PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 5 - 11 IUNIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 5 - 11 IUNIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 5 - 11 iunie:

*** Președintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 4 — 9 iunie o vizită în Statele Unite ale Americii și va avea o întrevedere oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în 2017 se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia, vor constitui teme de discuție. Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite, conform Administrației Prezidențiale.

Luni, președintele Iohannis va participa, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al organizației American Jewish Committee, care are peste 110 ani de existență. Cu acest prilej, AJC îi va acorda președintelui Iohannis distincția "Light Unto the Nations", cea mai înaltă distincție a organizației, care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

*** În săptămâna ce vine ar urma să aibă loc o întâlnire între premierul Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Florian Bodog, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat pe tema achiziției de ambulanțe.

Întâlnirea ar fi trebuit să se desfășoare miercuri, însă ea a fost amânată.

Lunea trecută, ministrul Florian Bodog declara că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu despre achiziția de ambulanțe și că urmează să aibă loc o întâlnire la care să participe și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la întoarcerea acestuia în țară.

*** Trei cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță au fost adresate Ministerului Justiției din Serbia, două dintre acestea fiind formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar o alta de Tribunalul Prahova, fostul deputat urmând a fi audiat marți, 6 iunie, și joi, 8 iunie.

Sebastian Ghiță a fost eliberat din arestul Poliției de la Belgrad în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro, stabilită de magistrații sârbi care au luat în discuție solicitarea avocaților apărării. Surse judiciare de la Belgrad au declarat pentru AGERPRES că eliberarea lui Sebastian Ghiță a fost condiționată de obligativitatea de a nu părăsi capitala Republicii Serbia și de a se prezenta la poliție la datele de 1 și 15 ale fiecărei luni până la soluționarea dosarului ce i-a fost deschis în instanță pentru utilizarea unei identități false.

În audierea desfășurată pe 19 mai, Sebastian Ghiță le-a declarat judecătorilor sârbi că nu este de acord cu cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România întrucât "este persecutat politic".

*** Comisia parlamentară pentru controlul SRI va discuta miercuri, 7 iunie, pe marginea celor prezentate de fosta șefă a AEP Ana Maria Pătru în scrisoarea adresată Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat președintele acestui for, Adrian Țuțuianu.

"Am citit și eu ce a declarat doamna Pătru, afirmațiile privesc o posibilă colaborare a doamnei de la SIVECO, Socol, cu SRI și trimiterea la faptul că ar fi fost sprijinită în obținerea anumitor contracte. Vom discuta în cadrul comisiei cu siguranță și acest aspect și vom decide ce avem de făcut", a spus Țuțuianu.

*** Inițiativa Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției ar intra în dezbaterea plenului Camerei superioare a Parlamentului după data de 7 iunie.

"S-a hotărât să fie sesizate în fond Comisia juridică și Comisia pentru constituționalitate, iar avize vor fi solicitate Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități. Data pentru depunerea raportului este 7 iunie. După data de 7 iunie va intra în dezbaterea plenului Senatului", a precizat președintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu.

*** Cea de a VI-a ediție a Balului Britanic va avea loc vineri la București, printre invitați numărându-se și ambasadorul Paul Brummell. Balul Britanic, organizat de International House Bucharest și English Kids Academy, beneficiază de sprijinul Ambasadei Marii Britanii și de atenția Casei Regale care trimite în fiecare an mesajul Reginei Elisabeta a II-a dedicat copiilor și părinților prezenți la eveniment.

Potrivit organizatorilor, balul este "un eveniment educațional și cultural de elită, în cadrul căruia copiii cu rezultate excepționale la limba engleză sunt premiați". Suma strânsă din taxa de participare la eveniment va fi direcționată către Asociația M.A.M.E., care ajută copii bolnavi sau din familii defavorizate. Elevii English Kids Academy din clasele II — XII și elevii premiați în cadrul concursului gratuit de engleză Fonix vor sărbători cu această ocazie sfârșitul anului școlar, purtând costume de epocă, bucurându-se de premii, surprize și concerte. Toți copiii vor participa la o tragere la sorți pentru a câștiga o tabără oferită de Bookland.

*** Trupe-tribut din Italia, Marea Britanie, Cehia și România vor concerta, între 9 și 11 iunie, în Parcul Izvor din București la cea de-a doua ediție a celui mai mare festival internațional de gen din România.

HeyDay Music Festival își propune să aducă în centrul Capitalei muzica trupelor celebre care au scris istorie de-a lungul timpului, reunind stiluri muzicale diferite — de la rock, reggae, punk, rock 'n' roll până la blues sau pop.

Anul acesta, în Parcul Izvor vor concerta peste 17 trupe-tribut din Italia, Marea Britanie, Cehia și România, oferind show-uri inedite în cadrul cărora vor răsuna cele mai iubite hituri ale anilor '60, '70, '80, '90, precum și piese actuale din repertoriul artiștilor preferați.

Un bilet costă 15 lei/zi iar abonamentul pentru toate cele trei zile de festival este 30 de lei. Biletele pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim, la casa de bilete Creart (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), iar în cele trei zile de festival pot fi cumpărate și de la cele două case special amenajate (Zona Metrou Izvor și zona Splaiul Independenței/ bd. B. P. Hașdeu).

*** În 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe vor avea loc duminică, 11 iunie, alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, în condițiile în care unii dintre edili au fost aleși parlamentari la scrutinul din decembrie 2016, sau alții au fost condamnați pentru diferite infracțiuni și, astfel, nu își mai pot exercita mandatul.

Campania electorală se încheie sâmbătă, 10 iunie, la ora 7,00. Listele electorale permanente se tipăresc până cel târziu pe 9 iunie. Votarea va începe duminică, 11 iunie, la ora 7,00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 21,00.

Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii pot vota numai la secția la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Andreea Rotaru)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…