Prima apariţie publică a lui Putin după revolta mercenarilor Wagner. Ce a spus liderul de la Kremlin
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după r evolta mercenarilor din gruparea Wagner , adresându-se, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, în cadrul unui forum dedicat industriei şi tineretului, informează AFP, citată de Agerpres.
Vladimir Putin, prima apariție publică după rebeliunea lui Prigojin FOTO Profimedia
Înregistrarea video îl arată pe preşedintele Putin aşezat la un birou, fără a se putea preciza unde şi când a avut loc filmarea. În intervenţia sa, Vladimir Putin nu menţionează revolta armată care a zguduit Rusia, însă evocă "provocările" cu care se confruntă industria rusă din cauza sancţiunilor occidentale.
O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un "marş al dreptăţii" spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.
Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
De ce reacția rușilor de rând ar trebui să-l îngrijoreze pe Putin
Revolta lui Prigojin s-a încheiat, dar reacția rușilor de rând este cea care ar trebui să îl îngrijoreze cel mai mult pe președintele rus. „Marșul Dreptății” în care a pornit șeful grupării paramilitare Wagner va rămâne probabil în amintire nu atât pentru operațiunea militară în sine, cât pentru ceea a dezvăluit despre Rusia, scrie pentru Politico Leon Aron, cercetător avansat la American Enterprise Institute.
Precum o lanternă de mare putere, rebeliunea de 48 de ore a luminat culisele întunecate ale regimului lui Putin: fidelitățile împărțite ale armatei, aparenta superficialitate a susținerii populare și, prin extensie, legitimitatea șubredă a regimului. Apariția în negru și mesajul președintelui rus, sâmbătă dimineața, imaginile cu epavele elicopterelor doborâte de forțele Wagner, dar și clipurile cu locuitorii orașului Rostov-pe-Don ocărând poliția locală nu sunt semne bune pentru Kremlin.
De unde până atunci discursul furibund, presărat cu înjurături, al lui Prigojin îi viza pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov vineri, șeful Wagner a mărit miza denunțând pretextele Rusiei pentru invazia Ucrainei, și anume o lovitură preventivă împotriva presupusei agresiuni din partea NATO, respectiv protejarea locuitorilor din Donbassul ocupat de Rusia. Chiar dacă Prigojin nu i-a rostit numele lui Putin, toată lumea a înțeles că, de fapt, criticile sale îl vizează pe președintele rus.
Sursa: adevarul.ro