PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 8 - 14 MAI 2017
Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 8 — 14 mai 2017:
*** Proiectul legii privind grațierea unor pedepse urmează să intre luni în dezbaterea plenului Senatului.
"Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni și, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atât timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obținut și prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", a anunțat președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae.
Dezbaterea pe articole a proiectului de lege s-a încheiat joia trecută, urmând ca raportul Comisiei juridice să fie redactat luni.
Dezbaterile în comisie la proiectul legii grațierii au stârnit ample reacții, inclusiv proteste de stradă, determinând revenirea asupra votului privind unele prevederi referitoare la grațierea persoanelor condamnate pentru corupție.
*** Muzeul Național de Istorie a României celebrează 45 de ani de existență printr-o amplă serie de evenimente, care vor avea loc în perioada 8 — 12 mai la sediul din Calea Victoriei 12, București.
Cu această ocazie, luni, va fi inaugurată expoziția "MNIR 45", care prezintă istoricul Palatului Poștelor — clădirea-simbol a Bucureștilor, constituirea, evoluția și colecțiile muzeului, publicațiile proprii, proiectele virtuale și planurile de viitor.
În programul manifestărilor mai sunt incluse proiecții de filme, reportaje și documentare având ca subiect Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epocă de Televiziunea Română.
Pe 11 mai se vor acorda premiile MNIR pentru mass-media și va fi proiectat filmul "The Hunt for Transylvanian Gold".
Accesul publicului la activitățile aniversare din zilele de miercuri, joi și vineri este gratuit. De asemenea, în perioada 4 — 14 mai, MNIR poate fi vizitat gratuit.
*** Cantus Mundi Show, un spectacol care are în centrul atenției integrarea socială a copiilor și celebrarea solidarității prin muzică, va fi organizat luni de Primăria Capitalei și Teatrul Excelsior în parteneriat cu Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin", în Parcul Tineretului din Capitală, de la ora 19,00.
Evenimentul reunește peste 45 de coruri, șase ansambluri instrumentale și peste 1.500 de copii care vor cânta alături de invitați speciali, nume importante ale scenei românești: Loredana, Andra, Feli, trupele Taxi și Vunk, Nicu Alifantis & ZAN, Ducu Bertzi & Friends și Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin", dirijat de Anna Ungureanu.
Pe aleile din Parcul Tineretului vor avea loc, pe tot parcursul zilei, acțiuni și ateliere pentru copii: tablouri 3D, face painting, modelare baloane, atelier de colaje și întâlniri cu magicieni.
*** Reînscrierile copiilor în învățământul preșcolar vor începe luni, iar înscrierile din 22 mai.
"În vederea cuprinderii în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unități de învățământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2017-2018, respectiv înscrierea copiilor nou-veniți. Reînscrierile vor începe în data de 8 mai, iar înscrierile se vor derula începând cu 22 mai", a informat Ministerul Educației Naționale.
*** Președintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Parlamentului marți, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la proclamarea independenței României și cu ocazia Zilei Europei.
*** DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție emiterea unui al treilea mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, conform site-ului instanței supreme termenul de soluționare a acestei solicitări fiind marți.
După ce a fugit din țară, pe numele lui Ghiță au fost emise două mandate de arestare în lipsă, date de Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea de Apel Ploiești. Fostul deputat se află în prezent în Serbia, de unde autoritățile române încearcă să îl extrădeze.
DNA a cerut acest nou mandat de arestare în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești.
*** Comisia juridică a Senatului urmează să discute marți propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor prin care președintele este eliminat din procedura de numire a conducerii ÎCCJ și a șefilor de parchete.
Dezbaterea acestei propuneri legislative, al cărei inițiator este președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânată de patru ori.
*** Expoziția "Culorile marțialității. Splendoarea uniformei înaintea Marelui Război", colecția prof. univ. dr. Adrian-Silvan Ionescu, va fi vernisată miercuri, la ora 18,00, în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni.
Expoziția își propune să aducă în atenția publicului vizitator uniforme militare românești și străine din anii 1860 — 1914 și componente ale acestora din România, Serbia, Austro-Ungaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Rusia și Statele Unite ale Americii, la 140 de ani de la obținerea independenței României și 100 de ani de la campaniile militare ale armatei române din Primul Război Mondial.
Expunerea va fi completată cu fotografii de epocă înfățișându-l pe regele Carol I, principele moștenitor Ferdinand, principele Carol, alături de fotografii ale unor ofițeri și soldați români și străini în diverse ipostaze.
Expoziția va fi deschisă până pe 25 iunie.
Alături de alte instituții media, Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.
*** Expoziția "Muzeul (in)vizibil #2 — număr de inventar 111" se va deschide miercuri, la ora 18,00, la Sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR).
Potrivit unui comunicat al muzeului transmis AGERPRES, expoziția se dorește o explorare a arhivei și colecțiilor MNȚR, prin expunerea a tot ce a fost înregistrat cu numărul de inventar 111.
Expoziția, la care intrarea este liberă, va putea fi vizitată până pe 18 iunie.
*** Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta miercuri sesizarea PNL și PMP privind modificările aduse Legii sănătății și asistenței sociale.
PNL și PMP au sesizat CCR asupra modificărilor aduse Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Legii asistenței sociale nr. 292/2011, susținând că proiectul "obstrucționează activitatea instituțiilor vizate și grevează autoritățile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanțare".
"Reglementarea adoptată recent de Camera Deputaților cuprinde norme care încalcă principii constituționale referitoare la principiul egalității în fața legii și al nediscriminării. În același timp, au fost încălcate principii de reglementare referitoare la caracterul organic al actelor normative, care nu pot fi modificate prin intermediul unor acte ordinare", preciza PNL.
Potrivit sursei citate, contrar reglementărilor de principiu care privesc asigurarea folosirii limbii materne în unitățile administrative cu o pondere de 20% a minorităților naționale, prin acest proiect se instituie un criteriu alternativ de 5.000 de locuitori în cazul unităților sanitare și de asistență socială.
"Această reglementare depășește cadrul asigurat minorităților naționale și este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv față de cetățenii români de alte etnii. Contrar jurisprudenței Curții Constituționale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanțare necesare punerii în aplicare a acestuia", explicau liberalii.
*** Elevii de clasa a VI-a vor susține miercuri proba de Limbă și comunicare pentru Evaluarea Națională, iar cea la Matematică joi.
Rezultatele obținute nu se înregistrează în catalogul clasei, fiind valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare și prin informarea părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
*** Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, va rosti joi în Parlament o alocuțiune intitulată "Viitorul Europei", cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la UE.
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, anunța recent că Jean-Claude Juncker va fi prezent la București pe 11 mai pentru o dezbatere publică privind viitorul UE.
*** Președintele Klaus Iohannis va oferi joi, la Palatul Cotroceni, o recepție de Ziua Europei.
Pentru acest eveniment s-a optat pentru o listă extinsă de invitați, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
"De această dată s-a optat pentru o listă extinsă, care să satisfacă un principiu: o reprezentare cât mai largă, atât la nivelul instituțiilor statului, cât și din alte zone, ceea ce înseamnă societate românească, educație, cultură, sănătate, economie", a precizat Dobrovolschi.
*** Peste 300 de muzicieni din 42 de țări vor participa la EUROPAfest, eveniment ce se desfășoară în perioada 11 — 20 mai la București și Sibiu.
Cele zece zile de festival vor cuprinde concerte, concursuri internaționale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri și un concert de gală pe 20 mai.
Evenimentele EUROPAfest vor avea loc în București la Teatrul Odeon, CinemaPro, Institutul Italian, Ibis Nord Caffe, Athenee Palace Hilton și la Sibiu — Sala "Thalia", Sala "Rossini", Sala "Berlioz", Sala "Enescu".
Festivalul debutează joi cu gale în București și Sibiu, la Teatrul Odeon, respectiv Sala "Thalia".
**** Reprezentante ale moașelor din România, Olanda, Danemarca, Elveția, Franța, Cehia și Canada vor participa în perioada 11 — 13 mai, la București, la Conferința Națională "Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România", care își propune să aducă în discuție probleme precum distribuirea deficitară a personalului specializat cu care se confruntă sistemul de sănătate, dar și lipsa de educație în rândul publicului în ceea ce privește sănătatea sarcinii și a îngrijirii nou-născutului.
Conferința se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg, părinți interesați de beneficiile pe care moașele le pot aduce mamelor în perioada sarcinii, dar și în timpul nașterii și ulterior, în primele luni de viață ale nou-născutului.
*** Un semimaraton va avea loc în București duminică în beneficiul copiilor născuți prematur.
Printre cei care vor alerga se numără președintele Colegiului European de Obstetrică și Ginecologie, prof. dr. Jacky Nizard, și scrimera Ana Maria Brânză, a anunțat Salvați Copiii.
Fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea Maternității Bucur din Capitală, care are nevoie de o masă radiantă cu modul de resuscitare pentru a-i salva pe nou-născuții ce vin pe lume înainte de termen.
*** Un târg și expoziții cu obiecte și meșteșuguri ale etniilor din România, ateliere creative pentru copii, spectacole și concerte sunt câteva dintre ofertele Festivalul etniilor — Etnorama, care va avea loc de vineri până duminică în Parcul Herăstrău.
Târgul și expozițiile cu obiecte și meșteșuguri ale etniilor vor fi deschise zilnic, între orele 10,00 și 22,00, oferind o paletă variată de obiecte, produse de uz gospodăresc, ornamente sau accesorii: aranjamente din pănușă, piele, ceramică, sticlă, lemn, săpunuri naturale, esențe, bijuterii.
În zona gastronomică, vizitatorii vor avea ocazia de a degusta mâncărurile tradiționale specifice comunităților etnice, printre care: cârnați nemțești, gulaș, baclava, turtă dulce, kurtos, halva, înghețată sau gofre.
Ateliere creative pentru copii se vor desfășura în fiecare zi, în intervalul 11,00-18,00.
Intrarea la toate activitățile este gratuită.
AGERPRES