Prima de carieră din Educație. Dascălii nemulțumiți: „Aș vrea să vedem parlamentarii făcând referat pentru fiecare leu!“
Promis pentru Ziua Educației (serbată la 5 octombrie), bonusul va ajunge la profesori și la personalul administrativ din școli până la 1 noiembrie 2023. Deocamdată beneficiarii au primit un card gol, iar lista întrebărilor despre cum pot fi cheltuite aceste sume este lungă.
Profesorii au nemulțumiri legate de prima de carieră, câștigată în urma grevei FOTO: Inquam Photos
În școlile din România sunt livrate în această perioadă cardurile care vor fi alimentate cu un bonus intitulat „prima de carieră didactică“ (în sumă de 1.500 lei, în cazul personalului didactic și didactic auxiliar) sau „prima de carieră profesională“ (în sumă de 500 lei, în cazul personalului nedidactic). Banii sunt acordați din fonduri externe nerambursabile, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Aceste carduri ar trebui să ajungă, până în 28 octombrie, la toți beneficiarii, iar ultimele trei zile din lună, după ce se confirmă primirea cardurilor, sunt rezervate transferării banilor. Tot până atunci ar trebui clarificate și nelămuririle legate de modul cum pot fi cheltuiți acești bani.
Deși au fost emise două ordine care să „explice” OUG 58/2023, beneficiarilor în continuare le este neclar ce-și pot cumpăra de acești bani, dacă pot alege un bun sau serviciu care depășește suma reprezentând prima (evident, achitând diferența), dacă pot cumpăra în rate, la ce magazine/furnizori de cursuri pot apela etc.
„Mai avem astăzi (n. red. marți, 24 octombrie 2023), după ora 16.00, încă o întâlnire cu ministrul Adrian Câciu, pentru lămuriri. Au adoptat două ordine în care ar fi trebuit să fie norme foarte-foarte clare. Când dai niște norme, acestea trebuie să lămurească textul actului normativ, al ordonanței. Or, în cele două ordine, se face trimitere la articolul, alineatul..., lucruri cu care și un jurist experimentat s-ar descurca foarte-foarte greu, dar un director care nu are cunoștințe în domeniu“, a declarat pentru „Adevărul“ secretarul-general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Ionel Barbu.
Tot la solicitarea sindicatelor s-a făcut și o modificare a ordonanței, astfel încât sindicatele să se asigure că și personalul nedidactic va primi prima de carieră într-o singură tranșă.
Profesorii au de făcut referat pentru 30% din suma folosită fără chitanță
Banii nu pot fi cheltuiți oricum.
Profesorii îi pot folosi pentru: cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; cheltuieli pentru echipamente IT; cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Personalul nedidactic va putea să plătească: cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea, în condiții calitative cât mai bune, a activităților educaționale derulate în unitățile de învățământ de stat; alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale.
Toate achizițiile trebuie justificate. În cazul plății cursurilor, de exemplu, trebuie prezentată diploma sau documente care atestă prezența la curs și perioada, iar instituția de învățământ unde beneficiarul final își desfășoară activitatea va conforma cu originalul copia documentului justificativ și o va arhiva, fizic sau electronic. În cazul achiziției de echipamente IT sau cărți, la fel, se va prezenta documentul justificativ eliberat de „unitatea afiliată” (magazinul/furnizorul aflat în lista colaboratorilor emitentului de card).
Cele mai multe discuții le ridică însă posibilitatea de a folosi 30% din sumă fără a mai prezenta documente justificative de tip chitanță, factură, diplomă etc.. Și această sumă, în schimb, va fi justificată printr-un „referat semnat de către beneficiarul final, privind corelarea dintre produsul/ serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică””, contrar discuțiilor purtate de sindicate în cursul negocierilor.
Păreri împărțite printre profesori
Imediat ce au intrat în posesia cardurilor, profesorii au și început discuțiile pe rețelele sociale. „Mă simt umilită de acest cadou otrăvit. Mă enervează limitările și condiționările care îl însoțesc. Nu vreau cursuri care să îmbogățească politruci. Ce să fac cu el? Pot să cumpăr cărți de toți banii? Pot să cumpăr orice carte sau doar <în specialitatea postului>?” este o parte dintr-un mesaj postat pe un grup online al profesorilor, cu peste 80.000 membri, mesaj la care s-au adunat sute de comentarii.
„Ce să zicem noi, cadrele nedidactice? E posibil să nu îl primim (n.r. – cardurile au fost distribuite mai întâi personalului didactic, termenul până la care vor ajunge toate, inclusiv la personalul nedidactic, fiind 28 octombrie). Și dacă îl primim, nu prea avem ce face cu el”, este unul dintre răspunsuri.
„Mulțumesc! Ne dau bani și ne pun să-i cheltuim cum vor ei. Dacă era primă, îmi cumpăram ce voiam. E un alt mod de a îmbogăți pe cine trebuie”; „Eu sper ca în acești ani să îmi pot asigura un necesar care din salariul meu nu se putea asigura”; „Dacă vreau să îmi iau un volan de gaming din cei 30%, care cică nu trebuie să îi explicăm, trebuie să explic de ce am luat volanul acela și cum mă ajută la școală?”; „Ce frumos: referat de necesitate! Aș vrea să văd parlamentarii făcând așa ceva pentru fiecare leu cheltuit!”, sunt alte comentarii.
„Mofturi la unii! Vai de mine, cum să cumperi cărți? Niște saci de cartofi, varză și ceapă nu merge? Deh, doar suntem intelectuali!” este, în schimb, unul dintre comentariile care i-au stârnit și mai mult pe profesori. „Foarte mulți au cheltuit în avans ani la rând pentru nevoi intelectuale. Nu ar fi corect să aplicați legea compensației, decât să luați peste picior? Oamenii au cheltuit pentru școală, pentru clasa lor, pentru cărți sau pentru cursuri de formare din bugetul familiei, din banii cu care alții își duc copiii la mall sau în Dubai, de aceea poate și copiii cadrelor didactice merită o prăjitură sau o porție de cartofi din banii primiți”, a venit și răspunsul.
Varianta sindicală
Sindicaliștii de la „Spiru Haret“ s-au pregătit pentru discuția cu ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, inclusiv cu variante de soluții. Printre acestea, există chiar posibilitatea ca achiziția diverselor produse să fie făcută în rate, știut fiind faptul că aceste prime se acordă din fonduri europene, din PNRR, și că programul va fi derulat până în 2027.
Sursa: adevarul.ro