Comentariul din timpul vizitei în Orientul Mijlociu a preşedintelui american Joe Biden vine într-un moment în care capacitatea neutilizată de producţie a membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este scăzută.
”O parte din sprijinul (de azi) este că toată lumea care cercetează situaţia saudită vede că nu mai au prea multă capacitate”, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,06 dolari, sau cu 2,1%, până la 101,16 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul West Texas Intermediate a crescut cu 1,81 dolari, sau cu 1,9%, la 97,59 dolari.
Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în septembrie au avansat cu 2,06 dolari, sau cu 2,08%, la 101,16 dolari pe baril.
Ambii indicatori au consemnat cele mai mari scăderi săptămânale din ultima lună, determinate în mare parte de temerile de la începutul săptămânii că o recesiune globală va duce la reducerea cererii.
Preţul petrolului Brent a scăzut cu 5,5% în al treilea declin săptămânal, iar petrolul WTI cu 6,9%, în al doilea declin săptămânal.
Biden, determinat de interesele energetice şi de securitate, a sosit vineri la Jeddah şi era de aşteptat să solicite Arabiei Saudite să pompeze mai mult petrol. Dar Statele Unite nu se aşteaptă ca Arabia Saudită să stimuleze imediat producţia de petrol şi aşteaptă rezultatul următoarei reuniuni a OPEC+ din 3 august, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Statele Unite ar putea să-şi asigure totuşi angajamentul că OPEC va spori producţia în lunile următoare, în speranţa că va oferi un semnal pieţei că aprovizionarea va veni, dacă va fi necesar.