Potrivit sursei ccitate, contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,59 dolari, sau cu 3%, la 124,16 dolari pe baril până la ora 17:02 GMT (20:02 ora României. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în creştere cu 3,49 dolari, sau cu 2,9%, la 122,90 dolari, transmite News.ro.
Preţurile sunt cele mai mari de după 8 martie, când au atins cele mai ridicate niveluri din 2008.
Stocurile comerciale de ţiţei din SUA au crescut în mod neaşteptat săptămâna trecută, în timp ce ţiţeiul din Rezerva Strategică de Petrol a scăzut cu un volum record.
Stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 0,8 milioane de barili, deoarece cererea de combustibil a crescut, în pofida preţurilor mari de la pompă.
Analistii intervievaţi de Reuters se asteptau ca stocurile de benzina să crească cu 1,1 milioane de barili.
Preţul petrolului a crescut considerabil şi luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent depăşind 120 de dolari, după ce Arabia Saudită a majorat preţurile pentru ţiţeiul său vândut în iulie, indicând o ofertă restrânsă, transmite Reuters.
Decizia surprinzătoare a Arabiei Saudite a venit după ce săptămâna trecută grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a decis să majoreze în iulie şi august producţia cu 50% mai mult decât estimaseră anterior, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar.
Astfel, Arabia Saudită a majorat preţul ţiţeiului Arab Light în Asia cu 6,50 dolari faţă de nivelul mediu al cotaţiilor de referinţă din Oman şi Dubai, a anunţat duminică compania de stat Aramco. Este cel mai ridicat nivel din mai, când piaţa era afectată de temerile privind întreruperea livrărilor de petrol din Rusia.
„Producătorii de ţiţei „bat fierul cât e cald", iar majorarea cererii de combustibil în SUA pe perioada verii şi atenuarea restricţiilor din China vor menţine probabil preţurile ridicate.”, susţine Avtar Sandu, director în cadrul Phillip Futures în Singapore.