„Prigojin este plătit de CIA”/Teoriile conspirației au invadat Internetul după evenimentele din Rusia
Incertitudinea și confuzia care au dominat ziua de sâmbătă din Rusia, când mercenarii din Grupul Wagner au declanșat „o rebeliune” împotriva șefilor armatei, preluând controlul asupra cartierului general militar din regiunea Rostov și avansând spre Moscova, pentru ca apoi să se răzgândească aproape inexplicabil și să se reîntoarcă la bazele lor la ordinul șefului companiei, Evgheni Prigojin, au dat naștere la sute de teorii ale conspirației despre evenimentele dramatice din federație. Prigojin a fost plătit de NATO și aliații occidentali ai Ucrainei sau mercenarii Wagner și Kremlinul au pus la cale o „revoltă falsă” pentru a atrage Ucraina într-o cursă sunt câteva dintre opiniile cele mai controversate apărute pe paginile de socializare și pe forumurile de discuții, scrie g4media.ro .
O zi confuză
Evenimentele care au avut loc în ultimele 24 de ore în Rusia au alimentat un șir întreg de teorii ale conspirației legate de ceea ce s-a întâmplat în Federația Rusă.
Reamintim că, potrivit relatărilor din presa internațională, șeful Wagner, Evgheni Prigojin – considerat până de curând un apropiat al președintelui Vladimir Putin – , a declanșat „o rebeliune” în Rusia, susținând că a preluat controlul asupra cartierului general militar din regiunea Rostov.
Prigojin – împotriva căruia serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat vineri noapte că a început o anchetă – a cerut să se întâlnească cu șefii ruși ai Apărării.
Într-o alocuțiune televizată, liderul de la Kremlin a răspuns la „tentativa de lovitură de stat,” afirmând: „Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare.”
Înregistrări video, postate aparent de localnici ruși, dar care nu au fost confirmate independent, au arătat convoaie ale grupului Wagner îndreptându-se spre capitala federației, în timp ce luptătorii ceceni conduși de Ramzan Kadîrov au fost trimiși să le oprească înaintarea. Diferite informații au indicat, de asemenea, că omul forte de la Kremlin a părăsit capitala la bordul unui avion, refugiindu-se la una din locuințele prezidențiale din St. Petersburg.
Primarul din Moscova a anunţat că impunerea de măsuri antiteroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. În acest timp, autostrăzile spre Moscova au fost blocate cu camioane cu nisip și ciment, iar unele dintre drumuri au fost excavate – totul pentru a opri înaintarea mercenarilor rebeli.
Într-un final, Prigojin a fost de acord să oprească avansarea spre Moscova pentru a nu declanșa un „masacru sângeros” în Rusia – decizia fiind luată după o discuție cu președintele de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. De altfel, liderul mercenarilor Wagner a plecat în Belarus, în timp ce luptătorii săi au primit imunitate totală din partea autorităților ruse pentru rolul lor în „revolta” de sâmbătă.
Teoriile conspirației
Evenimentele care au avut loc sâmbătă în Rusia au determinat apariția a zeci de teorii ale conspirației. Pe parcursul întregii zile, forumurile de discuție și paginile de socializare media au fost martorele unor teorii dintre cele mai controversate legate de evenimentele care se derulau în federație.
Înainte de a prezenta câteva dintre ele, aș vrea să reamintesc că, într-un dialog pe care l-am purtat în vara anului 2009, Todd Leventhal, in acel moment expert în teoriile conspirației la Departamentul de Stat , ne-a declarat că „teoriile conspirației sunt atat de mult raspandite încât ele ar putea sa reflecte cateva aspecte fundamentale ale naturii umane, asa cum este de exemplu suspiciunea. În urma cu sute de ani in urma, suspiciunile aveau tendinta sa fie mai mult religioase in natura lor – despre unii oameni se credea ca erau vrajitori sau posedati de diavol. În vremurile moderne, suspiciunile înclină sa ia mai mult o forma politică.”
Referindu-se la teoriile conspirației, expertul a afirmat că ele „ofera o intrigă dramatică de genul alb si negru, bunul impotriva raului, care face apel la simtul nostru pentru dreptate, eroism si neliniste in fata pericolului. Ele ofera simplitate si convingere morala intr-o lume care poate fi tulburator de complexa, confuza si îndoielnică din punct de vedere moral. Și, în plus, ele ofera un statut special si prestigiu celor care, se presupune, au strapuns valul masinatiunilor secrete si, chipurile, au cunostinte speciale despre felul in care lumea functioneaza cu adevarat.”
