Prima navă spațială cargo chineză a andocat la laboratorul spațial
Prima navă spațială cargo chineză a reușit sâmbătă să andocheze la laboratorul spațial, la două zile după lansare, a anunțat centrul de control aerospațial de la Beijing, relatează AFP.
Nava spațială Tianzhou-1 ("Navă celestă") a fost lansată joi seară din centrul de la Hainan, în sudul Chinei, cu o rachetă Long March 7, și a început manevrele de andocare la laboratorul spațial Tiangong-2 ("Palat celest") sâmbătă dimineață.
Primul contact cu laboratorul plasat pe orbită în septembrie a avut loc la ora locală 12.16 (04.16 GMT) și andocarea s-a încheiat la 12.23.
Acest laborator ar urma să deschidă calea către dezvoltarea, prevăzută să aibă loc în 2022, a unei stații spațiale locuite, într-un moment în care Stația Spațială Internațională (ISS) va înceta să funcționeze.
Această navă cargo reprezintă o "etapă crucială" în construcția acestei stații chineze, subliniază agenția de știri Xinhua.
Tianzhou-1 măsoară peste zece metri lungime și poate transporta până la șase tone de material, precum și sateliți, potrivit Xinhua, care a precizat că alte două operațiuni de acostare sunt prevăzute înainte ca modulul să cadă spre Terra.
De asemenea. Tianzhou-1 va realiza experimente în spațiu, a precizat agenția chineză de știri.
China a investit miliarde de euro în programele sale spațiale pentru a încerca sî ajungă din urmă Europa și SUA. Beijingul intenționează să mai trimită un vehicul spațial în jurul lui Marte în jurul anului 2020, iar apoi să trimită un dispozitiv teleghidat pe planeta roșie.
AGERPRES