Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate proruse au ordin să ucidă

Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate proruse au ordin să ucidă

UPDATE 18.08 Moscova le cere separatiştilor din Ucraina să ucidă între 100 şi 200 de civili, pentru a putea interveni militar în Ucraina. Potrivit interceptării, în cazul în care vor exista victime, trupele ruse vor interveni în Ucraina în jumătate de oră.
Ministerul de Externe de la Moscova îşi exprimă "profunda îngrijorare" faţă de operaţiunile de aplicare a forţei efectuate de serviciile speciale şi armata Ucrainei în regiunile din sud-est. "Deja există victime", se arată într-un comentariu al Ministerului, distribuit de ambasada Rusiei la Chişinău, citat de publika.md.

"Este criminal să lupţi cu propriul popor care pledează pentru asigurarea drepturilor legale. Haosul naţionalist pune din nou stăpânire pe Ucraina", se spune în mesaj.

Cele ce se întâmplă reprezintă o dovadă că autorităţile de la Kiev nu doresc să stabilească un dialog, atât de necesar, cu regiunile. Nimeni nu trebuie să rămână impasibil la escaladarea tragică a situaţie din Ucraina.

"Chemăm parteneri noştri internaţionali să condamne aceste acţiuni anti-constituţionale ale aşa-numitelor noi autorităţi ucrainene, care duc la catastrofă", se enunţă în comentariul Ministerului Afacerilor de Externe al Rusiei.

UPDATE 16.29 Agenţii care acţionează în prezent în estul Ucrainei sunt aceiaşi care au acţionat în Crimeea înaintea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al contraspionajului serviciilor speciale ucrainene, relatează AFP.

"Sunt aceiaşi agenţi care au preluat controlul asupra Adunării din Crimeea. Am stabilit acest lucru pe baza comunicaţiilor lor", a declarat acest purtător de cuvânt, Vitali Naida, pentru presă.

El a dat asigurări că "aproximativ 40 de membri ai serviciilor ruse şi colaboratorii lor" au fost arestaţi de la începutul acţiunilor separatiste în estul Ucrainei, pe 6 aprilie.

"Acţiunile de diversiune din estul Ucrainei sunt conduse de către ofiţeri din cadrul Serviciului Central de Informaţii al Statului Major al forţelor armate ruse", a continuat purtătorul de cuvânt, reiterând o acuzaţie deja formulată de către oficiali ucraineni. Agenţii ruşi sunt însărcinaţi să "creeze o destabilizare maximă" pe teritoriul ucrainean.

Presa ucraineană scrie că persoane necunoscute au blocat o rută feroviară importantă, între oraşul Kramatorsk şi Drujkova, a anunţat departamentul căilor ferate din Doneţk. 26 de trenuri de pasageri pe rute de lungă distanţă şi 28 de trenuri de navetişti circulă zilnic pe această rută. Calea ferata oferă o legătură importantă între regiunea sud-estică Donetk, industrializată şi puternic populată, şi oraşul Harkov.

Combatanţi proruşi au capturat şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.

Blindatele capturate făceau parte dintr-o coloană militară care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, unde marţi au izbucnit confruntări armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi. Coloana a fost blocată de locuitori, iar blindatele au fost apoi capturate de combatanţi proruşi. "Este vorba de un grup rus de sabotori terorişti", a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE 14.37 Mişcarea antiMaidan din Odessa a anunţat crearea "republicii populare Odesa" şi i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să blocheze traficul rutier din oraş.


"Regiunea Odesa proclamă astăzi Republica populară Odesa; puterea aparţine exclusiv locuitorilor acestui teritoriu", au comunicat grupuri separatiste proruse.

"În Ucraina este război civil, iar locuitorii trebuie să blocheze toate intrările în oraşul Odesa începând de la ora locală 16.00 (16.00, ora României)", au explicat separatiştii.

"Dacă nu vreţi un război care să ducă ţara la ruină, cum s-a întâmplat în Siria şi Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odesa este înconjurată deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de război a fost deja decretată în ţară", au adăugat separatiştii proruşi.

Mesajul pare a fi un apel la luptă împotriva armatei ucrainene şi la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, după un referendum contestat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

UPDATE 14.23 Ministrul ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, s-a deplasat, miercuri, la Kramatorsk, însă a negat că ar fi instituit starea de urgenţă. "Autorităţile nu intenţionează să introducă o stare de urgenţă din cauza evenimentelor din estul Ucrainei", a declarat vicepremierul Vitali Iarema.

