Prima Doamnă a Americii, o bunăciune! Și mai vorbește și 5 limbi!
Melania Trump, născută în Slovenia în 1970, va deveni prima doamnă a Statelor Unite începând din luna ianuarie. Soţul ei, Donald Trump, a câştigat marţi, 8 noiembrie, alegerile prezidenţiale. În urmă cu câteva luni, Melania Trump spunea că o potenţială instalare la Casa Albă ar reprezenta pentru ea ”o etapă fenomenală”, potrivit rtl.fr, citat de News.ro .
După ce l-a susţinut fără ezitare în campania electorală pe soţul ei, candidatul republican Donald Trump, Melania Trump va trebui să îl susţină şi să îl asiste pe viitorul preşedinte al Statelor Unite în timpul mandatului acestuia. Noua ”First Lady” (”Prima doamnă”) generează curiozitate, atrage privirile, dar şi flash-urile aparatelor de fotografiat şi numeroase comentarii care sunt uneori sexiste.
Prezentată adeseori ca ”versantul soft” al soţilor Trump, Melania Trump este prezentată cu regularitate cu ajutorul sintagmei ”atuul şarmant” al soţului ei în această campanie electorală. L-a cunoscut pe Donald Trump la o defilare de modă şi s-a căsătorit cu el în Palm Beach în 2005. Soţia lui Trump a participat cu el la numeroase emisiuni de televiziune, inclusiv în show-ul prezentat de politicianul republican, ”The Apprentice”. Adeseori rămasă în penumbra campaniei, cea de-a treia soţie a lui Donald Trump s-a mobilizat exemplar pe ultima sută de metri. În vârstă de 45 de ani, fostul manechin profesionist şi imigrantă slovenă a urcat în prim-planul scenei pentru a încerca să ”polizeze” puţin imaginea şifonată a soţului ei şi să încerce să îl ajute să câştige câteva voturi care ar putea face diferenţa în alegerile prezidenţiale americane, potrivit linternaute.fr.
Melania Trump a participat la prima sa întâlnire solo cu alegătorii americani, săptămâna trecută, în Pennsylvania. A susţinut un discurs în timpul căruia a încercat să promoveze, cu o lejeră timiditate, ”valorile americane”. Altfesl spus, ”amabilitate”, ”onestitate”, ”respect”, ”compasiune” şi ”generozitate”, chiar dacă presa internaţională a spus că Donald Trump nu reprezintă în niciun caz aceste valori. ”Trebuie să găsim o modalitate mai bună de a ne vorbi, inclusiv atunci când nu suntem de acord, de a ne respecta”, a insistat soţia lui Donald Trump.
Prezentăm mai jos o serie de detalii şi informaţii mai puţin cunoscute despre viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite.
Melania Knauss, tânăra speranţă a modei slovene
Melania Trump, în prezent în vârstă de 45 de ani, este fost model profesionist. S-a născut cu numele Melania Knauss în 1970 în Sevnica, un mic oraş din Slovenia. Tatăl ei era mecanic auto, iar mama era creatoare de modă. A debutat în cariera de manechin la vârsta de 16 ani, pregătindu-se în acei ani şi pentru obţinerea unei diplome în design şi arhitectură. După doi ani, a semnat un contract cu o agenţie din Milano, iar în 1996 s-a mutat la New York. După o carieră înfloritoare de manechin, pe parcursul căreia a pozat pentru reviste precum Allure, Harper's Bazaar, GQ, Vanity Fair şi Elle, Melania Trump şi-a continuat cariera în faţa camerelor de televiziune, apărând în talk-show-ul ”The View.”
Melania şi Donald Trump: împreună din 1998
Melania Trump l-a întâlnit pe soţul ei miliardar în 1998 la o petrecere organizată în timpul Săptămânii Modei de la New York. Potrivit unor zvonuri, ea ar fi refuzat la început să îi dea numărul de telefon, deoarece magnatul, pe atunci în vârstă de 53 de ani, a venit însoţit la acel eveniment. În cele din urmă, în 2004, ”Frumoasa” şi ”Bestia” s-au căsătorit în Palm Beach, în Florida. Cei doi au împreună un fiu, Barron, care s-a născut în 2006. Acesta este al treilea mariaj pentru Donald Trump, care a mai fost căsătorit cu vedeta de televiziune Marla Maples şi cu fostul model ceh Ivana Zelnickova.
