Prima iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia pentru care poetul a scris cele mai faimoase poeme ale sale VIDEO

Prima iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia pentru care poetul a scris cele mai faimoase poeme ale sale VIDEO

La 31 martie 2023 se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, poetul care ne-a lăsat moștenire unele din cele mai frumoase poeme de dragoste.

Nichita Stănescu a fost un poet foarte talentat FOTO Arhivă

Nichita Stănescu a fost un poet foarte talentat FOTO Arhivă

Prima iubire din viața lui Nichita Stănescu a fost Magdalena Petrescu, sora unui prieten din copilărie, de care a divorţat după un an.

Apoi, Nichita Stănescu s-a căsătorit în anul 1962 cu Doina Ciurea, fosta iubită a lui Nicolae Labiș , în timp ce urmau Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti.

Au fost împreună 10 ani , timp în care poetul, inspirat de soţia lui, a scris şi a publicat volumul de versuri „O viziune a sentimentelor“, printre care se află capodoperele „Leoaică tânără, iubirea“, „Ploaie în luna lui Marte“ şi „Emoţie de toamnă“.

În anii ’70, Nichita s-a îndrăgostit de eseista şi poeta Gabriela Melinescu, idila lor s-a desfăşurat pe parcursul tot a vreo zece ani, însă fără să devină oficială, întrucât procesul de divorţ de Doina Ciurea s-a întins până prin ’81.

Nichita i-a dictat Gabrielei Melinescu nouă dintre cele 11 elegii în decursul a două zile şi a două nopţi, într-o cameră de la marginea Bucureştiului. Lua pauze doar ca să alerge după ţigări, pâine şi ceai negru. Iată şi câteva dintre versurile celei de-a zecea elegii: „Sunt bolnav. Mă doare o rană/ călcată-n copite de cai fugind./ Invizibilul organ,/ cel fără nume fiind,/ neauzul, nevăzul, nemirosul, negustul, nepipăitul“.

Pe Tudoriţa Tărâţă sau Dora Stănescu, ultima lui soţie, poetul a plăcut-o din prima clipă. Când au decis să rămână împreună, ea avea 23 de ani, iar el 46.

Nichita Stănescu avea obiceiul de-a bea alcool zilnic. Se pare că și Elena Ceauşescu s-a oferit să-i ofere o mână de ajutor, a povestit Mircea Gociman, prieten cu Nichita Stănescu: după o vizită a soţilor Ceauşescu la Uniunea Scriitorilor, unde se afla şi poetul, ea l-a întrebat cum se simte. „Îmi relata că în perioada imediat următoare a primit mai multe invitaţii de la diverşi medici să facă un consult serios, dar nu a dat curs acestor invitaţii, chiar dacă ultimele două au venit din partea celebrului profesor Eugeniu Proca, ministrul Sănătăţii din vremea aceea“.

Apoi, ministrul a bătut la uşa poetului. „Tratamentul s-a desfăşurat la Mangalia tocmai pentru a-l rupe pe Nichita de anturajul lui şi în această perioadă vizitele i-au fost supravegheate cu mare stricteţe pentru a nu fi deranjat. A costat pe vremea aceea vreo două milioane, fiindu-i administrate cele mai noi medicamente existente pe plan mondial şi cele mai sofisticate vitamine pentru refacerea ficatului.“

În anul 1983, în noaptea de 12 spre 13 decembrie, Nichita Stănescu a ajuns la Institutul Clinic Fundeni, cu dureri insuportabile în zona ficatului şi a murit înainte de răsărit, în urma unui stop cardio-respirator.

Nichita Hristea Stănescu s-a născut la 31 martie 1933, la Ploieşti, mama sa fiind Tatiana Cereaciuchin, membră a unei familii de nobili de origine rusă refugiată în România, iar tatăl, Nicolae Hristea Stănescu, fost ţăran devenit meşteşugar şi comerciant.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”