PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 13 - 19 FEBRUARIE 2017
Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 13 - 19 februarie 2017:
*** Comisiile parlamentare pentru buget-finanțe se vor întâlni luni, pentru a trage concluziile în legătură cu cele două rectificări bugetare de anul trecut, iar cel mai probabil marți se va întocmi raportul pe acest subiect.
Parlamentarii din cele două comisii l-au audiat pe vicepreședintele Curții de Conturi, Cosmin Nicula, care a declarat că, din datele pe care le are și le-a prelucrat instituția, Guvernul trebuia să facă în 2016 rectificare bugetară negativă, atât în iulie, cât și în noiembrie, având în vedere estimările optimiste privind veniturile și cheltuielile totale.
Fostul premier Dacian Cioloș și foștii miniștri Anca Dragu și Vasile Dîncu nu s-au prezentat la audieri. Dîncu a transmis o scrisoare prin care informa că este plecat din țară, iar Cioloș și Dragu au trimis un material scris în care au răspuns la întrebările cu privire la cele două rectificări bugetare din 2016.
*** Elevii și preșcolarii se întorc luni, la cursuri, după o vacanță de o săptămână.
Următoarea vacanță, cea de primăvară, este programată între 19 și 30 aprilie. Practic, elevii vor fi liberi din 14 aprilie după finalizarea cursurilor, având în vedere că 17 aprilie, a doua zi de Paști, este nelucrătoare, iar pe 18 aprilie, conform contractului colectiv de muncă, dascălii au liber.
*** Proiectele de programe școlare pentru clasele V-VIII, lansate de Ministerul Educației Naționale și Institutul de Științe ale Educației, se află în consultarea specialiștilor și practicienilor până luni.
Potrivit MEN, procesul de consultare s-a adresat cadrelor didactice, inspectorilor școlari și altor categorii de specialiști care ar putea oferi un feedback relevant cu privire la aceste proiecte.
În perioada 13 — 16 februarie datele colectate în procesul de consultare vor fi prelucrate și transmise către grupurile de lucru. Între 16 — 22 februarie vor avea loc integrarea propunerilor și transmiterea către ISE a proiectelor finale de programe școlare, în intervalul 23 — 28 februarie urmând să se facă verificarea finală.
Ordinul de ministru care va aproba noile programe școlare pentru ciclul gimnazial urmează să fie semnat și transmis către Monitorul Oficial în 28 februarie — 1 martie.
*** Expoziția "Pictură românească din colecția Fundației Bonte" va fi vernisată luni, la Muzeul Colecțiilor de Artă.
Evenimentul, organizat de Muzeul Național de Artă al României, Fundația Bonte și Institutul Cultural Român, reunește 57 de lucrări realizate, printre alții, de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu, Alexandru Ciucurencu.
Prezentată în anul 2016 la Palatul Național Ajuda din Lisabona, expoziția curatoriată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, este oferită acum publicului român.
Expoziția va fi deschisă în perioada 14 februarie — 30 aprilie și va include ghidaje speciale și alte activități educative pentru public.
*** Spectacolul "No uămăn, no crai" va fi prezentat de Teatrul de Artă București marți, într-o ediție specială de Sfântul Valentin.
Spectacolul îi reunește pe Geo Constantinescu, Vlad Popescu și Marius Cordoș într-un colaj de poezii cu tente romantico-melancolico-umoristice, un cântec vioi, fără cusur, al unei chitări cu suflet, istorioare rimate, multă carismă și ironie, precizează organizatorii.
Biletele, cu prețuri de 31,5 lei sau 21 de lei pentru studenți, elevi și pensionari, pot fi achiziționate online pe www.teatruldearta.ro/bilete , eventim.ro și mystage.ro .
*** La Tribunalul București este programat miercuri primul termen privind contestația depusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, la executarea condamnării de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul".
Acțiunea are ca obiect contestația la executare, prevăzută de art. 598 din Noul Cod de procedură penală, fiind o cale extraordinară de atac.
Pe 2 februarie, Dragnea a anunțat că a început o acțiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea unei contestații la executare adresată Tribunalului București.
"Avocații spun, studiind Codul penal și de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. (...) Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am motivarea — asta înseamnă că hotărârea nu este completă", a afirmat el.
Președintele PSD explica că motivarea trebuia dată în 30 de zile și semnată și compusă de către toți membrii completului.
Între timp, pe 8 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei din 22 aprilie 2016 prin care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de un complet condus de Livia Stanciu la doi ani închisoare cu suspendare, în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie 2012.
Dragnea a fost acuzat de DNA că a uzat, cu ocazia organizării și desfășurării acestui referendum, de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.
*** Biletele individuale pentru Festivalul Internațional "George Enescu" se pun în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10,00, în rețeaua Eventim.
Potrivit organizatorilor festivalului, biletele se pot achiziționa atât online, pe site-ul www.eventim.ro , cât și în rețeaua magazinelor Eventim din întreaga țară (Germanos, Orange, Vodafone, Diverta, Carrefour, librăriile Humanitas și Cărturești, stațiile OMV), la birourile Eventim din București și din țară, precum și pe site-urile Eventim din străinatate și în rețelele Eventim internaționale.
Peste 3.000 de artiști din întreaga lume vor fi prezenți la București și în alte șapte orașe din țară — Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău, Ploiești și Sibiu — în cadrul a 80 de evenimente, la ediția 2017 a Festivalului Enescu, între 2 și 24 septembrie.
*** Opera Comică pentru Copii prezintă pe 17 și 18 februarie premiera baletului "Eliza, Micuța Florăreasă" inspirat din piesa creată de George Bernard Shaw după povestea lui Pygmalion și a Galateei, transfigurați în lumea modernă în persoana profesorului Henry Higgins și a florăresei Eliza Doolittle.
AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Georgiana Tănăsescu)