Prima floare de pe planetă era hermafrodită, potrivit unui nou studiu

Prima floare de pe planetă era hermafrodită, potrivit unui nou studiu

Cercetătorii cred că au reușit să întocmească un portret robot al primei flori de pe planetă: era hermafrodită și organele sale care semănau cu niște petale erau organizate în cercuri concentrice, potrivit unui studiu publicat marți, relatează AFP.

Sursa foto: www.sauquetlab.org

"Este prima dată când arătăm" că strămoașa tuturor florilor poseda și organe femeiești (pistile) și masculine (stamine) chiar dacă, pentru botaniști "asta nu ar trebui să reprezinte o surpriză", a declarat pentru AFP Hervé Sauquet, principalul autor și coordonator al acestui studiu.

Plantele cu flori (Angiosperme) au apărut în urmă cu numai 140 de milioane de ani, în timpul erei dinozaurilor (dispăruți în urmă cu circa 66 de milioane de ani). Ele au cunoscut de atunci o diversificare spectaculoasă și numără peste 300.000 de specii. Ele reprezintă 90% dintre plantele actuale.

Majoritatea florilor actuale sunt hermafrodite, însă un procentaj care nu poate fi neglijat sunt unisexuate. Iar chestiunea modului de reproducere al primei flori de pe planetă nu fusese încă tranșată.

"Dovedim o dată pentru totdeauna că această floare ancestrală era bisexuată", a mai spus Hervé Sauquet, din cadrul Laboratorului Ecologie, Sistematică, Evoluție, de la Universitatea Paris-Sud.

Publicat în Nature Communications, studiul a mobilizat o echipă de 36 de cercetători din 13 țări.

Proiectul "eFlower" a combinat datele privind structura florală a speciilor actuale și a realizat arborele evolutiv complet al plantelor cu flori, construit plecând de la informații genetice de la diferite specii.

Au fost necesari șase ani de lucru pentru a ajunge la aceste rezultate, etapa cea mai lungă constând în compilarea datelor, precizează Hervé Sauquet.

Echipa a prelevat eșantioane de la 800 de specii din cele 300.000 existente.

Prima floare a apărut "probabil într-un mic arbore sau un tufiș", susține botanistul.

Studiul a permis să se stabilească că piesele sterile de la floarea ancestrală erau cel mai probabil de un singur tip (tepale), ca în cazul lalelei. Nu exista diferențiere între sepale și petale.

Acesta a mai demonstrat că organele primei flori erau probabil aranjate în trei sau patru cercuri concentrice și nu în spirale, cum s-a presupus vreme îndelungată. Fiecare cerc ar fi fost compus din trei piese la bază.

"Aceste rezultate repun în discuție aproape tot ce a fost gândit și predat privind evoluția florilor până în prezent", consideră Jürg Schonenberger, din cadrul Universității din Viena, care a coordonat și el studiul.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”