Prima imagine cu băiatul numit de Dalai Lama reîncarnarea celui de-al treilea lider spiritual al budismului

Prima imagine cu băiatul numit de Dalai Lama reîncarnarea celui de-al treilea lider spiritual al budismului

Un băiat mongol, născut în SUA, a fost prezentat ca fiind reîncarnarea celui de-al treilea cel mai important lider spiritual al budismului tibetan și a fost fotografiat pentru prima dată alături de Dalai Lama, notează Daily Mail.

FOTO EPA-EFE / Sanjay Baid

FOTO EPA-EFE / Sanjay Baid

Imaginile îl arată pe băiatul în vârstă de aproximativ opt ani cu o mască pe față și purtând o robă roșie voluminoasă la o ceremonie alături de Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, în Dharamshala, în statul indian Himachal Pradesh.

Copilul este considerat a zecea reîncarcarnare a lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché - al treilea cel mai important lider spiritual al budismului tibetan și liderul credinței în Mongolia, potrivit The Times.

Zvonurile privind identitatea băiatului au circulat ani de-a rândul în rândul comunității spirituale, dar existența sa a fost confirmată abia acum, odată cu apariția sa publică în India, unde Dalai Lama trăiește în exil.

Dezvăluirea ar putea stârni furia Chinei, care a declarat anterior că va recunoaște doar liderii spirituali budiști tibetani pe care i-au ales persoanele special desemnate de guvern.

În Mongolia, vestea despre Dalai Lama și ceremonia sa cu tânărul băiat a stârnit un entuziasm intens în rândul budiștilor din țară, precum și „dispreț în rândul naționaliștilor seculari și alarmă în rândul celor care cred că acest lucru va provoca furia vecinului țării, China”, potrivit The Times.

La ceremonia de la Dharamsala, care a avut loc pe 8 martie, au fost prezenți și 600 de mongoli care au venit să își sărbătorească noul lider spiritual.

„Îl avem astăzi alături de noi pe reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché din Mongolia. Predecesorii săi au avut o strânsă legătură cu neamul Krishnacharya din Chakrasamvara. Unul dintre ei a înființat o mănăstire în Mongolia dedicată practicii acesteia. Așadar, prezența sa astăzi aici este de bun augur”, a zis Dailai Lama în timpul ceremoniei.

Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace la 10 decembrie 1989 pentru activismul său pașnic în numele țării sale natale, Tibet.

Născut în 1935, el a fost identificat ca fiind reîncarnarea precedentului Dalai Lama când avea doi ani.

A fugit în India la începutul anului 1959 din capitala tibetană Lhasa, după o revoltă eșuată împotriva dominației chineze, iar de atunci a lucrat pentru a atrage sprijin global pentru autonomia lingvistică și culturală în țara sa natală.

China, care a preluat controlul asupra Tibetului în 1950, îl consideră pe laureatul premiului Nobel pentru pace un separatist periculos.

Gândindu-se la ce s-ar putea întâmpla după moartea sa, Dalai Lama a anticipat o încercare a Beijingului de a le impune un succesor budiștilor tibetani.

„China consideră că reîncarnarea lui Dalai Lama este ceva foarte important. Ei sunt mai preocupați de următorul Dalai Lama decât de mine”, a spus el.

„În viitor, în cazul în care veți vedea doi Dalai Lama venind, unul de aici, dintr-o țară liberă, unul ales de chinezi, atunci nimeni nu va avea încredere, nimeni nu îl va respecta (pe cel ales de China). Așa că aceasta este o problemă suplimentară pentru chinezi! Este posibil, se poate întâmpla”, a adăugat el, râzând.

Mulți tibetani - a căror tradiție susține că sufletul unui călugăr budist în vârstă se reîncarnează în corpul unui copil la moartea acestuia - suspectează orice rol al Chinei ca fiind o stratagemă pentru a-și exercita influența asupra comunității.

Mulți dintre cei peste șase milioane de tibetani din China încă îl venerează pe Dalai Lama, în ciuda interdicțiilor guvernamentale de a expune fotografia sa sau orice altă manifestare publică de devotament.

Dalai Lama a declarat că, în 2019, contactele dintre tibetanii care trăiesc în țara lor natală și cei din exil au crescut.

Guvernul chinez denunță fiecare țară care permite vizita lui Dalai Lama și încearcă în mod continuu să îi stingă autoritatea pe teritoriile lor.

În timp ce budiștii tibetani cred că, după moartea sa, sufletul lui Dalai Lama se reîncarnează într-un copil, care este identificat după diverse ritualuri și divinații, Beijingul insistă asupra faptului că persoanele desemnate de guvern au dreptul de a alege succesorul lui Dalai Lama.

China a pedepsit Mongolia după ce aceasta l-a primit pe Dalai Lama într-o vizită

Anunțarea băiatului mongol ca fiind reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché are, de asemenea, implicații politice.

În 2016, când Dalai Lama a vizitat Mongolia, Beijingul a impus mai multe măsuri asupra țării, cum ar fi întârzierea împrumuturilor sau închiderea frontierei, ceea ce a determinat guvernul să îi interzică acestuia să mai viziteze Mongolia.

Cu toate acestea, înainte de a pleca, Dalai Lama a anunțat că reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché ar fi fost găsită în Mongolia și că îl caută.

În orașul mongol Ulan Bator, băiatul ca reîncarnare a liderului spiritual a stârnit o mare agitație, deoarece băiatul este urmașul uneia dintre cele mai bogate dinastii din oraș, sub conducerea tatălui Altannar Chinchuluun și a mamei Monkhnasam Narmandakh.

„Poate fi considerat de China ca o provocare la adresa pretenției lor din trecut de a avea autoritate unică în alegerea lamasilor. Aceste lucruri se pot transforma în cascadă într-o confruntare cu China, care ar putea penaliza Mongolia în moduri dăunătoare”, a declarat pentru The Times Robbie Barnett, un expert în budismul tibetan de la Universitatea SOAS din Londra.

Acesta este motivul pentru care guvernul mongol a păstrat tăcerea în legătură cu recenta apariție a lui Jetsun Dhampa, deoarece se teme de reacții similare din partea Chinei, ca în 2016.

O altă implicație ar putea fi o reîncarnare și mai importantă, cea a lui Dalai Lama însuși, care a declarat anterior că nu va renaște într-un teritoriu controlat de China, lăsând posibilele țări care practică budismul tibetan India, Nepal, Bhutan sau Mongolia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...