Soţii Clinton au participat la nunta lor
Donald Trump era pe atunci unul dintre donatorii Fundaţiei Clinton. Bill şi Hillary Clinton s-au aflat printre cei 350 de invitaţi la ceremonia de nuntă, ce a avut loc în complexul rezidenţial Mar-a-Lago pe care magnatul îl deţine în Palm Beach. Potrivit revistei GQ, mireasa a purtat o rochie Dior de 100.000 de dolari, decorată cu 1.500 de cristale, ce au avut nevoie de 550 de ore pentru a putea fi aplicate. Rochia a avut o trenă de patru metri şi mireasa a purtat un voal de 4,5 metri. Rochia era atât de dificil de purtat, încât, la un moment dat, Melania a preferat să renunţe la ea şi să poarte o rochie creată de Vera Wang din mătase, în stilul Greciei Antice, la petrecerea organizată după ceremonia religioasă. Se spune că inelul din aur al miresei - creat de casa Graff, cu un smarald de 12 carate - ar fi valorat 1,8 milioane de dolari. Sora Melaniei, Ines, a fost domnişoară de onoare şi cei doi fii mai mari ai lui Donald, Donald Jr. şi Eric, au fost cavaleri de onoare. Printre oaspeţii de seamă s-au aflat Heidi Klum, Barbara Walters şi Simon Cowell. Tortul mirilor, creat de Grand Marnier, a avut şapte etaje, a cântărit 90 de kilograme şi o înălţime de aproape 2 metri.
A crescut în Iugoslavia comunistă şi vorbeşte cinci limbi
Slovenă, engleză, franceză, sârbă şi germană sunt limbile pe care Melania Trump le vorbeşte fluent. Aceste aptitudini lingvistice ar putea să o ajute atunci când îşi va prelua atributele de la Casa Albă, însă s-a speculat că accentul ei destul de puternic este motivul pentru care susţine foarte puţine discursuri în public. Ea va deveni prima doamnă americană care s-a născut într-o ţară comunistă şi doar a doua primă doamnă născută în afara Statelor Unite, după Louisa Adams, soţia britanică a celui de-al şaselea preşedinte american John Quincy, care a condus guvernul american între anii 1825 şi 1829.
Crede că oamenii ar trebui să fie mai amabili unii cu ceilalţi
Într-unul dintre rarele sale discursuri din campanie, pe care le-a susţinut cu cinci zile înainte de alegeri, Melania Trump a vorbit despre viziunea pe care o are asupra rolului Primei Doamne la Casa Albă, spunând că va combate cultura negativistă a reţelelor de socializare care au devenit ”prea răutăcioase şi prea dure” şi care abundă în insulte bazate pe ”aspectul fizic şi inteligenţă”.
Dar, aşa cum reaminteşte CNN, ”ea nu a făcut nicio referire la activităţile de pe Twitter ale soţului ei, Donald Trump, care i-a atacat neabătut pe contracandidaţii lui politici, jurnalişti, cei care îl criticau şi pe diverse staruri din entertainment, timp de mulţi ani, prin intermediul unor comentarii bazate pe aspectul fizic şi inteligenţa lor”.
Lady Gaga a spus că Melania Trump este o ”ipocrită”
Cântăreaţa americană Lady Gaga a condus plutonul criticilor care au spus că discursul prin care Melania Trump a deplâns agresiunile şi intimidările din spaţiul online reprezintă ”o pură ipocrizie”.
Melania are un frate vitreg ”secret”
Julia Ioffe, jurnalistă la GQ, a descoperit că tatăl primei doamne americane, Victor Knavs, considerat un bărbat tradiţional şi muncitor, a devenit în secret tatăl unui băiat înainte de a se căsători cu mama Melaniei. Victor Knavs a fost de acord să plătească pensie alimentară după ce un tribunal a decis că el este într-adevăr tatăl biologic al lui Denis Cigelnjak, o afirmaţie pe care o contestase iniţial. Nu şi-a contactat niciodată fiul şi nu a recunoscut niciodată în public existenţa lui. În vârstă de 50 de ani, Cigelnjak locuieşte în continuare în Slovenia. Iniţial, Melania a spus că acele informaţii erau false, dar, după ce i-au fost arătate documente oficiale, a pretins că a înţeles greşit întrebarea şi că ştia de existenţa fratelui ei vitreg ”de mai mulţi ani”.
Melania Trump este prima Primă Doamnă care a pozat nud
Cu trei ani înainte de a îl întâlni pe Donald Trump, Melania a pozat nud pentru o revistă lunară franceză pentru bărbaţi. În acel pictorial, Melania a pozat nud, pe un pat, alături de modelul scandinav Emma Eriksson. Fotograful Jark Ale de Basseville, care a realizat fotografiile, spune că imaginile sunt ”frumoase, dar nu pornografice”. Donald Trump a spus: ”În Europa, fotografii de acest fel sunt foarte la modă şi comune”.