Iată câteva dintre teoriile apărute în timpul „tentativei de lovitură de stat” care a avut loc în Federația Rusă, cu mențiunea că acestea sunt doar o mică parte din opiniile exprimate de internauți.
- Prigojin a fost plătit de către NATO și aliații occidentali ai Ucrainei cu scopul de a-l doborî de la putere pe președintele Putin și de a pune capăt războiului cu Ucraina. Unul dintre motivele „puciului eșuat” ar fi fost acela de a afecta și mai mult moralul armatei lui Putin, dar și al populației ruse. Pentru mulți ruși, evenimentele de sâmbătă ar putea fi un semn că războiul cu Ucraina este deja pierdut – acesta fiind unul dintre obiectivele ascunse ale „revoltei.”
- „Revolta” celor din Wagner Group – sponsorizată cu fonduri de CIA – a fost declanșată într-un moment delicat pentru președintele Joe Biden. Liderul american și fiul său sunt în centrul unui scandal de corupție, fiind acuzați de avertizori de integritate că au primit șpăgi de milioane de dolari de la asociați din Ucraina, China și alte țări. Unii internauți susțin că evenimentele din Rusia nu au fost deloc întâmplătoare, ci au fost declanșate de serviciile secrete americane, la ordinul lui Biden, cu scopul de a distrage atenția de la problemele legale în care este implicat liderul de la Casa Albă și alți membri ai familiei sale.
- Mercenarii Wagner au acționat la ordinal serviciilor secrete din SUA, Marea Britanie și Israel, care au și finanțat „revolta” de sâmbătă. Unul dintre motive a fost atitudinea anti-semită a unor oficiali de la Kremlin, dovedită de exemplu prin declarațiile făcute la adresa lui Volodimir Zelenski.
- CIA a sponsorizat acțiunea celor din Wagner prin care a urmărit îndepărtarea lui Putin de la putere și oprirea războiului din Ucraina. Motivul ar fi unul electoral, legat de alegerile din Statele Unite din 2024, când Biden ar fi putut face campanie susținând că a pus capăt conflictului din Europa și l-a eliminat pe „criminalul” de la Kremlin.
- Evenimentele de sâmbătă arată ca o operațiune de dezinformare clasică, tipică pentru Rusia și Prigojin. Totul pentru a deruta opoziția, tabăra ucraineană și alianța NATO.
- Prigojin a fost nemulțumit de modul în care conducerea armatei ruse a condus campania din Ucraina – prea încet, prea moale, prea puțină muniție pentru oamenii săi – și a vrut să-și expună punctul de vedere în cel mai dramatic mod posibil.
- Șeful Wagner ar fi mințit constant, timp de 2 luni, în legătură cu lipsa de muniție. În schimb el ar fi făcut rezerve de arme și echipament militar, inclusiv lansatoare de rachete portabile și de rachete Javelin, capturate de la armata ucraineană. Prigojin ar fi stocat aceste arme în așteptarea momentului prielnic de a confrunta regimul de la Kremlin.
În acest context, reamintim că Wagner Group a anunțat în mai că va renunța la pozițiile sale din Bahmut, unde avea loc o confruntare pe viață și pe moarte cu trupele ucrainene, cerând ca mercenarii săi să fie înlocuiți cu unități obișnuite ale armatei ruse.
Retragerea cu care a amenințat Wagner a fost percepută atunci de analiști ca semn al rupturii tot mai mari între figurile care conduc efortul de război al Rusiei exact în momentul în care Kievul se pregătea să-și lanseze așteptata contraofensivă de primăvară. Oficialii ucrainieni au respins însă amenințările lui Prigojin, despre care au afirmat că sunt „o capcană” specifică tacticilor de război folosite deseori de Moscova.
În mai multe videoclipuri, Prigojin a criticat puternic liderii apărării din Rusia, acuzându-i direct de comportament inadecvat și de eșecul de a-și atinge obiectivele. El a spus că armata rusă și luptătorii Wagner ar fi trebuit să pună mâna pe Bahmut până pe 9 mai, dar „birocrații” au tăiat muniția de artilerie și ar fi mințit cu privire la numărul de trupe ruse care luptă în oraș.
Prigojin a filmat luptători Wagner morți și i-a înjurat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul Valeri Gerasimov, care conduce războiul din Ucraina pentru Moscova, numindu-i „târfe,” „ticăloși,” „persoane de nimic.”
