Prețurile de vis pentru care se înghesuie românii să-și ia casă într-o țară din UE. „La noi în comună doar terenul ar fi 150.000 de euro”
Prețurile imobiliarelor au luat-o razna în România, iar oamenii își permit tot mai greu să-și cumpere o casă sau un teren, mai ales că ratele băncilor din țară sunt cele mai mari din UE. Există însă țări în apropiere unde casele se vând cu prețuri derizorii, iar românii se înghesuie să le ia.
Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay
Prețurile proprietăților în Ungaria, cu excepția capitalei Budapesta, sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, iar mulți români profită și se grăbesc să-și ia o casă sau teren. Dacă în România locuințele se vând cu prețuri tot mai apropiate de cele din Occident , la vecinii noștri din Vest lucrurile stau diferit. De cele mai multe ori, o casă cu teren se vinde pentru prețuri de circa 10.000 de euro, mai ieftin cu mult decât în România, dar există și excepții.
La doi pași de România, foarte aproape de Vama Salonta, într-un orășel de graniță din Ungaria, proprietarul vinde o casă cu teren de 1.352 mp cu doar 2.800 de euro, ușor negociabil.
„Vând casă în orășelul Vésztő Ungaria la 37 km de la vama Salonta. Casa este construită din văioagă, are 90 mp și necesită reparații, deorece este nelocuită de 7 ani. Apă, canalizare, curent și gaz în fața porții. Are un teren de 1352 mp. Prețul este 2.800 de euro, ușor negociabil. Se poate vedea oricând la următoarea adresă: Vésztő Attila utca 44”, a scris proprietarul pe un grup de Facebook, oferind și un număr de telefon.
Prețuri de neimaginat
Reacțiile au fost dintre cele mai diverse. În timp ce unii s-au arătat neîncrezători, alții s-au interesat de chilipir, dar nu au lipsit nici unii care au comentat că imobilul trebuie renovat, așa că prețul ar fi în realitate mai mare.
„Aberezi. Mai mult de 1.500 nu merită la câți bani trebuie băgați pentru a o face locuibilă în termeni decenți”, a comentat cineva. A fost imediat contrazis de alți membri ai grupului. „Încearcă să cumperi aici în România la preț de 2.800 de euro o casă! E plină țara cu case la asemenea prețuri! Chiar și la 1.500 de euro”, l-a ironizat un internaut. „Hai să comentăm... cu 100 de euro nu vrei? Cred, sunt sigură că nici 10 euro nu ai. Ce oameni...”, a scris o doamnă.
„La noi în comună doar acest teren ar costa 150.000 de euro! Așa că nu mai comentați în bătaie de joc!”, a intervenit altcineva în discuție.
Ungaria, foarte ieftină pentru români
Astfel de anunțuri nu sunt însă puține. „ Adevărul” a scris că tot mai mulți români din vestul țării, dar mai nou chiar și cei din Moldova sau Dobrogea, pun ochii pe case aflate în Ungaria, la granița cu România . Prețurile sunt mici, iar condițiile sunt foarte bune, fără a mai pune la socoteală că unii români cumpără case aici pe care le transformă în pensiuni, pentru a profita de faptul că zona e luată cu asalt de turiști de pe întreg continentul care vin să profite de apele termale.
„Vând casă în Ungaria la prețul de 7.000 euro. Două camere, bucătarie, anexe și terenul de 1.830 mp”, a fost doar unul dintre sutele de anunțuri de pe un grup de Facebook unde sunt postate oferte la case din toată Europa.
„Un preț normal, atrăgător... Cum să nu pleci din țară?”, a remarcat cineva. „În România așa ceva nu găsești O vinzi repede la banii ăstia”, a observat altul. „Cum 7.000 de euro? Așa ceva în România costa 50.000 de euro minim!”, a comentat altcineva. „Și așa li se pare scump”, a intervenit autorul postării inițiale. „Cum scump? Un teren prăpădit de 500 m la 20 km de București costă 20.000-30.000 de euro minim!”, a punctat alt internaut.
Cât ar costa la noi
Spre comparație, pentru o casă la circa 50 de kilometri de Cluj, fără canalizare, în Fildu de Jos, judeţul Sălaj, proprietarii cereau 135.000 de euro. Și nu e un caz singular. O casă bătrânească aflată la 50 de kilometri de Cluj , în orașul Gherla, a ajuns să coste mai mult decât una situată în cunoscutul district Anfield, în Liverpool. Proprietara casei cerea 160.000 de euro, deși a recunoscut că vechiul imobil necesită renovare. Astfel, în realitate cumpărătorul va scoate din buzunar și mai mulți bani.
