PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 27 MARTIE - 2 APRILIE 2017
Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 27 martie - 2 aprilie 2017:
*** Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Regale Britanice, se va afla într-o vizită oficială în România, în perioada 29 — 31 martie. Aceasta este a doua vizită oficială în România, din 1998 și până în prezent, a Prințului Charles. Turul regional va continua cu vizite în Italia și Austria.
Președintele Klaus Iohannis va avea, pe 29 martie, o întrevedere cu Prințul Charles. Șeful statului va oferi și o recepție în onoarea înaltului oaspete. Iohannis l-a mai primit pe Prințul Charles, la Palatul Cotroceni, pe 31 mai 2015 și pe 29 mai 2016.
Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media unic al evenimentului.
*** Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să pronunțe, pe 28 martie, sentința în dosarul "Gala Bute", în care fostul deputat Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.
Judecătorii au amânat pe 13 martie pronunțarea în acest dosar.
La ultimul termen al procesului, care a avut loc pe 1 martie, procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare spre maximum și în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu. În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă, procurorii au cerut pedepse cu executare, dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.
Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Udrea a stat în arest preventiv în perioada 25 februarie — 7 mai 2015, după care a fost plasată în arest la domiciliu până la data de 16 iunie 2015.
În dosar au mai fost deferiți justiției fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
*** La Înalta Curte de Casație și Justiție este programat pe 28 martie un nou termen în dosarul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.
La termenul anterior, trei inculpați din dosar și-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați prin procedură simplificată, în timp ce liderul social-democraților s-a declarat nevinovat.
Alte cinci persoane implicate în dosar au declarat că se consideră nevinovate și că doresc judecarea prin procedură normală, solicitând să fie audiate pe parcursul procesului.
Dosarul a fost trimis în instanță de DNA pe data de 15 iulie 2016, Dragnea fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.
În același dosar, a fost trimisă în judecată și fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
*** Consiliul General al Municipiului București urmează să se reunească pe 29 martie, pe ordinea de zi figurând înființarea a zece companii municipale.
Cele zece proiecte de hotărâre prevăd aprobarea înființării Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București; Companiei Municipale Energetice; Companiei Municipale Consolidări; Companiei Municipale Străzi, Poduri și Pasaje; Companiei Municipale Parking; Companiei Municipale Managementul Traficului; Companiei Municipale Medicale; Companiei Municipale Turistice; Companiei Municipale Parcuri și Grădini; Companiei Municipale Agrement.
Societățile pe acțiuni vor avea ca membri fondatori Municipiul București prin CGMB și SC Service Ciclop SA. Capitalul social al societăților ar urma să fie de 120.000 lei, respectiv 12.000 acțiuni nominative cu valoare nominală de zece lei fiecare. Structura acționariatului pentru aceste societăți va fi: Municipiul București prin CGMB — 11.988 acțiuni, reprezentând 99,9% din capitalul social, SC Service Ciclop SA — subscrie un număr de 12 acțiuni reprezentând 0,1% din capitalul social.
*** Orchestra Națională de Instrumente Folclorice Turksoy, compusă din peste 45 de artiști originari din țările vorbitoare de limbă turcă, va prezenta pe 27 martie la Opera Națională din București "NEVRUZ — Spectacolul Primăverii". Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Turcia în România, Yunus Emre Enstitusu — Centrul Cultural Turc din București, în colaborare cu Turksoy.
Prin acest spectacol, artiștii turci doresc să facă cunoscute prin muzică, dansuri, instrumente și costume, tradițiile și obiceiurile de întâmpinare a primăverii.
Orchestra Națională de Instrumente Folclorice a fost înființată de Turksoy în 2016. Membrii orchestrei sunt soliști profesioniști, dansatori și muzicieni ai lumii turcice care provin din ansambluri de muzică și dans cunoscute în țările lor.
Intrarea este liberă, pe baza invitațiilor care se pot ridica de la sediul Yunus Emre Enstitusu — Centrul Cultural Turc din București.
*** Academia de Studii Economice din București va organiza, în perioada 27 — 31 martie, cea de a IV-a ediție a Săptămânii Porților Deschise, manifestare adresată elevilor care se pregătesc să devină studenți în acest an.
