Prima dezvăluire credibilă despre coronavirus

Prima dezvăluire credibilă despre coronavirus

Cercetătorii chinezi au izolat și au cartografiat virusul COVID-19 la sfârșitul lunii decembrie 2019, cu cel puțin două săptămâni înainte ca regimul de la Beijing să-l anunțe lumii, a relatat „ Street Journal , care a avut acces la documentele Congresului american.

Varianta Delta a coronavirusuluiFoto: Alexander Borisenko / Alamy / Profimedia Images

Dezvăluirea readuce în centrul dezbaterii cât de multe a știut China despre originea pandemiei, citează La Stampa și Rador Radio România.

Documentele obținute de la Departamentul pentru Sănătate al SUA de o comisie parlamentară și examinate în exclusivitate de „Wall Street Journal” dezvăluie că o cercetătoare chineză din Beijing ar fi încărcat o secvențiere aproape completă a structurii virusului într-o bază de date operată de Guvernul SUA, pe 28 decembrie 2019.

China încă descria public epidemia de la Wuhan drept pneumonie virală „din cauze necunoscute”. La momentul evenimentelor, piața en gross din Wuhan, unde a fost detectat virusul, nici măcar nu fusese închisă.

„Noile informații nu fac lumină asupra dezbaterii dacă COVID a apărut de la un animal infectat sau dintr-o „scurgere” de laborator, dar sugerează că lumea încă nu are o explicație completă a originii pandemiei”, a notat „Wall Street Jurnal”.

„Cele două săptămâni suplimentare s-ar fi putut dovedi cruciale pentru a ajuta comunitatea medicală internațională să identifice modul în care COVID-19 s-a răspândit, să dezvolte protecții medicale și să inițieze un eventual vaccin”, au spus specialiștii.

„La sfârșitul anului 2019, oamenii de știință și guvernele din întreaga lume duceau o luptă contra cronometru pentru a înțelege misterioasa boală, care în cele din urmă a fost numită COVID-19 și ar fi ucis milioane de oameni și ar fi îmbolnăvit mult mai mulți”, a adăugat ziarul american.

Noua descoperire „subliniază cât de precauți ar trebui să fim cu privire la acuratețea informațiilor date de guvernul chinez”, a declarat Jesse Bloom, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, care a examinat documentele și secvența genetică recent descoperită.

Cercetătoarea chineză care a prezentat secvența virusului, Lili Ren de la Institutul de Biologie Patogenă din Beijing, nu a răspuns prin e-mail atunci când a fost contactată de „Wall Street Journal”. Institutul în care lucrează face parte din Academia Chineză de Științe Medicale.

Documentele au fost obținute de republicanii din Comisia pentru Energie și Comerț a Camerei, după ce comisia a amenințat că va da în judecată Departamentul de Sănătate și Servicii Umane.

Prima publicare cunoscută a secvenței virusului denumită SARS-CoV-2 a avut loc pe 11 ianuarie 2020, după ce autoritățile chineze au împărtășit informațiile cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta spun că secvența virusului a fost partajată cu echivalentul chinez pe 5 ianuarie, dar nu a fost împărtășită oamenilor de știință din întreaga lume.

Secvența furnizată de Ren în decembrie 2019 nu a fost niciodată publicată și a fost eliminată din baza de date pe 16 ianuarie 2020, după ce o agenție a Departamentului de Sănătate i-a cerut detalii tehnice suplimentare, dar nu a primit niciun răspuns. Apoi, pe 12 ianuarie, agenția a lansat o secvență SARS-CoV-2 provenită dintr-o altă sursă.

„Secvența relansată pe 12 ianuarie 2020 era aproape identică cu cea prezentată de Lili Ren”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate comisiei Congresului.

O teorie sugerează că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan (WIV). Totuși, multe investigații științifice sugerează că este mai probabil ca virusul să fie de origine naturală, transmis la om de la o gazdă animală. Alte teorii inițiale au sugerat că SARS-CoV-2 provine de la animale sălbatice, vândute în piața de pește din Wuhan.

Dar cercetările ulterioare au indicat că piața ar fi putut fi un punct de răspândire, nu neapărat originea virusului. Cea mai acceptată ipoteză de comunitatea științifică în acest moment este că coronavirusul a fost transmis omului de la animale sălbatice, cu liliacul ca posibilă gazdă originară.

Acuzațiile de lipsă de transparență din partea Chinei în stadiile inițiale ale epidemiei au fost în centrul dezbaterii publice, în special în Statele Unite, unde Congresul a lansat deja investigații, a interogat martori și chiar a atacat CIA pentru că nu a investigat încă din primul moment. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte organisme efectuează cercetări suplimentare pe această temă, , citează La Stampa și Rador Radio România.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …