PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 APRILIE 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 APRILIE 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 24 - 30 aprilie 2017:

*** Luni, 24 aprilie, Legea salarizării unitare urmează să fie depusă la Parlament, conform unui anunț făcut de președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a precizat că până în prezent au fost formulate aproximativ 30 de amendamente, care "nu modifică în mod esențial legea". El a punctat că vor fi dezbateri serioase asupra acestui proiect, până la adoptare fiind prevăzut un termen de până în două luni.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că PSD — ALDE se află "între ciocan și nicovală" cu Legea salarizării unitare, precizând că rămâne sceptică asupra capacității social-democraților de a livra ce promit. Ea a spus că această măsură nu a fost asumată oficial de Guvern după observațiile făcute de Consiliul Legislativ.

*** Senatorii juriști ar putea relua luni, 24 aprilie, dezbaterile asupra proiectului de lege privind grațierea unor pedepse.

În această săptămână, Administrația Națională a Penitenciarelor a prezentat o simulare pe care a transmis-o Comisiei juridice. Conform documentului, 2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege în forma amendată de senatorul Șerban Nicolae, dacă ar fi adoptat de Parlament, de cele în forma Guvernului ar beneficia 1.190 de persoane, iar în forma propusă de Consiliul Superior al Magistraturii — 888.

Totodată, în varianta propusă de Asociația Magistraților din România ar fi grațiați 945 de condamnați, dintre care 71 ar fi femei însărcinate sau unici întreținători de familie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are o propunere de care ar beneficia 974 de persoane, iar Uniunea Națională a Barourilor din România a prezentat o variantă cu 899 de persoane ale căror pedepse ar putea fi grațiate, conform simulării.

Potrivit propunerii președintelui Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, simularea relevă că ar putea beneficia de grațiere 246 de persoane care au fost condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

*** Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este invitat marți, 25 aprilie, în ședința Comisiei juridice din Senat pentru a clarifica situația pachetului de legi pe justiție pe care ministerul urmează să îl redacteze.

"Domnia sa și-a luat un angajament acum patru săptămâni, acum o săptămână am discutat pe aceeași temă cu domnia sa, dar aș vrea să fie prezent în fața comisiei în așa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte", a declarat președintele comisiei, Șerban Nicolae, într-o ședință din această săptămână.

Tot atunci, secretarul de stat în MJ Mariana Moț a spus că ministerul încă așteaptă puncte de vedere de la instituțiile implicate și că proiectul va fi pus în dezbatere în măsura în care aceste opinii vor fi strânse.

Joi, premierul Sorin Grindeanu declara că proiectul de lege de punere în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu Codul penal și Codul de procedură penală va fi transmis la Parlament doar în momentul în care dezbaterea sa publică s-a încheiat.

*** Senatorii și deputații se reunesc miercuri, 26 aprilie, în ședință comună jubiliară, dedicată aniversării Centenarului "Iași — Capitala Regatului României 1916 — 1918 și Oraș al Marii Uniri", dar și împlinirii a 100 de ani de la dezbaterile și adoptarea de către Senat și Adunarea Deputaților, reunite la Iași, a legilor reformatoare ale statului român: legea agrară și legea electorală.

La ședință sunt invitați președintele Klaus Iohannis, foștii președinți ai României, Custodele Coroanei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Academiei Române, membri ai Guvernului, parlamentari și miniștri din Republica Moldova, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.

*** Curtea Constituțională s-ar putea pronunța joi, 27 aprilie, în cazul sesizării Avocatului Poporului privind articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat".

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Andreea Rotaru)


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!