Un discurs catastrofal şi acuzaţia de plagiat
O nouă polemică a izbucnit după discursul de învestitură a soţului ei în calitate de candidat oficial al Partidul Republican. În iulie 2016, fostul manechin a luat cuvântul şi a susţinut un discurs încărcat de emoţie. Frazele frumoase se înlănţuiau armonios, mai ales cele despre hispanici, afro-americani, musulmani şi asiatici, adică exact ”ţintele” lui Donald Trump. ”Lovitura de imagine” părea perfectă, numai că jurnaliştii americani au remarcat că discursul era în mare parte copiat dintr-o alocuţiune rostită de Michelle Obama în 2008. Scandalul a făcut înconjurul planetei, fiind reflectat pe larg în presa internaţională, iar unii dintre jurnalişti nu au ezitat să publice fragmente din cele două discursuri, pentru a evidenţia mai bine plagiatul. Consilierii Melaniei Trump au încercat să oprească scandalul, asumându-şi vina pentru acea eroare.
Melania Trump este soţia de preşedinte cu cea mai mică popularitate de după Hillary
Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post în colaborare cu ABC News, Melania Trump este soţia prezidenţială cu cel mai scăzut nivel de popularitate de după Hillary Clinton. În schimb, acelaşi sondaj a arătat că Bill Clinton este cel mai popular preşedinte, cu peste jumătate dintre voturile respondenţilor. Tim Kaine, candidatul propus de Hillary Clinton pentru postul de vicepreşedinte în eventualitatea câştigării alerilor din 2016, a ocupat locul al doilea, cu un rating favorabil net - cei care au păreri pozitive minus cei care au păreri negative - de +19. Republicanul Mike Pence se află pe locul al treilea, cu un scor de +17, iar Melania a ocupat ultimul loc, cu un scor +1. ”Popularitatea Melaniei Trump este mai mică decât a oricărei soţii de candidat prezidenţial din istoria recentă în timpul unui an electoral”, precizează National Post. ”Cea mai populară soţie a fost Barbara Bush, soţia lui George H.W. Bush. Michelle Obama a primit, de asemenea, aprecieri covârşitor pozitive în 2012, după un început puţin mai slab în 2008, când nu era cunoscută de publicul larg”.
Melania Trump sprijină poziţia soţului ei faţă de imigraţie
Deşi nu este deloc surprinzător ca o soţie de candidat la funcţia de preşedinte să susţină politicile anunţate de soţul ei, mulţi dintre analiştii şi jurnaliştii americani au fost complet şocaţi de entuziasmul manifestat de Melania în privinţa retoricii candidatului republican la adresa imigranţilor, deoarece ea însăşi este o persoană care a imigrat în Statele Unite. ”Eu respect legea. Nu m-am gândit niciodată să stau aici fără documente legale”, a spus ea într-un interviu pentru MSNBC. Ea a părut complet neperturbată şi de comentariile făcute de Donald Trump la adresa ”infractorilor” care trec graniţa şi pătrund pe teritoriul american. ”Nu cred că i-a insultat pe mexicani. El a spus imigranţi ilegali”, a precizat Melania Trump.
Melania îşi creşte fiul ca pe ”Micul Donald”
Fiul lor Barron pare că adoră să poarte în fiecare zi un costum, cravată şi să joace golf cu tatăl lui. Se spune că băiatul de 10 ani împărtăşeşte şi pasiunea tatălui său de a face pe şeful cu cei din jur. ”A concediat bone, a concediat menajere”, dezvăluia Melania într-un interviu din 2011.
Ar putea deveni următoarea Jackie Kennedy
Apropiaţii spun că Melania nu trebuie subestimată. Pamela Keogh, biografia lui Jackie Kennedy, a spus pentru Daily Mail că, la fel ca legendara soţie a preşedintelui J.F. Kennedy, Melania este ”frumoasă, inteligentă şi îşi urmează propriile sfaturi”. În anii 2009, Melania le-a spus jurnaliştilor de la The New York Times că dacă va deveni Primă Doamnă atunci ar alege să fie ”foarte tradiţională - precum Betty Ford sau Jackie Kennedy”.
Melania Trump, care are o colaborare strânsă cu mai multe asociaţii de caritate precum Crucea Roşie Americană şi Fundaţia americană pentru cercetări împotriva cancerului mamar, pare pregătită să îşi asume cu maximă seriozitate rolul de primă doamnă a Statelor Unite.