Prima bătălie între un avion F-16 controlat de Inteligența Artificială și unul pilotat de om. Cine a câștigat lupta?
O luptă aeriană a avut loc între un avion cu echipaj uman și un F-16 modificat și controlat de inteligența artificială, în cadrul unui test inovator, a anunțat armata americană.
Un F-16D X-62A cu două locuri, puternic modificat, cunoscut și sub numele de Variable-stability In-flight Simulator Test Aircraft (VISTA), s-a confruntat cu un alt F-16. Armata americană a declarat că testele au arătat modul în care învățarea automată ar putea transforma modul în care avioanele de luptă sunt angajate în război.
Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de inteligența artificială și un avion cu echipaj uman, invocând preocupări legate de securitatea națională.
Oficialii spun doar că lupta revoluționară a decurs bine. "Lucrurile progresează la fel de bine sau mai repede decât am sperat", a declarat vineri, 19 aprilie, reporterilor lt. col. Ryan Hefron, managerul programului ACE pentru DARPA. "Dar, din păcate, nu putem oferi mai multe detalii".
Testele au avut loc în luna septembrie a anului trecut la Baza aeriană Edwards din California, unde cele două avioane au zburat la viteze de până la 2.000 de kilometri pe oră și au exersat o serie de scenarii de lupte între câini. Imaginile publicate de Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (Defense Advanced Research Projects Agency) au arătat avioanele manevrând pe cer unul în jurul celuilalt, un pas înainte față de testele anterioare.
Avionul de luptă controlat de AI, denumit X-62A Variable Stability In-flight Simulator Test Aircraft, este o versiune modificată a unui F-16.
Colonelul James Valpiani, comandantul Școlii de piloți de testare a Forțelor Aeriene americane, a declarat că agenții AI din aeronavă au putut fi modernizați sau schimbați între misiuni, ceea ce ar putea complica războiul aerian pentru inamic.
"Am fost capabili să generăm modificări ale software-ului peste noapte", a explicat el. "Am putut încărca modificările software-ului în aeronavă în timp ce aceasta era gata să decoleze și chiar în aer. Suntem capabili să facem tranziția între mai multe versiuni ale aceluiași agent AI în aer, între seturile de luptă".
X-62A a efectuat cel puțin 21 de zboruri de testare de când a fost construit în decembrie 2022.
În ciuda naturii istorice a acestui moment, DARPA numind-o un „moment de transformare în istoria aerospațială”, armata americană nu a oferit un răspuns la marea întrebare: cine a câștigat. Oficialii au fost muți la detalii, dar au subliniat cât de important este exercițiul pentru progresele viitoare.
Sursa: adevarul.ro