Prima statuetă Oscar câştigată de Charlie Chaplin a fost furată
Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris.
Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului, informează contactmusic.com .
O sursă neidentificată din cadrul Poliţiei a declarat pentru ziarul Le Parisien că spargerea a fost efectuată, cel mai probabil, de persoane informate, care au furat şi un set de stilouri în valoare de circa 90.000 de dolari, care a aparţinut, de asemenea, lui Charlie Chaplin.
"Infractorii au mers la ţintă, au furat doar aceste obiecte, nimic altceva. Au fost foarte bine informaţi", a declarat sursa amintită pentru Le Parisien.
Procuratura din Paris a demarat o anchetă oficială, iar investigaţiile sunt efectuate de un echipaj de poliţiei specializat în furturi de artă.
Statueta Oscar a fost câştigată de Charlie Chaplin la ediţia inaugurală a premiilor Academiei de film americane, în 1929, şi a fost un premiu onorific acordat ca o metodă de recunoaştere a "versatilităţii şi geniului în ceea ce priveşte actoria, regia, scenariul şi producerea" filmului "Circul/ The Circus".
Charlie Chaplin a primit un al doilea premiu Oscar onorific în 1972 şi un al treilea în 1973, pentru coloana sonoră a filmului său "Luminile rampei/ Limelight".
Charles Spencer Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul al XX-lea, s-a născut la Londra, în 1889, într-o familie săracă. În adolescenţă a început să joace în musicaluri, în cartierul londonez Soho, apoi a devenit actor de film.
Pe 2 februarie 1914, în urmă cu un secol, în scurtmetrajul mut "Lupta pentru existenţă/ Making a Living", primul său film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul vagabondului Charlot, care l-a făcut celebru în lumea întreagă. Personajul, despre care Chaplin a spus că a fost creat întâmplător, într-o zi ploioasă, la studiourile Keystone, a apărut pentru prima dată într-un lungmetraj în producţia cinematografică "Kid Auto Races at Venice" şi pentru ultima oară în "Modern Times" din 1936. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără "Luminile oraşului/ City Lights", "Timpuri noi/ Modern Times" şi "Dictatorul/ The Great Dictator".