Potrivit unui comunicat de presă al ASE, elevii sunt așteptați zilnic, în intervalul orar 9,00 — 15,00, pentru a participa la diverse întâlniri interactive în cadrul universității, pentru a vizita Târgul Facultăților ASE și pentru a afla informații detaliate despre oferta educațională.
În acest an, Academia de Studii Economice din București oferă 6.000 de locuri la licență, dintre care peste 2.800 la buget, 5.000 de locuri în cămine, peste 400 de burse Erasmus și alte mobilități studențești. Facultățile ASE oferă 24 de programe de studii de licență, cu predare în română, engleză, franceză, germană.
*** Gala filmului românesc pentru copii va avea loc, în perioada 27 — 30 martie, la Cinema Europa din Capitală. Invitatele de onoare sunt regizoarea Elisabeta Bostan și cântăreața Margareta Pîslaru.
Pe parcursul celor patru zile vor putea fi vizionate gratuit filmele "Saltimbancii", "Veronica", "Neamul Șoimăreștilor", "Veronica se întoarce", "De-aș fi Harap Alb", "Amintiri din copilărie", "Ștefan cel Mare — Vaslui 1475", "Maria Mirabela", "Zâmbet de soare", "Dumbrava minunată", "Un saltimbanc la Polul Nord", "Aventurile lui Babușcă", "Rămășagul".
Organizatorii nu percep nicio taxă pentru participare. Accesul este permis doar în baza programării prealabile a unităților de învățământ.
Gala filmului românesc pentru copii este organizată de Asociația Europeană pentru Promovarea Filmului în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Arhivei Naționale de Filme, al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al RADEF RomâniaFilm și al DACIN SARA.
*** O serie de ateliere de creativitate se vor desfășura, în perioada 27 — 31 martie, la Muzeul Național al Țăranului Român, în cadrul programului "Școala Altfel".
"Atelierul de creativitate al MȚR invită grădinițe, școli, licee, organizații nonprofit la desenat, pictat, colaj textil și broderie, povești bricolate, teatru de umbre, croitorie și țesut, pictură pe sticlă, modelaj în argilă și ceară, ateliere de hârtie manuală și alte multe jocuri și jucării", a informat Biroul de presă al instituției muzeale.
Înscrierile se fac la numărul de telefon 0752.111.550. Costuri atelier — 15 lei/ participant.
*** Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF are loc în perioada 28 martie — 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco. În cadrul evenimentului urmează să fie prezentate pelicule câștigătoare ale marilor premii de la cele mai prestigioase competiții în domeniu din lume.
Competiția internațională revine cu cinci programe concentrate în jurul a cinci teme: You Are Another Me: On Exile and Shifting Borderscapes, The Politics Of The Body: The Performative Self, Searching For Transcendence: Spirituality in the Digital Age, The Alchemy Of The Frame: Deconstructing the Image, Cutting The Cord: Family Love and Its Discontents.
Juriul ediției din 2017 a BIEFF este compus din Nora Molitor — reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art; Paolo Moretti — membru al comitetului de selecție al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille și program advisor pentru Visions du Reel Nyon; Călin Dan — artist vizual și director al Muzeului Național de Artă Contemporană MNAC București.
*** Legende ale jazz-ului european și american și tineri muzicieni consacrați vor fi prezenți la cea de a V-a ediție a Festivalului Jazz in Church, în perioada 29 martie — 2 aprilie.
Evenimentele din cadrul festivalului debutează, pe 29 martie, cu un concert dedicat Jubileului de 500 de ani de Reformă Protestantă, susținut de Sarah Kaiser Band din Germania. Intrarea este liberă.
Biletele sunt disponibile online pe eventim.ro și în rețelele magazinelor Orange, Vodafone, Germanos, Cărturești, Humanitas, Diverta, Carrefour, OMV.
Festivalul este organizat de asociația Jazz.ro, în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. din București. Evenimentul se bucură de patronajul ambasadorului Elveției în România, Urs Herren.
*** Rezultatele la simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a și a probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat urmează să fie comunicate elevilor în data de 31 martie.
Potrivit Ministerului Educației Naționale, notele obținute nu se trec în catalog, iar în situația excepțională în care se dorește acest lucru elevul trebuie să facă o solicitare profesorului.
În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune, a precizat MEN.
Simularea a avut loc în perioada 13 — 17 martie, la nivelul întregii țări.
AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)