PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 14 - 20 OCTOMBRIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 14 - 20 OCTOMBRIE

Principalele evenimente din săptămâna 14 - 20 octombrie:

*** Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să anunţe, luni, cel târziu marţi, premierul pe care îl desemnează să formeze un nou Cabinet, după ce Guvernul condus de social-democrata Viorica Dăncilă a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură.

"Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. În contextul desemnării, să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesedişti pentru guvernare!", a declarat şeful statului vineri, la finalul primei runde de consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament.

El a avut discuţii cu reprezentanţii PNL, USR, UDMR, PMP, PRO Europa, ALDE şi ai minorităţilor naţionale. PSD nu a răspuns invitaţiei preşedintelui şi nu a fost prezent la consultările de la Palatul Cotroceni.

"Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut. Însă vreau să ştie toată lumea că eu intenţionez să fac repede o desemnare. (...) PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor. Au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. (...) Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. (...) PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunţă un parcurs dificil. Celelalte formaţiuni care au venit -toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanţe", a precizat Klaus Iohannis.

*** Guvernul interimar condus de premierul demis Viorica Dăncilă se reuneşte luni într-o nouă şedinţă.

Şefa interimară a Executivului a anunţat vineri, după întâlnirea privind organizarea campaniei pentru prezidenţiale, că hotărârea de guvern pentru alocarea fondurilor către primari va fi dată luni.

"Luni vom face şedinţă, vom da şi această hotărâre de guvern. Mai era un pic de lucrat la Ministerul Finanţelor", a spus Dăncilă.

Ea a mai anunţat că PSD va avea câte un responsabil de campanie la alegerile prezidenţiale pe fiecare regiune a ţării.

"Avem pe fiecare regiune, pentru a eficientiza activitatea, câte un responsabil de campanie. Luni vom fi la sediul din Kisellef şi vom face o echipă mult mai puternică", a precizat Dăncilă, sâmbătă, cu ocazia lansării candidaturii.

La rândul său, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, afirma sâmbătă că varianta de buget a social-democraţilor pentru anul 2020 este în fază de proiect şi că în zilele următoare poate fi prezentată, subliniind că "va avea toate veniturile incluse" cu privire la angajamentul PSD - "şi salarii, şi pensii, şi partea de investiţii".

*** Marţi este programat, la Instanţa supremă, termen în dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Pe 17 septembrie, Instanţa supremă a amânat pentru 15 octombrie acest dosar, motivul fiind că nu fusese publicată de către Curtea Constituţională motivarea deciziei privind completurile specializate.

Joi, CCR a dat publicităţii motivarea deciziei din 3 iulie prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de neconstituirea de către Instanţa supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de un complet de trei judecători la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în legătură cu mai multe licitaţii de lucrări pentru apă şi canalizare.

*** Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, pentru marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate de şase ori, după ce majoritatea procurorilor din CSM au refuzat să se prezinte.

La ultima şedinţă a plenului CSM, din 8 octombrie, au lipsit patru procurori, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi procurorul general interimar, Bogdan Licu.

*** Curtea Constituţională a României urmează să discute miercuri sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Pe 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preciza că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au anunţat că vor să semneze sesizarea către Curtea Constituţională privind modul în care a fost ales Meleşcanu la conducerea Senatului.

*** Liceenii români, cu vârste între 14 şi 17 ani, se pot înscrie, până joi, în programul FLEX, prin care le este asigurat studiul în Statele Unite ale Americii timp de un an.

Programul de schimb de experienţă FLEX este finanţat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să le ofere liceenilor din România ocazia de a locui la familii americane şi de a studia într-un liceu american pe parcursul anului şcolar 2020 - 2021.

Participarea la programul FLEX, aflat la al cincilea an de existenţă în România, este gratuită.

Competiţia este deschisă liceenilor care au cetăţenie română, s-au născut între 15 iulie 2002 şi 15 iulie 2005, sunt în prezent în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază engleza la liceu, îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza de SUA şi nu au stat în Statele Unite mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

*** Invictus România va organiza, în perioada 17 - 25 octombrie, cea de a şasea ediţie a Ştafetei Veteranilor, o cursă de alergare la sunt aşteptaţi să participe militari, civili, dar şi militari răniţi în teatrele de operaţii, care vor purta drapelul tricolor pe traseul Bucureşti - Carei.

Întrecerea este organizată în contextul sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României.

"Alergătorii însoţiţi de biciclişti vor pleca din Bucureşti pe 17 octombrie şi vor ajunge pe 25 octombrie la Carei, ultimul teritoriu eliberat de Armata Română în al Doilea Război Mondial. Participanţii la acest eveniment se vor opri pe traseu, la monumente închinate Eroilor Neamului, pentru a-şi arăta respectul faţă de eroismul şi jertfa acestora", precizează un comunicat de presă.

Traseul din acest an porneşte pe 17 octombrie, la ora 9,00, de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti şi însumează peste 650 de kilometri.

*** Sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena a României va ajunge în ţară vineri.

Conform Casei Regale, Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

După sosirea pe Aeroportul Otopeni, cortegiul funerar se va deplasa la Curtea de Argeş, urmând a încetini viteza în localităţile prin care va trece de-a lungul călătoriei.

Ceremonia funerară este programată pentru sâmbătă. Reînhumarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

O carte de condoleanţe a fost deschisă vineri la Palatul Elisabeta şi va fi la dispoziţia publicului până pe 21 octombrie.

*** Expoziţia "Doina Levintza - experiment teatral" va fi vernisată în foaierul central al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" vineri, în deschiderea oficială a celei de a 29-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura până pe 27 octombrie.

"Creaţii alese, regândite de inegalabila Doina Levintza, propun o formulă nouă a costumului de teatru într-un manifest artistic de sine stătător: un demers menit să îi recalibreze semnificaţia. Costumul dobândeşte, astfel, nobleţe, devenind un simbol al perenităţii celei mai efemere dintre arte: Teatrul", arată UNITER într-un comunicat de presă.

Ediţia din 2019 a FNT este dedicată celor 30 de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989. Motto-ul ediţiei este "Teatrul, clipa magică a Istoriei".

În cele zece zile de festival vor putea fi văzute 41 de producţii naţionale, realizate în stagiunea 2018 - 2019, cărora li se vor adăuga patru spectacole străine, de teatru şi dans de înaltă clasă, care vor fi jucate pe scenele celor mai importante teatre partenere din Bucureşti.

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Este un eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Bucureşti.

*** Elevi, studenţi sau profesionişti, începători sau veterani, urmează să participe, sâmbătă şi duminică, la Hackathonul internaţional "NASA Space Apps Challenge 2019", care se va desfăşura simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, alături de peste 200 de oraşe din întreaga lume.

La ediţia din acest an sunt propuse cinci teme generice şi 25 de teme specifice, care pot fi consultate în cadrul fiecărei categorii. Cea numită "Oceanele pământului" urmăreşte identificarea de soluţii optime pentru protejarea acestora. Categoriile "Luna noastră", respectiv "Planetele" propun explorarea creativă a acestora. Ultima categorie, "Trăind în propria lume", pune accentul pe elementele care ne permit existenţa pe Terra şi pe proiectele creative care ilustrează conexiunile din interiorul acestui ecosistem.

"SpaceApps Challenge" este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume.

În cadrul ediţiei din 2018 au fost înscrişi peste 18.000 de participanţi din 75 de ţări, iar în România 300 de participanţi au fost prezenţi la hackathon. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!