Prima săptămână din mai, bogată în fenomene astronomice. Când vor fi vizibile Venus, Marte și Saturn

Prima săptămână din mai, bogată în fenomene astronomice. Când vor fi vizibile Venus, Marte și Saturn

Începutul lunii mai vine cu câteva fenomene astronomice vizibile. Trei dintre planetele sistemului nostru solar vor putea fi observate în această săptămână, când va avea loc și o eclipsă de Lună.

Cerul văzut din Munții Piatra Craiului FOTO Shutterstock

Cerul văzut din Munții Piatra Craiului FOTO Shutterstock

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână (1-7 mai) începe de la ora 22.16 și durează 9 ore și 41 de minute (la București).

Soarele se află în constelația Aries. Seara, pe cer se văd două planete, Venus și Marte, iar dimineața se vede Saturn.

„Săptămâna 1-7 mai va fi bogată în fenomene astronomice.Venus și Marte se văd seara, iar Saturn dimineața, pe la ora 4”, precizează, pe Facebook, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Planetele in prima săptămână din mai. FOTO Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Planetele in prima săptămână din mai. FOTO Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Cum poți repera planetele

Venus se vede foarte ușor înspre vest, la o oră după ce apune Soarele.

„Priviți sus pe cer pe la ora 21 și veți vedea un astru foarte strălucitor: Venus. Planeta se mișcă printre stele, ridicându-se spre stelele Castor și Pollux din constelația Gemini.Apune pe la miezul nopții așa că aveți câteva ore să o vedeți. Nu departe de Venus, mai sus și la stânga se află și Marte. Căutați deasupra lui Venus două stele strălucitoare, situate una lângă alta. Acestea sunt Castor și Pollux din Gemini.Sub ele, în stânga, se vede un astru mai portocaliu, nu foarte strălucitor, care este planeta Marte”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pentru că se află departe de noi, la 270 milioane de km, Marte e foarte dificil de observat. Specialiștii Observatorului spun că nici prin telescop nu se mai disting foarte multe detalii.

Iată și cum se poare vedea Saturn care răsare dimineața:

image

„Se poate vedea începând cu ora 4, înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont. Se vede ca un astru singuratic, cel mai strălucitor din zona în care se află”, se arată[ pe site-ul Observatorului.

Eclipsă de Lună prin penumbră

Luna este vizibilă toată noaptea. Pe 5 mai se produce faza de Lună Plină, la ora 20.33 și tot în aceeași zi are loc și o eclipsă de Lună prin penumbră, care va fi destul de greu de observat din oraș.

„Pe 5 se produce o eclipsă de Lună care aproape se va vedea de la noi, iar pe 6 mai avem maximul curentului de meteori eta Aquaride”, se arată pe pagina de Facebook, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

image

Cum sunt poziționate planetele în luna mai în următoarele săptămâni

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe 9 mai Uranus - aflat la trei miliarde de kilometri de Pământ - se află la conjuncție cu Soarele, adică în dreptul Soarelui.

În a 14-a zi a lunii mai Mercur se va afla la cea mai mare distanță de Soare, la 69,8 milioane de kilometri.

În data de 29 mai Mercur se va afla la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Planeta se vede înainte de răsăritul Soarelui, iar pe 30 mai Marte se va afla la cea mai mare distanță de Soare, la afeliu, la 249 milioane km.

„Pe cerul nopților de mai se vede steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Bouarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând ca este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo. Veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și un albă”, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

image

Spre sud, nu foarte departe de orizont, se afla o parte din Virgo, dar și constelația Libra.

Cu puțin înainte de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius, stea al cărei nume vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte.

„Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lyra. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira”, se mai arată pe pagina Observatorului.

Ce mai poți recunoaște pe cer

Mai sus de steaua Vega este Draco, Dragonul.

„Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lyra, corpul șerpuind printre Hercules, Ursa Minor și Ursa Major”, arată sursa citată.

Hercules se va afla, la sfârșitul nopților de mai, înspre sud, în meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) se va vede înspre sud-est.

„Antares se va afla înspre sud, iar constelația Sagittarius răsare înspre est.La ora pentru care este desenată harta putem vedea două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Gemini, și Marte, în aceeași constelație, la granița cu Cancer”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...