Ulterior, după ce solicitările sale ar fi fost „satisfăcute,” Prigojin a anunțat că mercenarii săi vor rămâne pe poziții în Bahmut.
- Prigojin ar fi fost doar partea vizibilă al unui complot anti-Putin mai mare, care a fost susținut de lideri ai armatei și din serviciile de informații din Rusia. Obiectivul complotiștilor ar fi fost să-l elimine pe Putin, să retragă soldații din Ucraina și, mai ales, să reînceapă să facă afaceri de miliarde de dolari cu Occidentul.
- Compania Wagner a acționat la ordinal Kremlinului. Intenția „răzvrătiților” a fost aceea de a face ca Rusia să pară slabă, pentru a-i păcăli pe ucrainieni și a-i determina să lanseze mai multe atacuri în regiuni unde erau pregătite ambuscade.
- „Cascadoria” pusă la cale de Prigojin – considerat mereu un apropiat al liderului de la Kremlin – a fost menită să-i scoată în față pe liderii armatei dispuși să se revolte împotriva lui Putin. Orice general sau ofițer superior care a arătat o simpatie cât de mică față de „rebeli” ar fi fost demascat imediat ca acționând împotriva regimului și considerat trădător.
- Putin și Prigojin s-au folosit de confuzia aparentă de sâmbătă pentru a mișca unități dintr-o parte în alta a frontului, păcălindu-i pe ucrainieni și pe cei din NATO.
- Putin a fost cel care a planificat personal „revolta” mercenarilor Wagner. Eșecul acesteia de a se materializa nu face altceva decât să întârească puterea lui Putin și să demonstreze influența majoră pe care acesta continuă să o aibă în Rusia. Putin iese mai puternic în urma „puciului eșuat” și ar putea să arate și mai multă determinare în ceea ce privește atacarea Ucrainei. Țara și opinia publică sunt și mai unite acum în jurul omului forte de la Kremlin.
- Graba cu care Prigojin a oprit înaintarea oamenilor săi spre Moscova, deși unele dintre unități erau la doar câteva zeci de kilometri de capitală, pare suspectă. El a spus că a făcut acest lucru pentru a opri „vărsarea de sânge.” Această declarație, venită din partea unuia care a încurajat omorârea cu barosul a unor unor foști mercenari Wagner, a fost respinsă de unele voci – inclusiv de Bill Bowder, opozantul anti-Kremlin – ca „dramatică,” „nefirească pentru un individ care n-a dat niciodată doi bani pe vărsarea de sânge” și „aranjată din timp”.
- În ciuda știrilor explozive, multe dintre ele neverificate, singurul „război civil” care a avut loc în Rusia s-a petrecut pe Internet. „Revolta” de sâmbătă nu a provocat victime civile sau militare, doborârea elicopterelor și avioanelor rusești – inclusiv înregistrările video care au apărut și au devenit virale pe rețelele sociale – a fost aranjată în laboratoarele FSB, iar evenimentele de sâmbătă au fost puse la cale de Putin cu Prigojin. Cum altfel, se întreabă unii, mercenarii au avut nevoie de 18 luni pentru a avansa 7 km în Bahmut și doar o zi pentru a străbate 350 km spre capitala Rusiei, un avans fulger, în care nu au întâmpinat practic nicio rezistență, iar unitățile militare au părut că „le fac loc” ca să avanseze nestingherite spre Moscova?
- Înțelegerea pe care a făcut-o Prigojin, anunțată de Lukașenko, nu a fost cu Putin, ci cu altcineva de la Moscova. Putin ar fi părăsit în fuga capitala, nu mai deține frâiele puterii, iar Rusia este în pragul unei schimbări de regim iminente.
- Retragerea lui Prigojin și a mercenarilor săi în Belarus este un plan bine pus la punct de strategii de la Moscova. Pe de o parte, Wagner îl va ajuta pe Lukașenko să rămână la putere, în condițiile în care opoziția – inclusiv armată – împotriva dictatorului de la Minsk capătă un contur tot mai vizibil. În al doilea rând, mutarea mercenarilor Wagner în Belarus este strategică. Ei se apropie de Polonia și țările baltice și, în plus, vor fi o amenințare constantă pentru nordul Ucrainei, complicând planurile de atac ale armatei lui Zelenski. Un nou front ar putea fi deschis cât de curând în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina.
Surse: Facebook, Twitter, Reddit, YouTube