Prigojin s-a întâlnit cu Putin după rebeliunea Wagner, a confirmat Kremlinul
Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în data de 29 iunie, la cinci zile după ce unităţi ale Wagner au mărşăluit spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Prigojin s-ar afla în Rusia după rebeliunea eșuată a Wagner FOTO AFP
Anterior, ziarul francez Liberation, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, afirmase că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin la 1 iulie.
Potrivit surselor exclusive ale Liberation, el şi-ar fi petrecut săptămâna după rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului său.
Aşadar, potrivit acestora, Prigojin nu s-ar afla nici la Minsk şi nici la Sankt-Petersburg, aşa cum s-a spus anterior.
Cel puţin de la 1 iulie, Prigojin este reţinut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu comandanţii săi.
La Kremlin, Evgheni Prigojin s-ar fi întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, şi ar fi avut de asemenea o întâlnire cu Viktor Zolotov - comandantul Gărzii Naţionale Rosgvardia şi unul dintre cei mai loiali aliaţi ai şefului statului rus, înainte de această funcţie Zolotov a activat ani în şir ca gardă de corp al lui Putin - şi cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR).
Confirmarea Kremlinului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, la reuniunea din 29 iunie, Putin a convocat 35 de persoane, între care comandanţi de unităţi (Wagner) şi că aceasta a durat peste trei ore. Comandanţii grupului Wagner i-au spus lui Putin că rămân soldaţii săi şi că vor continua să lupte pentru el, a afirmat Peskov.
Întrebat joi, 6 iulie, despre soarta şi locul în care s-ar afla Prigojin, Peskov nu a oferit niciun indiciu, limitându-se să spună că Moscova nu are nici "capacitatea şi nici voinţa" de a urmări ipoteticele sale mişcări.
Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko - care a acţionat oficial ca mediator între liderul mercenarilor rebeli şi Putin în momentul puciului eşuat - a afirmat că Prigojin nu se află pe teritoriul belarus. Şi nici mercenari Wagner nu ar exista în Belarus, ei aflându-se în taberele lor din Lugansk (estul Ucrainei). În 27 iunie, Lukaşenko afirma că şeful Wagner se află în Belarus.
Scurta rebeliune condusă de Prigojin, în cursul căreia combatanţi Wagner au preluat controlul asupra oraşului Rostov (din sudul Rusiei), unde se află comandamentul general care conduce operaţiunile de luptă în Ucraina, a fost pentru Putin cea mai gravă provocare la adresa puterii sale de când a preluat conducerea Rusiei în ultima zi a anului 1999.
Criza provocată de Prigojin a fost dezamorsată printr-un acord negociat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel puţin aşa s-a spus oficial. De atunci, Putin a mulţumit armatei şi serviciilor sale de securitate pentru că au evitat haosul şi izbucnirea unui război civil.
Prigojin susţine că rebeliunea nu urmărea răsturnarea guvernului, ci "aducerea în faţa justiţiei" a şefilor armatei şi apărării (Valeri Gherasimov şi Serghei Şoigu) pentru ceea ce el a numit gafele lor şi acţiunile neprofesioniste în Ucraina.
Evgheni Prigojin trebuia să plece în Belarus în conformitate cu termenii acordului, dar Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că acesta s-a întors în Rusia şi că luptătorii Wagner nu au acceptat încă oferta de a se muta în Belarus, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a acordului, potrivit Reuters.
Mercenarii lui Evgheni Prigojin din grupul Wagner se pregătesc să se mute în Belarus, a declarat în weekend comandant al grupului.
Sursa: adevarul.ro