Prima țară care va reintroduce măsuri anti-COVID. Ce face ca noua variantă să fie periculoasă
Mutația virusului Eris tocmai a început să prezinte interes, iar următoarea mutație este deja în curs de apariție. Aceasta a fost denumită Pirola, iar într-o țară provoacă deja îngrijorare. Israel este prima țară care a reluat măsurile anti-Covid, din cauza acestei noi variante.
O nouă variantă produce îngrijorare
În Israel, toate noile internări în secțiile de medicină internă ale spitalelor trebuie să fie supuse unui test PCR, relatează canalul de știri „Channel 13”, citat de Bild.
Potrivit Ministerului israelian al Sănătății, săptămâna trecută au fost raportate în medie 136 de cazuri noi de Covid pe zi, care s-au datorat Pirola. Potrivit raportului, numărul tot mai mare de cazuri grave reprezintă un motiv de îngrijorare.
Cu toate acestea, încă nu s-a dovedit că varianta duce efectiv la mai multe cazuri de îmbolnăviri grave sau la mai multe decese.
Totuși, Pirola, cu denumirea științifică BA.2.86, provoacă oamenilor de știință din întreaga lume mult mai multă îngrijorare decât Eris. Omul de știință britanic Francois Balloux vorbește despre „cea mai izbitoare tulpină Sars-CoV-2 pe care lumea a văzut-o de la apariția lui Omikron”.
În revista medicală BMJ se vorbește despre „cel puțin la fel de multe mutații ca în cazul Omikron”. Deoarece BA.2.86 descinde, de asemenea, din Omikron, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a luat preventiv măsura de a clasifica varianta Pirola ca variantă „de urmărit”.
Îngrijorare în legătură cu creșterea numărului de cazuri
Varianta a apărut pentru prima dată în Danemarca pe 24 iulie. Printre altele, au existat cazuri și în SUA, Elveția, Africa de Sud, Israel, Canada și Marea Britanie.
Potrivit lui Balloux, Pirola are 30 de mutații în proteina spike cu care virusul intră în celulele umane. În consecință, ar putea astfel să ocolească o protecție imunitară stabilită prin vaccinare sau infecție.
Dar, ca și în cazul Eris, experții nu se așteaptă ca Pirola să fie grav. „Chiar și în cel mai rău scenariu, în care BA.2.86 a declanșat un nou val mare de cazuri, nu ne așteptăm la boli grave și decese comparabile cu cele de la începutul pandemiei, când s-au răspândit Alpha, Delta sau Omikron”, dă asigurări cercetătorul.
Sursa: adevarul.ro