SItuația e și mai deplasată în marile orașe, București și Cluj. „Adevărul” a scris despre casele situate la marginea Clujului, dar care au ajuns să coste mai mult decât celebrele castele medievale din Franța . Astfel, în urmă cu trei ani agențiile imobiliare clujene au avut în portofoliu case care se vindeau cu prețuri între 2 și 3 milioane de euro, situate într-o zonă de la marginea Clujului. Spre comparație, în Franța puteau fi găsite castele de vânzare cu prețuri pornind de la câteva sute de mii de euro.
„Piața imobiliară ungară e mai puțin umflată artificial”
Diferențele uriașe dintre prețurile cu care se vând proprietățile imobiliare din România față de cele din țara vecină sunt greu de explicat. Dacă în general prețurile sunt fixate pe baza raportrului dintre cerere și ofertă, în acest caz lucrurile ar sta cu totul altfel.
Locuințele ieftine îi atrag ca un magnet de vârstnicii din Germania care aleg să achiziționeze locuințe în Ungaria. Numai în ultimii 2 ani, peste 3.000 de pensionari s-au mutat aici, în special în regiunea lacului Balaton. În schimb, pentru proprietățile din România există o cerere infinit mai mică din exterior, dar cu toate acestea prețurile caselor din România sunt cu mult mai mari decât cele din Ungaria.
„Putem vorbi de o bulă imobiliară în România, putem vorbi de prețuri multi umflate, cu mult peste cât ar trebui să fie pe piață. Avem exemplul Clujului și al Bucureștiului, care ajung să rivalizeze și chiar să depășească prețurile orașelor din Occident, dar mai nou și în orașele secundare și chiar la țară avem prețuri mari, nejustificate. Ideea la noi e că românul plătește cât i se cere, în alte țări clientul e mult mai pretențios și știe să caute alternative”, e opinia lui Adriana Moldovan, expert în imobiliare.
Nu în ultimul rând, finanțarea mult mai scumpă pentru cei care vor să ia un credit imobiliar în România a condus în timp la prețuri mult mai mari. De aici apare însă o altă înrebare: de ce creditele sunt mult mai scumpe în România, deși veniturile românilor sunt mai mici decât în alte țări?
Ratele mari cauzează sărăcie și urcă prețurile
Profesor universitar la București, expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară, Bogdan Glăvan este director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“ și autorul unor articole în reviste academice titrate occidentale.
Glăvan a explicat, pentru „Adevărul” , de ce românii plătesc cele mai mari dobânzi și cum ar putea fi rezolvată această problemă, după ce, de la Revoluție încoace, niciun guvern nu a fost capabil să o facă. Asta deși ratele imense ale băncilor, coroborate cu veniturile extrem de mici ale românilor, afectează nivelul de trai și așa scăzut. Nu întâmplător, milioane de români nu au acces la credite, în timp ce firmele locale sunt subfinanțate, iar capitalul românesc e ca și inexistent.
Una dintre principalele cauze care fac ca România să aibă cele mai mari credite este lipsa concurenței între bănci, spune Bogdan Glăvan. În plus, multe firme mici sunt la limita subzistenței și nici nu ar fi interesate de credite.
„Piața bancară este mică. În plus, n-avem decât un număr foarte mic de companii bancabile în România raportat la companiile totale. Și companiile nici nu caută să se împrumute. Deci, noi avem o structură de-asta tribală în continuare, feudală, încă nu suntem un stat modern. Pentru că sunt foarte multe firme de familie, care angajează din familie, care se feresc să fie transparente. Deci, această radicală incertitudine nu face decât să ne țină subdezvoltați. Și atunci, piața bancară este mică”, spune el.
Nu în ultimul rând, băncile fac profit uriaș din afacerile cu statul. Ele profită din plin de apetitul statului de a se împrumuta, iar asta le garantează profituri mari la cele mai mici riscuri. Și o duc perfect așa. Potrivit Băncii Naționale a României, profitabilitatea sistemului bancar românesc a fost în creştere în ultimii ani, fiind dublă faţă de media UE.
Sursa: adevarul.ro