Preţurile europene la gaze şi electricitate îşi continuă scăderea graţie livrărilor de GNL

Preţurile europene la gaze şi electricitate îşi continuă scăderea graţie livrărilor de GNL

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut luni, pentru a patra zi consecutiv, pe fondul aşteptărilor potrivit cărora livrările americane de gaze lichefiate vor calma piaţa, la acestea adăugându-se şi faptul că traderii iau în calcul evoluţiile meteo favorabile şi riscurile la adresa cererii de energie provocate de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze din Ţările de Jos, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu 19% până la 90 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 6 decembrie, pe fondul aşteptărilor ca livrările de gaze lichefiate să calmeze criza energetică de pe continent. În paralel, preţurile la electricitate în Germania au înregistrat o scădere record de 36%, până la 220 de euro pentru un Megawatt-oră, în condiţiile în care declinul preţului la gaze face mai ieftină producţia de electricitate.

În ultima săptămână cotaţiile la gaze naturale au scăzut cu 25% după ce un număr crescut de nave care transportă gaze lichefiate au început să se îndrepte spre porturile europene. În paralel, prognozele meteo favorabile pentru o mare parte din Europa continentală înseamnă o diminuare a cererii de energie şi există şi incertitudini cu privire la impactul răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului.

Cu toate acestea, Europa se confruntă în continuare cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Luni, cu prilejul licitaţiilor pentru ziua următoare, grupul rus Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit pentru livrarea de gaze naturale la punctul de măsurare Mallnow, de la graniţa Germaniei cu Polonia, unde se termină gazoductul Yamal-Europe. În paralel, operatorul german de reţea Gascade a anunţat că gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona luni în mod reverse pentru a şaptea zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că Moscova nu realizează noi exporturi prin gazoductul Yamal-Europe din cauza lipsei de noi comenzi europene. Oficialii Gazprom consideră drept imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor ruseşti Poloniei, într-un moment de creştere a preţurilor, dezminţind acuzaţiile că Moscova limitează în mod voluntar livrările spre Europa. "Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început...nu este cea mai raţională decizie", a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze. AGERPRES


populare
astăzi

1 Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”

2 VIDEO Zonă de interes maxim...

3 Armand Goșu / „Atenție ce pace vă doriți”

4 Momentul în care Donald Trump descoperă scrisoarea lăsată de Joe Biden

5 Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu. Fostul premier a rămas cu trei apartamente în București, Istanbul și Dubai