Prim-ministrul Estoniei afirmă: „Unitatea Europei este din ce în ce mai greu de păstrat. Câtă durere suntem dispuşi să îndurăm?”

Prim-ministrul Estoniei afirmă: „Unitatea Europei este din ce în ce mai greu de păstrat. Câtă durere suntem dispuşi să îndurăm?”

Kaja Kallas l-a criticat, de asemenea, pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru că a încercat să-i ofere lui Vladimir Putin o cale diplomatică de ieşire din conflict, Ea a spus că singurul efect al strategiei lui Macron a fost de-ai întări liderului de la Kremlin convingerea că nu va fi izolat de vest şi nu va judecat pentru crimele de război comise în Ucraina.

„Suntem într-un moment în care sancţiunile încep să afecteze tabăra noastră”, a spus Kallas, care şi-a câştigat o reputaţie din ce în ce mai mare pentru îndârjirea cu care îl confruntă pe Putin. „La început, sancţiunile au fost dificile doar pentru Rusia, dar acum ajungem într-un punct în care sancţiunile sunt dureroase pentru propriile noastre ţări, iar acum întrebarea este: cât de multă durere suntem dispuşi să îndurăm. [Intensitatea durerii] este diferită pentru diferite ţări. Unitatea este foarte greu de păstrat. Devine din ce în ce mai dificil din cauza inflaţiei ridicate şi a preţurilor la energie.”

Prim-ministra a adăugat: „Gazul ar putea fi scump, dar libertatea este nepreţuită. Oamenii care trăiesc într-o lume liberă nu prea înţeleg asta.”

Şefa Guvernului estonian a fost într-o închisoare rusă

Kaja Kallas a spus că în adolescenţă a fost eliberată dintr-o închisoare totalitară rusă — Estonia a fost anexată de URSS până în 1991. „Ştiu cum se simte, iar aceasta este experienţa ţărilor centrale şi de est”, a spus ea. „Dar aceasta este o experienţă pe care unele ţări din vestul Europei nu o au, aşa că valorile ar putea să iasă pe fereastră de îndată ce simţi durerea pe propria piele.”

Estonia are cea mai mare inflaţie din UE, iar guvernul lui Kallas s-a prăbuşit vinerea trecută, fiind pusă în ipostaza de a forma un nou guvern în alianţă cu social-democraţii.

„Sunt foarte îngrijorată de apelurile premature”

Kallas l-a criticat pe Macron pentru că a vorbit cu Putin, pe care l-a acuzat că a comis crime de război. „Nu văd niciun rost în a vorbi cu el dacă vrem să transmitem mesajul că [auto-cratul] este izolat, că nu va scăpa nepedepsit şi că va fi tras la răspundere pentru toate crimele comise”, a spus ea.

„Sunt foarte îngrijorată de apelurile premature pentru încetarea focului sau pace, deoarece o încetare a focului nu înseamnă că atrocităţile se vor termina în teritoriile ocupate. Am făcut deja această greşeală de trei ori, în Georgia, Donbas şi Crimeea şi nu putem face această greşeală din nou.”

Ea a spus că până ce ocupaţiea sovietică a luat sfârşit în Estonia, proporţia populaţiei de etnie rusă a crescut de la 2% la 30%. Kallas se teme de aceeaşi soartă în Ucraina ocupată în prezent de ruşi.

Macron şi-a repetat recent punctul de vedere conform căruia Putin nu trebuie umilit, subliniind diviziunile dintre cei care spun că Putin trebuie să fie învins şi să fie văzut drept cel învins, şi cei care spun că pur şi simplu nu trebuie să câştige.

Premierul Estoniei a spus: „Putin îşi poate salva faţa revenind în Rusia, deoarece forţele sale sunt într-o ţară suverană”.

În plus, ea a precizat că se teme că nu va exista un embargo UE asupra gazului rusesc şi propus o alternativă Germaniei: ca aceasta să nu mai plătească Moscovei pentru achiziţiile sale de gaze ruseşti şi, în schimb, să pună banii într-un cont escrow (un depozit colateral) din care să se ducă bani spre reparaţia şi reconstrucţia Ucrainei. Ea a spus „acest lucru ar trimite un semnal clar Rusiei: pentru fiecare clădire pe care o distrugeţi, va trebui să plătiţi pentru ea”, scrie The Guardian.

Kallas urmează să se întâlnească marţi cu cancelarul german, Olaf Scholz, când va accentua la Berlin că UE ia deciziile corecte, dar într-un ritm prea lent pentru Ucraina.

Guvernul Estoniei ar putea fi înlocuit

Prim-ministra Estoniei a spus că va merge într-o vizită la Londra pentru a-l vedea pe Boris Johnson şi alţi miniştri din Marea Britanie. Kallas a spus că, dacă planurile ei de a forma o nouă coaliţie eşuează, cel mai probabil guvernul ei va fi înlocuit cu o altă coaliţie care include extremişti de dreapta, simpatizanţi ai Rusiei care se opun refugiaţilor ucraineni şi care încă nu recunosc alegerea legitimă a lui Joe Biden ca preşedinte în SUA.

Kallas s-a simţit nevoită să-şi dizolve coaliţia cu partidul de Centru vinerea trecută, după săptămâni de dispute cu privire la educaţia preşcolară şi beneficiile sociale, lăsând partidul de Centru să-şi găsească aliaţi de extremă dreaptă pentru a încerca să formeze un guvern majoritar. Ea a spus că extrema dreaptă din Estonia „foloseşte aceleaşi cuvinte ca Vladimir Putin, opunându-se refugiaţilor ucraineni şi susţinând că totul este isterie de război”.

Ea a spus că extrema dreaptă nu a recunoscut niciodată alegerea lui Biden pentru că ei înşişi sunt susţinători ai lui Donald Trump. Partidul de Centru încearcă să formeze un guvern împreună cu micul partid de centru-dreapta Isamaa şi cu cel de extremă dreapta cunoscut drept Partidul Poporului Conservator EKRE.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...