Primarul Antal Arpad ar fi favorizat o asociere de firme și ar fi schimbat destinația a 4,2 milioane euro (surse)
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ar fi favorizat o societate prin stabilirea unor anumite condiții în caietul de sarcini și prin schimbarea destinației unei sume de peste 4,2 milioane de euro din finanțarea rambursabilă primită pentru proiectul "Reabilitarea străzilor și iluminatului public din orașul Sfântu Gheorghe', au declarat surse judiciare. * Covasna: Biroul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, sigilat de DNA
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a contractat un credit rambursabil extern în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare — BERD pentru modernizarea unor străzi, pentru reabilitarea iluminatului public, pentru amenajarea unor piste pentru bicicliști și a unor parcări.
În contextul derulării proiectului 'Reabilitarea străzilor și iluminatului public din orașul Sfântu Gheorghe', primarul Antal Arpad, cu complicitatea altor persoane, ar fi favorizat o asociere de firme prin stabilirea de condiții în caietul de sarcini ce au înlesnit câștigarea licitației, respectiv încheierea contractului de execuție lucrări, dar și prin schimbarea destinației unei sume de peste 4,2 milioane euro din finanțarea rambursabilă prin reducerea implicită a numărului de obiective de investiții stabilite prin hotărâri ale consiliului local, susțin sursele citate.
De asemenea, bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro, prin angajarea unor cheltuieli cu titlul de 'servicii de întreținere' și 'servicii de consultanță', precum și prin plata către BERD a unor comisioane de neretragere cu titlu de sancțiuni. Pentru cele menționate, primarul a acționat fără a avea acordul CL și nici avizul Ministerului Finanțelor Publice, susțin sursele citate.
Conform acestora, anterior momentului în care Consiliul Local al municipiului Sfântul Gheorghe a aprobat proiectul contractului de credit ce urma a fi încheiat cu BERD, primarul Antal Arpad a purtat convorbiri telefonice cu referire la acest subiect cu persoane care nu aveau legătură cu întocmirea documentației necesare contractării împrumutului, ceea ce denotă faptul că elementul decizional a aparținut primarului, de conivență cu alte persoane.
Prin caietul de sarcini, proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare/modernizare au fost limitate la un procent de până la 70% din valoarea sumei contractate, iar diferența de până la 30% a fost alocată serviciilor de întreținere, iar în privința obiectivelor de investiții s-a constatat că nu s-a mai respectat lista aprobată prin hotărâre de Consiliu Local, în sensul că în caietul de sarcini elaborat cu complicitatea primarului, cele pentru care a fost dat aviz s-au regăsit doar parțial în caietul de sarcini, au declarat sursele citate.
De asemenea, în contextul desfășurării unor lucrări de investiții la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, rețelele aeriene de transport energie electrică ar fi fost înlocuite ilegal, iar rețelele subterane de distribuție a energiei electrice ar fi fost distruse.
Totodată, în cadrul proiectelor "Reabilitarea unor străzi din zona de acțiune urbană a Municipiului Sfântu Gheorghe' și 'Proiect de reabilitare a străzilor și iluminatului public din orașul Sfântu Gheorghe' s-ar fi realizat trecerea rețelei de iluminat public din aerian în subteran, precum și înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, fără ca autoritățile locale să facă demersurile pentru obținerea avizului de amplasament și a avizului tehnic de racordare, au mai declarat sursele citate.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost dus miercuri la amiază la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București pentru audieri într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii orașului, potrivit unor surse.
La finalul perchezițiilor efectuate la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a fost urcat într-o dubă staționată la ieșirea secundară a instituției, care a plecat spre Capitală.
AGERPRES