UPDATE 13.31 Cei doi militari ucraineni au fost capturaţi s-a produs pe autostrada din apropierea oraşului Krasnîi Luci, unde doi militari au fost "capturaţi şi duşi într-o direcţie necunoscută de extremişti". Aceştia se opriseră după ce maşina lor de serviciu a făcut pană, a precizat ministerul într-un comunicat.

Guvernul de la Kiev a trimis marţi forţe armate împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost iniţiate de mai multe zile de militanţi care cer organizarea unui referendum în vederea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.

UPDATE 12.23 Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.

UPDATE 12.11 Grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a "deschide focul pentru a ucide", au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene, citate de AFP.

Guvernul de la Kiev a trimis marţi forţe armate împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost iniţiate de mai multe zile de militanţi care cer organizarea unui referendum în vederea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.

"Conversaţiile interceptate între sabotorii ruşi arată că acţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţerii de informaţii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presă al SBU, într-un comunicat.

UPDATE 12.00 Parlamentul ucrainean a recunoscut Crimeea ca "teritoriu ocupat" temporar. Parlamentarii ucraineni au adoptat o lege privind protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din teritorii ocupate temporar în Ucraina, relatează agenţia ucraineană Ukrinform în pagina electronică.

În total, 228 de parlamentari au votat marţi pentru această lege, potrivit agenţiei. "Legea defineşte statutul de teritoriu ocupat temporar ca rezultat al agresiunii militare din partea Federaţiei ruse, stabileşte un regim legal special pe acest teritoriu, determină particularităţile activităţilor statului şi agenţiilor locale guvernamentale, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sub un asemenea regim, monitorizarea şi protejarea drepturilor omului şi libertăţilor, dar şi a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor juridice", se arată în nota de fundamentare a legii.

Autorul proiectului de lege, liderul grupului parlamentar al partidului Batkivşcina Serhi Sobolev, a declarat că legea reglementează situaţia cetăţenilor ucraineni care intră pe teritoriul ocupat temporar.

"Această lege stipulează că, atunci când intră pe teritoriul ocupat temporar, cetăţenii ucraineni nu au nevoie să le fie eliberat vreun permis. Intrările vor fi doar înregistrate", a spus Sbolev.

Preşedintele Vehovna Rada (Parlamentul ucrainean) Oleksandr Turcinov, totodată şeful interimar al statului, a declarat că va fi creat un Departament pentru teritoriile ocupate temporar în cadrul Cabinetului de Miniştri.

Insurgenţi separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o "republică suverană a Doneţk".

După operaţiunea aniteroristă a forţelor armate ucrainene de ieri, separatiştii şi diversioniştii ruşi îşi menţin poziţiile în câteva oraşe din Doneţk. Mai mulţi oameni înarmaţi rămân în clădirea secţiei de miliţie din Gorlovka, iar pe sediul consiliului orăşenesc din Jdanovka încă mai flutură drapelul aşa-numitei "republicii Doneţk". Separatiştii susţin că puterea locală e de partea lor.

Presa ucraineană scrie că sub controlul proruşilor se află consiliul orăşenesc din Makeevka, primăria din Mariupol, consilul orăşenesc din Kramatorsk, comitetul executiv din Harţîzsk. În localitatea Enakievo, teroriştii au ocupat consiliul orăşenesc şi sediul miliţiei.

În Slaveansk, în afară de sediile miliţiei şi Serviciului de Securitate, activiştii proruşi au instalat şapte puncte de control.Separatiştii ar fi luat ostatici doi militari şi au ameninţat că îi vor ucide dacă unitatea militară nu va jura credinţă "poporului din Donbass". Conducerea unităţii militare a refuzat să facă acest lucru, iar teroriştii au plecat într-o direcţie necunoscută împreună cu ostaticii.

Trei blindate uşoare şi un camion ce transporta oameni înarmaţi fără însemne, dar care arborau drapelul rus circulau miercuri dimineaţa în oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează AFP.
Convoiul s-a îndreptat spre Slaviansk, la câţiva kilometri spre nord. Slaviansk este controlat de duminică de insurgenţi înarmaţi.

Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, este vorba de blindate care participă la „operaţiunea antiteroristă“ lansată de guvernul proeuropean de la Kiev împotriva separatiştilor, care au intrat în localitate şi care ar fi fost blocaţi de manifestanţi proruşi.

Bărbaţii aflaţi pe blindate purtau uniforme aparent fără însemne, dar aveau panglica Sfântului Gheorghe, în culorile negru şi portocaliu. Bărbaţii aveau arme de război şi unii dintre ei purtau cagule negre.

CITEŞTE MAI MULT

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.

Imperialismul rus - eurasianism şi totalitarism „heideggerian“ (I). În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care „îi mână în luptă” pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”