Preţurile gazelor naturale în Europa, aproape de un nivel record. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.
La hub-ul TTF de la Amsterdam cotaţiile au crescut cu peste 6%, Foto: Shutterstock
Potrivit sursei citate, joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%.
În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).
De asemnea, cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record, informează Agerpres .
Conform specialiştilor, în ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.
În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.
Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.
,,Pur şi simplu Europe nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze", a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.
În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.
După ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei în urma deciziei de a invada Ucraina, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa.
Astfel, conducta Nord Stream 1, cea mai mare infrastructură de gaze din Europa, va fi închisă timp de 3 zile, de la sfârșitul lunii august, potrivit news.ro.
Noile lucrări de întreţinere neprogramate la conducta Nord Stream 1 au adâncit disputa privind gazele transportate din Rusia către țările europene şi amplifică atât riscul unei recesiuni, cât şi al penuriei în timpul iernii.
Gazprom a anunțat vinerea trecută că oprirea este determinată de faptul că singurul compresor al conductei rămas în funcțiune trebuie să fie verificat. Așadar, livrările de gaze vor fi suspendate în intervalul 31 august-2 septembrie.
Compania rusească a mai precizat că lucrările de mentenanță sunt necesare la fiecare 1.000 de ore de funcționare.
„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat.
Livrările vor fi reluate cu un volum de 33 de milioane de metri cubi pe zi, după finalizarea lucrărilor de mentenanță, potrivit declarațiilor gigantului energetic Gazprom. Sursa citată a subliniat că se vor relua livrările de gaze cu ,,condiția să nu fie identificate defecțiuni".
Sursa: adevarul.ro