Prima dezbatere electorală între Biden și Trump: 90 de minute care pot face diferența în sondaje. Care sunt regulile

Prima dezbatere electorală între Biden și Trump: 90 de minute care pot face diferența în sondaje. Care sunt regulile

Milioane de americani se pregătesc să urmărească prima confruntare electorală dintre Joe Biden și Donald Trump din această campanie. Viitorii candidați la președinția SUA, președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump, vor susține o dezbatere televizată la CNN, joi, 27 iunie, la ora locală 21.00 (vineri 28 iunie, ora 4.00 ora României).

Prima dezbatere Trump-Biden inainte de alegerile prezidentiale americane din 2024 FOTO Arhiva

Prima dezbatere Trump-Biden inainte de alegerile prezidentiale americane din 2024 FOTO Arhiva

90 de minute, cei doi rivali se vor duela pe principalele teme de politică internă și externă.

Pentru prima dată în istoria alegerilor din SAU, dezbaterile televizate vor avea loc chiar înaintea congreselor naționale ale celor două partide - democrat și republican- adică înainte de desemnarea oficială a candidaților.

Regulile agreate de cele două campanii

- Microfoanele vor fi închise pe parcursul dezbaterii, cu excepția momentului în care unul dintre candidați răspunde la o întrebare;

-Dezbaterea se va desfășura fără public în studio;

-Pozițiile podiumurilor candidaților au fost stabilite printr-o aruncare de ban. Ea a fost câștigată de echipa Biden, așa că aceștia vor decide cum vor fi așezați cei doi candidați, în timp ce echipa Trump a decis ordinea vorbitorilor pentru concluzia dezbaterii. Fostul președinte este cel care va vorbi primul la încheierea dezbaterii;

- Candidații nu au voie să se prezintă cu hârtii scrise anterior sau alt fel de ajutoare, însă aceștia vor primi fiecare un carnețel, un stilou și o sticlă de apă pentru a fi folosite pe parcursul dezbaterii;

- Echipele de campanie nu au voie să interacționeze cu candidații pe parcursul pauzelor de publicitate, două la număr;

Cele două campanii au negociat direct una cu alta pentru dezbateri pentru a stabili propriile reguli, a găsi moderatori și posturi. Echipa Biden a propus, de asemenea, o dezbatere între candidații pentru vicepreședinție. Aceasta ar urma să aibă loc în iulie, după Convenția Națională Republicană, care va stabili formal cine sunt candidații partidului la alegerile din noiembrie.

În timpul săptămânii, Biden s-a aflat la reședința de țară din Camp David, unde s-a pregătit pentru dezbatere cu un grup de consilieri.

El este asistat de șeful personalului Jeffrey Zentz, consilierul Anita Dunn, consultantul șef de campanie Mike Donilon, fostul șef de cabinet Ron Kline și avocatul personal al lui Biden, Bob Bauer, care îl interpretează pe Trump în dezbaterea organizată.

Echipa lui Biden pune accent pe subiecte pe care le consideră benefice pentru președinte - investiții în infrastructură, probleme climatice, politică internațională și măsuri de combatere a migrației la graniță.

Dreptul la avort, susținut vehement de Biden, accesul la serviciile medicale și controlul armelor vor fi și ele teme ale confruntării, la fel inflația și locurile de muncă.

Războiul din Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas vor fi subiecte fierbinți. Trump ar intenționa să sisteze ajutorul pentru Ucraina, dacă Kievul nu se va așeza la masa negocierilor cu Moscova, potrivit unor surse Reuters. În plus, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, Trump ar fi spus că Rusia poate face ce naiba vrea cu țările NATO care nu contribuie suficient la bugetul alianței. Recent, Vladimir Putin și-a arătat preferința pentru Trump, despre care a spus că este o victimă politică a justiției americane.

Experții subliniază că principalul obiectiv al lui Trump este să arate că Biden, în vârstă de 81 de ani, și-a pierdut memoria și acuitatea mentală și nu este capabil să conducă țara încă patru ani (va împlini 82 de ani în noiembrie).

Biden, la rândul său, trebuie să demonstreze că este potrivit pentru acest rol.

Tacticile lui Trump înaintea dezbaterii cu Biden

Cursa pentru Casa Albă este extrem de strânsă. Experții spun că dezbaterea va fi una istorică. Orice ezitare ar putea costa, cu atât mai mult cu cât vârsta președintelui în exercițiu, Joe Biden a fost adesea motiv de comentarii. La fel, și declarațiile scandaloase ale lui Trump, care amenință că ”va fi o baie de sânge”, dacă nu va câștiga scrutinul.

Pe rețelele de socializare și la mitinguri, Trump a sugerat că președintele Biden ia medicamente pentru îmbunătățirea performanței înaintea dezbaterii. Apoi, luni, l-a chemat pe Biden să facă un test antidrog. Cu doar câteva zile în urmă sugera și că Biden își va petrece majoritatea pregătirilor pentru dezbatere dormind.

Prima confruntare electorală dintre cei doi, organizată de postul de televiziune CNN, ar putea juca un rol decisiv, iar mizele sunt extrem de mari. Și asta pentru că, după patru ani, contextul internațional este mult mai complicat.

Orice gafă, orice bâlbă, orice ezitare ar putea costa enorm. Și asta pentru că, deși a împlinit recent 78 de ani și este doar cu patru ani mai mic, Trump este gata să-l atace pe liderul democrat pe tema capacității sale de a mai conduce țara.

Cel mai probabil, în jur de 18 milioane de americani vor urmări confruntarea.

Aceasta ar putea fi considerată cea mai importantă dezbatere prezidențială din toate timpurile. Cursa este extrem de strânsă, așa au fost ultimele. Cei doi candidații nu ar putea fi mai diametral opuși, atât în ceea ce privește stilul, agenda de guvernare și politicile. Țara este foarte divizată și polarizată, ” a declarat Aaron Kall, expert dezbateri electorale, Universitatea din Michigan.

Este de așteptat ca în octombrie, mai aproape de ziua alegerilor, candidații să mai susțină o dezbatere televizată.

Nici Biden, dar nici Trump nu au dorit să se confrunte în dezbateri electorale cu contracandidații lor la alegerile interne pentru stabilirea candidaților. De partea republicană, Trump a fost absent la toate dezbaterile cu contrandidații săi în alegerile preliminare, în timp ce Partidul Democrat a refuzat să organizeze vreo dezbatere pentru alegerile preliminare. Biden a refuzat să participe la dialogul tradiţional televizat organizat de Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale, respingând organizaţia independentă care s-a ocupat de aceste evenimente din 1988. Şefa de campanie a preşedintelui SUA, Jennifer O'Malley Dillon, a informat în scris comisia că acesta nu va fi prezent la dezbaterile programate în 16 septembrie, 1 octombrie şi 9 octombrie.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru ambele camere ale Congresului - Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…