Preţurile energiei scad în Europa, în urma majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate
Preţurile energiei electrice în Europa sunt în scădere, pe fondul majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG), care atenuează criza energetică de pe continent, transmite Bloomberg.
Mai multe nave care transportă LNG au sosit în Europa, într-un moment în care stocurile erau la cel mai redus nivel din mai mult de un deceniu.
Vremea mai caldă din Europa Centrală şi estimările privind producţia mai ridicată de energie eoliană în următoarele zile reduc momentan riscurile unor noi creşteri de preţuri. Aceste prognoze au dus la scăderea cu 8,2% a cotaţiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piaţa din Germania, un preţ de referinţă pentru întregul continent. La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut pentru a treia zi consecutiv.
"Preţul gazelor afectează direct preţurile energiei electrice în Europa, sunt cel mai semnificativ motiv al evoluţiei preţurilor astăzi", a apreciat Bengt Longva, analist la StormGeo-Nena AS în Oslo.
Declinul preţurilor din ultimele zile oferă un sprijin companiilor mari consumatoare de energie şi gospodăriilor din Europa, care din toamnă se confruntă cu o creştere semnificativă a facturilor.
Cererea extrem de ridicată din Europa a dus în decembrie la creşterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit datelor Refinitiv, aceasta în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică.
Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creştere faţă de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv şi ale Administraţiei SUA pentru informaţii în domeniul energiei.
Avansul reflectă majorarea cererii pentru încălzirea locuinţelor şi pentru industrie, care a determinat un nivel record al preţurilor în Europa şi în Asia. Statele Unite au livrări ieftine şi însemnate cantitativ după ce producţia internă a depăşit cererea în SUA cu 10%.
Datele care analizează transportul maritim arată că aproximativ 7,15 milioane tone de LNG au fost livrate luna trecută pe 106 nave, în creştere cu 16% faţă de 6,14 milioane tone pe 89 vapoare în decembrie 2020, şi depăşind precedentul record de 6,51 milioane tone din mai.
În porturile din Marea Britanie, Olanda şi Belgia sunt aproximativ 30 de nave care transportă LNG şi care ar urma să-şi livreze încărcătura luna aceasta, şi cel puţin alte 13 urmează să sosească din Statele Unite.
Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.AGERPRES