde deţine 5.500 de acţiuni cu o valoare de 55.000 de lei.

Scandaluri în care a fost implicat

Presa a relatat şi faptul că Marius Stănilă, cumnatul lui Stavarache, a fost închis pentru un an şi patru luni, pentru şantaj şi abuz în funcţie, în timp ce cumătrul său, Constantin Apostol, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, a primit o condamnare de doi ani cu suspendare, pentru fals şi uz de fals.

Unul dintre scandalurile de corupţie care a ţinut titulurile presei locale şi în care este vizat numele Stavarache este cel legat de CET Bacău, pentru modernizarea căreia au fost cheltuiţi bani din fonduri europene, societatea fiind, potrivit presei, "căpuşată". În acest caz, procurorii DNA au deschis un dosar în care acuză faptul că societatea a achiziţionat bunuri şi servicii fără respectarea prevederilor legale, acuzaţiile privindu-l şi pe Stavarache, potrivit relatărilor presei.

Un alt scandal local ce a ţinut prima pagină a presei din Bacău şi în care a fost implicat şi numele lui Stavarache priveşte un teren de circa două hectare şi jumătate care a trecut din proprietatea MAI în cea a Primăriei Bacău, acesta ajungând ulterior, prin interpuşi, în proprietatea unor persoane cu conexiuni la vârful administraţiei locale.

Averea lui Stavarache conform comisarul.ro

Citiţi

Top 25 cei mai bogaţi baroni din administraţia locală


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron